Wasmachine kopen: voorlader of bovenlader

Welke wasmachine kopen

Als wij het over een wasmachine hebben, bedoelen we een wasmachine waarvan de deur aan de voorzijde staat. Dus het meest verkochte model waarvan er tientallen in de witgoedwinkels staan. Naar die andere variante, de bovenlader oftewel de wasmachine met de vulopening bovenaan, is het meestal goed zoeken in de rij van de washulpen. Een gemiste kans.

 

Favoriete wasmachine een bovenlader

Ja, ik heb sinds kort de bovenlader ontdekt, gekocht en in gebruik. Hiephiephoera! Beoordeling: ik zou geen ander type meer willen. De was inladen via de bovenzijde vind ik een ongelofelijke luxe. Ik zeg het eigenlijk niet goed: het wasgoed in- en uitladen is nu een luxe: ideaal voor rug en knieën!

Nog een pluspunt van zo'n bovenlader EN de reden van mijn aankoop: mijn washulp is veel kleiner dan zijn voorgaande, versleten concurrent. Wel moet je eerst even de boel thuis goed opmeten natuurlijk. De standaardmaten van een bovenlader zijn 85 cm hoog, 60 cm breed (40 cm bij AEG Lavamat en Miele) en 60 cm diep. Of althans bij benadering want verschillen van enkele centimeters zijn mogelijk. Goed meten dus.

Qua hoogte is er nauwelijks verschil met een voorlader. Maar in de breedte dus wel. Woon je in een appartementje of studiootje dan is dat alleen al een goede reden om te kiezen voor een bovenlader.

Kleiner dus minder wassen?

Als je voor een bovenladerwasmachine staat, krijg je meteen het negatieve gevoel van wat een kleine machine dat kan nooit goed gaan!. Inderdaad, in de folders en uitleg op de websites staan enkele nadelen over bovenladers. Het lijstje: je kunt er geen droogkast opzetten, je kunt er minder was in duwen per wasbeurt en ze zouden meer water verbruiken dan een voorlader. Van dit laatste argument ben ik zeker niet overtuigd. De vulinhoud daar heb ik het dadelijk nog over.

Gevonden specificaties

- Energielabel: allemaal A tot A+++;

- Hebben allemaal Eco-wasprogramma's,

- Wascapaciteit: van 5 tot 6 kg,

- Toerental: minimaal 1200 (Miele 1300),

- Garantie: 2 jaar.

Merken

Indesit, AEG, Bosch, Miele, Whirlpool. Whirlpool heeft net als Miele een uitstekende naam in wasmachines maar het merk is moeilijk vindbaar (eigen ervaring, zowel op internet als in de echte winkels).

Prijzen

Weer een moeilijk verhaal want het regent altijd aanbiedingen bij alle merken. De goedkoopste die ik vond: 299 euro en het duurste model 1.299 euro (Miele dat zal je niet verbazen!). Meer dan waarschijnlijk zijn deze prijzen morgen al achterhaald. Een poging !

Wel je weten wat een wasbeurt kost?

Conclusie

Er is echt geen wereld van verschil tussen een voorlader en een bovenlader. Wel kan een voorlader gaan tot een vulcapaciteit van 8 kg en een toerental van 1400. Plusjes voor de deur aan de voorzijde dus. Garantie verschilt ook niet, noch de prijscategorieën. Ik ben dus terecht de fiere bezitter van een bovenlader en kan dit type met een gerust geweten aanbevelen. Zeker voor kleine gezinnen, senioren en alleenstaanden! Nog een tip uit eigen ervaring: kijk of er een 'halve machine' knop op zit. Voor de hele kleine wasjes van een paar stuks die nergens anders bij kunnen/mogen. Veel succes!