Het kopen van een wasmachine

Inleiding

De meeste mensen komen eens in de 10 jaar een nieuwe wasmachine. De prijzen lopen grofweg uiteen van 200 euro tot 2000 euro. De vraag is welke criteria je hanteert om te bepalen in welke prijsklasse je terecht komt. In dit artikel een aantal aanwijzingen waar je op moet letten of naar kunt vragen.


Stappen

Het aantal toeren Het aantal toerenheeft betrekking op het centrifugeren. Hoe hoger dat getal, hoe droger de was uit de wasmachine komt, wat weer scheelt in droogtijd in de droogtrommel (of de buitenlucht). Let er wel op dat dit instelbaar is zodat kwetsbare of hele kreukbare stoffen op een lagere stand gecentrifugeerd kunnen worden. Dan komen ze er minder kreukelig uit.


Display en programma’s Het hangt van je smaak af of je liever een draaiknop hebt of een elektronische display, want functioneel maakt het niet veel uit. De eerste is trouwens nog steeds goedkoper. Het is wel handig als je tijdens het wassen (ongeveer) kunt zien hoe ver het programma is; dat is niet bij alle draaiknoppen het geval. Draaiknoppen zijn wel vaak eenvoudiger in gebruik dan tiptoetsen en displays.

Verder heeft elke wasmachine een aantal verschillende programma’s. Het verschil zit vaak in het wel of niet hebben van een kort wasprogramma (handig als je haast hebt of het niet echt vuil is), een handwasprogramma (voor kwetsbare stoffen) en een eco programma (die reduceert de temperatuur automatisch). Daarnaast is er een optie waarbij machine zelf naar aanleiding van de hoeveelheid wasgoed zelf het waterniveau in de trommel bepaalt. Bepaal wat jij belangrijk vindt en of verschillende opties zoals centrifugestand, duur van het programma en temperatuur met elkaar te combineren zijn.


Het vulgewicht Standaard is het vulgewicht of de laadcapaciteit van een wasmachine maximaal 5 kilo, hoewel er steeds meer machines komen met een vulgewicht tot 6 kilo. Denk eraan dat je voor een optimaal wasresultaat de machine nooit propvol moet stoppen. Het hangt van je hoeveelheid was af die je tegelijkertijd –dus met het zelfde wasprogramma- wilt wassen of die extra kilo wenselijk is.



Prijs In het algemeen geldt; hoe duurder de wasmachine, hoe beter en slijtvaster de onderdelen. Je kunt daarbij grofweg de volgende stelregel hanteren; als je één tot twee keer in de week wast, kun je volstaan met een goedkope wasmachine. Als dat 4 tot 5 keer is moet je naar een middenklasser gaan kijken. Was je echt dagelijks of wil je zeker weten dat je meer dan 10 jaar met een wasmachine kunt doen, moet je in de duurste klasse gaan kijken.


Andere criteria Tot slot zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten als je een wasmachine koopt. De meeste wasmachines hebben de opening van de trommel aan de voorkant, maar er zijn ook enkele bovenladers. Makkelijk voor wie niet kan bukken. Dan zijn er nog wasmachines die claimen minder geluid te maken (elke wasmachine maakt geluid, zeker bij het centrifugeren). Overigens zijn er speciale dopjes voor onder de pootjes te krijgen die de trillingen absorberen en daarmee ook het geluid reduceren. Een goede horizontale uitlijning van de machine draagt daar ook aan bij. Dan zijn er ook nog apparaten die je op de warmwaterkraan kunt aansluiten zodat het water niet in de wasmachine verwarmd hoeft te worden. Er zijn tegenwoordig ook combinatiemachines die wassen en drogen combineren, de zogenoemde droogcombi. Wat betreft de vormgeving is er (helaas?) niet veel te kiezen. Misschien krijgen we in de toekomst nog wel gekleurde of ronde wasmachines, wie weet.


Tips

  • Niet strijken

Als je een hekel hebt aan strijken kun je de wasmachine niet of heel licht laten centrifugeren en het kledingstuk netjes nat ophangen. Het droogt dan nagenoeg zonder kreukels op.

  • Niet naar de stomerij

Hele kwetsbare kledingstukken, een galajurk bijvoorbeeld, die je niet in de wasmachine durft te stoppen of eigenlijk naar de stomerij zou moeten brengen, kun je wassen in het bad in lauwwarm water met een scheut witte azijn. Een paar keer voorzichtig heen en weer halen in het water, vervolgens nat ophangen en je jurk is weer als nieuw!


Links