Hoe kiezen we ons toekomstig televisietoestel

Inleiding

Is ons vertrouwd televisietoestel aan vervanging toe, dan is het vandaag beslist niet eenvoudig om het voor ons meest passende toestel te kiezen. Wordt het een analoog, een digitaal of een interactief toestel? Wat is het verschil tussen een LCD, LED of een plasma TV? Hoe maken we de keuze tussen een toestel met het HD-ready of het Full HD-label? En wat dan gezegd van 3D-toestellen, hét neusje van de zalm? We worden vandaag inderdaad met zovele nieuwigheden en begrippen geconfronteerd, dat we door het bos ons toekomstig televisietoestel amper zien. Op wat moeten we nu allemaal letten bij de aankoop van een nieuw toestel, en hoe kiezen we dat type toestel dat het best bij onze wensen én ons budget past?

Zo groot mogelijk scherm,of niet?

Velen van ons kiezen voor een toestel met een zo groot mogelijk scherm. Maar is dat altijd wel de beste keuze? Men doet er goed aan alles nauwlettend te vergelijken. Inderdaad, het grootste scherm staat immers niet altijd garant voor de beste kijkervaring. Bij een té groot scherm in verhouding tot de beschikbare ruimte, kan men van dichtbij minder beeldscherpte waarnemen. In extreme gevallen kan men zelfs in één oogopslag niet meer het volledige beeld overzien. Een ronduit storende kijkervaring. Hou er bij je keuze zeker ook rekening mee dat, in het uitstalraam, alle schermen groter lijken dan in onze woonkamer. De afmetingen van ons scherm (diagonaal gemeten), wordt bij ons nog steeds uitgedrukt in de Britse eenheid "Inch", goed voor 2,54 centimeter in ons metrisch stelsel. Deskundigen gaan hierbij van uit dat we, per inch schermdiagonaal, over minstens tien centimeter kijkafstand moeten beschikken.

LCD budgetvriendelijk

De klasssieke LCD-schermen raken stilaan voorbijgestreefd. Dat heeft ook zijn voordelen. Ze worden immers alsmaar goedkoper. Deze LCD-technologie maakt gebruik van vloeibare kristallen, die tussen twee lagen glas zitten. Deze kristallen reageren op stroom. Hun ideale kijkhoek is eerder beperkt. De verlichting wordt gerealiseerd met een variant van de traditionele buislamp. Oude TL-lampen hebben evenwel het nadeel dat ze bij zwarte beelden, zoals bij een nachtlucht, nooit in hun geheel kunnen uitgeschakeld worden. Een LCD-toestel is dus zeker niet energiezuinig, maar wél budgetvriendelijk in aankoop.

Plasmaschermen, extra contrast, groter kleurengamma

Een Plasma-scherm is op zijn beurt opgebouwd uit honderden, meestal duizenden kleine TL-buisjes. Deze buisjes zijn gevuld met een bepaald soort gas, dat oplicht wanneer er een electrische spanning op geplaatst wordt. Dat zorgt voor een redelijk groot contrast en helderheid, vooral dan bij alle tinten van zwart. Het kleurengamma van een plasmascherm is uitgebreider en de kijkhoek haast onbeperkt. Dat Plasmaschermen geen lang leven zouden beschoren zijn en energie zouden vreten, is door recente studies achterhaald. Er werd berekend dat een plasmascherm gemiddeld zestigduizend uren meegaat. Dat staat voor dagelijks acht uur kijkplezier gedurende maar liefst twintig jaar. Een plasmascherm laat soms wel hogere stroompieken optekenen, maar gebruikt gemiddeld niet veel méér stroom dan een LCD-scherm.

LED-TV voor superieure beeldkwaliteit

LED-televiesietoestellen worden, dankzij hun opvallend slanke lijn en hun ronduit superieure beeldkwaliteit, dé trend van de komende jaren. Deze LED-lampjes zijn opvallend klein, tot amper 0,5 millimeter. Ze geven sterk licht en zijn toch erg energiezuinig. Bij LED-schermen kunnen donkere beelden volledig gedimd worden. Dat betekent een besparing tot ruim veertig procent, in vergelijking met LCD-schermen. Leds bevatten geen kwik. Ze zijn daardoor erg milieuvriendelijk, hebben een opvallend langere levensduur én een uitstekende kleur-en helderheidsweergave. Het beeld blijft in alle omstandigheden superieur, vanuit welke hoek men ook kijkt. Toestellen met deze LED-technologie nemen minder plaats in. Alleen hun prijskaartje is nog vrij hoog in vergelijk met LCD en Plasma, en is voor velen nog een struikelblok.

HD of Full-HD?

De huidige toestellen bieden allemaal een veel scherper beeld dan hun oude collega's. Ze hebben veel meer pixels of beeldschermpuntjes. Toestellen met het Full-HD label beschikken over de hoogste beeldbuisresolutie. De HD-toestellen beschikken immers slechts over de helft van het aantal beeldpuntjes dan de Full HD-versie.

Energiezuinig

Bij de aanschaf van een nieuw televisietoestel, is het energieverbruik zeker niet onbelangrijk. De vele, nieuwe technologieën waarmee de producenten de jongste jaren uitpakken, haalden het energieverbruik drastisch naar beneden. Toch is het nog altijd opletten voor de energievreters van 150 tot 250 watt. Vele fabrikanten bieden vandaag ook groene toestellen aan. Deze zorgen, op langere termijn, voor een aardige besparing. Uitgangspunt hierbij is dat grotere toestellen ook meer energie verbruiken. Plasma-toestellen zijn de grootste energievreters.

Foto's op TV

Naast de klassieke aansluitingen, is een USB aansluiting of een geheugenkaart nuttig wanneer we bijvoorbeeld foto's op onze TV willen weergeven. De belangrijkste fabrikanten bieden de consument ook internet-televisietoestellen. Daarmee krijgen we, via onze afstandsbediening, toegang tot bijvoorbeeld Youtube. Via een webbrowser, kunnen we met ons televisietoestel zelfs op het net surfen.

Wat met 3D-toestellen?

Het allerlaatste snufje is ongetwijfeld 3D. Deze kosten wel zo'n dertig tot vijftig procent méér dan vergelijkbare toestellen zonder deze 3D-functie. Ze zijn vandaag ook in slechts erg beperkte mate verkrijgbaar. Daarbij komt nog dat er voor de huidige 3D-generatie een speciale kijkbril noodzakelijk is. Dat zal binnen enkele jaren echter niet meer nodig zijn.

Conclusie

Het huidige TV-landschap biedt de consument voor ieder wat wils. Wie tevreden is met een LCD-toestel, kan vandaag gouden zaken doen, en zowel de LED als de Plasma-toestellen zullen de komende jaren heel wat prijselijker worden. Toestellen, uitgerust met een 3D-functie, staan nog in hun kinderschoenen en zijn peperduur. Iedereen moet echter voor zichzelf uitmaken welk type toestel het best aan zijn wensen én aan zijn budget voldoet.