Hertz belangrijk voor je televisie
Hertz en je TV
Wil je een nieuwe TV aanschaffen kijk dan ook eens naar het aantal Hertz. Naast de grootte van het scherm en de resolutie is het Hertz-getal evenzeer van belang en vertaalt zich ook in de prijs. De afkorting voor dit getal wordt uitgedrukt in Hz en hoe meer Hz, hoe beter het beeld. Er blijkt dus wel degelijk een verband te zijn tussen het aantal Hertz en de beeldkwaliteit. Dit artikel maakt je wegwijs waarop je moet letten.
Wat betekent Hertz nu eigenlijk?
Het aantal Hertz stijgt en stijgt… Begonnen met 50 Hz bij de klassieke beeldbuis, vervolgens kwam 100 Hz (bij de meeste flatscreens) en nu zitten we aan 200 Hz tot 600 Hz bij plasmaschermen.
Het aantal Hertz (internationale eenheid) geeft aan hoe dikwijls het beeld op het scherm PER SECONDE wordt ververst. Met andere woorden iedere seconde komen er 50, 100 of 200 beelden voorbij. Hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender de overgang, hoe minder trillingen, hoe rustiger het beeld. KHz betekent 1000 Hertz, MHz betekent MegaHertz of miljoen Hz en GHz staat voor GigaHertz en betekent miljard Hz. Dit is niet het einde van deze opsomming maar wel de meest voorkomende formuleringen. 1 Hz betekent dus 1 seconde.
Belangrijk onderscheid: Plasma en LCD-TV!
Aangezien er een totaal verschillende technologie wordt gebruikt bij Plasma-TV’s dan bij LCD-TV’s, is een hogere Hertz-waarde niet zaligmakend maar eerder een verkoopsargument! Bij Plasma-televisies wordt het beeld in meerdere lagen opgebouwd. Dit betekent dat het verschil tussen 50 Hz en 100 Hz goed merkbaar/zichtbaar is voor de kijker. Echter: boven de 100 Hz is het verschil, en dus ook het prijskaartje, veel minder relevant.
Te veel Hertz kan ook nadelig zijn…
Kijk je veel sport dan is een hoog aantal Hz ideaal. Wil je gaan gamen op je TV dan is een hoog Hertz-getal helemaal niet wenselijk. Er treedt namelijk een vertraging in de beeldvorming op. Om te gamen is dat zeker niet de bedoeling want games verlopen snel. Dat is ook de reden waarom veel flatscreens een game-mode hebben: hiermee kan je het aantal Hertz verlagen naar 50 Hz.
Hertz en horen
Hoe hoger de toon die we horen, hoe hoger de frequentie. Onder normale omstandigheden kan een menselijk oor geluiden waarnemen tussen de 20 en 20.000 Hertz. De spraakklanken situeren zich tussen de 100 en de 8000 Hz (meer specifiek: tussen de 500 Hz en 2000 Hz).
Andere Hertz-toepassingen
De elektriciteit die we dagelijks gebruiken (50 Hz), radio, het menselijk gehoor, onze stem, lichtkleuren, gsm toestellen, speakers, piano, hersenen, schermen/monitoren en computers (processor met bijvoorbeeld een klokfrequentie van 3 GHz).