Internet van Telenet of Belgacom kiezen

Internet van Telenet of Belgacom kiezen ? :

Deze vraag zal u zich waarschijnlijk al meerdere malen hebben afgevraagd indien u nog niet over internet van één van deze providers beschikt.
Telenet of Belgacom
Of u ben reeds klant bij Telenet of Belgacom en denkt er misschien over om over te schakelen naar een andere provider. Want tegenwoordig is provider switchen zoals we het zullen noemen vrij eenvoudig van de ene dag op de andere kan u makkelijk wisselen. En momenteel zijn hun acties en aanbod vrij gelijklopend of toch net niet ? Ik hoop met dit artikel u een eerlijke kijk te kunnen geven op zowel Telenet als Belgacom.

De provider Telenet:

Telenet werd opgericht in 1996 in Mechelen, en heden ten dage de grootste provider inzake breedbandinternet, digitale televisie en internet. Hoewel het bedrijf Belgisch lijkt is het voor 51 procent in handen van het Amerikaanse Liberty Global. Sinds 1996 was telenet enkel op de markt gekomen met telefonie, al snel kwamen daar internet, digitale tv en mobiele telefonie bij. Heden maakt Telenet gebruik van hybrid fiber coaxial eenvoudig uitgelegd glasvezel. Hierin onderscheidt Telenet zich al met Belgacom welke niet over "de kabel" gaat maar over de klassieke telefoonlijn DSL (Digital Subscriber Line). Telenet is bekend geworden via de televisie reclame van "snelste internet" verder zullen we bespreken of dit effectief ook wel zo is.

De provider Belgacom:

Belgacom het oeroude Belgisch product, vroeger RTT (Rijksdienst voor Telefonie ten Telecommunicatie) dat reeds bestaat sinds 1879. De kantoren zijn gevestigd in Brussel. Sedert het ontstaan van het internet kon men reeds gebruik maken van Belgacom over de klassieke telefoonlijn 56k verbinden, die sommigen onder ons wel nog herinneren, met het inbellen en de zeer kostelijke periode. Nadien kwam de ISDN lijn welke bijna dubbel zo snel was als de klassieke inbelverbinding. En tot slot kwamen we bij de DSL verbinding welke het internet een heuse boost gaf, en ondertussen is er VDSL voor snelle verbindingen. Belgacom heeft ondertussen ook digitale televisie, gekend onder de naam Belgacom TV. Verder is er bij Belgacom een aanbod voor telefonie, mobiele telefonie (Proximus) en internet bij het zusterbedrijf Skynet.

Vergelijking Telenet / Belgacom:

Om te vergelijking hebben we gemakshalve de pakketten genomen bij zowel Telenet als Belgacom. Bij telenet noemen deze "Shakes" bij Belgacom "Pack". Hier gaan we vanuit dat u bij uw internet zowel telefonie als digitale televisie wil. Wanneer u kiest voor een van beide providers kan u altijd kiezen wat u wel of niet in uw pack wil en het is goedkoper als u er dingen uitlaat.

Telenet beschikt over 3 shakes:

  1. Basis Shake (25 Mbps download, 1,25 Mbps upload en 50 Gb downloadlimiet)
  2. Fibernet Shake (50 Mbps download, 2,50 Mbps upload en 100 Gb downloadlimiet)
  3. Fibernet XL Shake (100 Mbps download, 5 Mbps upload en vrij van downloadlimiet)
  • Deze shakes beschikken over digitale televisie en vaste telefonie

De basisshake is aan te raden voor het gewone dagelijkse gebruik en voor maximaal 2 personen. De Fibernet Shake is is aan te raden voor tot 4 gebruikers en heeft een veel hogere downloadlimiet en snelheid. De Fibernet XL Shake kan gebruikt worden tot 8 gebruikers en is vrij van downloadlimiet (opgelet gaat niet over misbruik).

Dat is het grote verschil in de shakes, verder blijft de digitale televisie gelijk alsook de telefonie. Ikzelf gebruik de Fibernet Shake, omdat ik nogal veel download voor mijn werk en aan videobewerking doe. Ik heb niet geopteerd voor het XL pakket omdat volgens mijn inziens de meeste websites geen gegevens aan 100Mbps kunnen versturen.

Opgelet:

Wat meestal niet vermeld staat bij Telenet zijn de extra maandelijkse kosten, zo komt er huur digicorder bij (ongeveer 12 euro) en het maandelijks kabelabonnement ( afhankelijk van regio). Maar dan hoeft u wel geen jaarlijkse afrekening meer te betalen voor de kabel. Alsook digitale televisie is onderworpen aan een goedkoper btw tarief. Ik vermeld geen prijzen omdat deze onderhevig zijn aan promoties en om die reden niet correct beschreven zouden zijn.

Belgacom beschikt over 3 Packs:

  1. Comfort (15 Mbps download, 2,5 Mbps upload en 100 Gb downloadlimiet)
  2. Favorite (25 Mbps download, 3,5 Mbps upload en vrij van downloadlimiet)
  3. Intense (30 Mbps download, 4,5 Mbps upload en vrij van downloadlimiet)
  • Deze packs beschikken over digitale televisie en vast telefonie.

Bij Belgacom kunnen we hetzelfde hanteren als bij Telenet, de comfort voor basis gebruik en de andere packs voor zwaarder gebruik of meerdere computers.

Opgelet:

Ook bij Belgacom zijn er extra kosten verbonden de huur van de digitale ontvanger. Echter hoeft u wel geen kabel meer te hebben bij Belgacom, deze kan u opzeggen.

Conclusie:

Wanneer we de twee providers vergelijken kunnen we eigenlijk vaststellen dat ze qua prijs min of meer gelijk zijn aan elkaar. Echter wat wel is is dat Telenet vele malen sneller is dan Belgacom omdat belgacom de maximale limiet heeft bereikt met VDSL. Alsook heeft digitale televisie van Telenet meer voordelen dan die van Belgacom, de digicorder van Telenet kan je 2 programma's opnemen en nog naar een derde programma kijken. Bij Belgacom is dit niet het geval en kan je 1 programma opnemen en 1 bekijken of 2 opnemen en naar één van de twee kijken.

Ik heb beide systemen getest, Telenet thuis en Belgacom bij mijn ouders en ik raad Telenet aan boven Belgacom. Door de grotere snelheid van het internet en de mogelijkheden van digitale televisie ten opzichte van Belgacom. Zo ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij de beslissing welke provider u zou nemen voor internet en/of digitale televisie. Veel surf- en kijkgenot.