Wat is een hoax
Wat is een hoax
Wie ontvangt ze niet. De zogezegd goed bedoelde emails die je waarschuwen voor naderend onheil in je mailbox en daarbij het vriendelijke verzoek om door te sturen naar je totale vriendenkring. Dat is een vorm van hoax. Hoax is immers de Engelse term voor bedrog, oplichterij, nep, mislukte grap, misleiding, in die sfeer moet je ze plaatsen. Waarom oppassen met deze onzin?
Wil je de internetwereld bij de neus nemen? Verzin dan een hoax!
Dat kan iedereen met een beetje fantasie, enkele zelfgemaakte of geleende foto’s, beloof een geldbedrag of voorspel een onheilverhaaltje, kortom: hoax zullen altijd het internet blijven vervuilen, zeker als ze ook nog eens worden ingezet als PR stunt door bedrijven. Wat dat gebeurt ook…
Alle smaken en vormen…
Hoaxen worden ingezet als reclamemateriaal, als kijkcijferkanon, puur voor de onnozele fun, als lezerstrekkers, als sensatievorm, als stemmingmakerij, kortom er zijn allerlei vormen die het mogelijk maken dat je in contact komt met een hoax. Als je je daar eenmaal van bewust bent, vind je het uiteraard allemaal dikke onzin! Daarom dit artikel…
Hoe herken je een email hoax?
Dat is niet moeilijk:
1. Ze beginnen altijd met een openingszin die luidt al volgt:
‘Neem het volgende vooral zeer serieus…’
‘Stuur deze waarschuwing z.s.m. door aan al je familie, vrienden en contacten!’
‘Wees de komende dagen zeer alert op mailen met bijlage getiteld….’
- Er wordt geen datum vermeld! Er staat "gisteren" of "dinsdag" of "pas ontdekt" maar een echte datum ontbreekt.
Enkele voorbeelden
- September 2008/Oktober 2009: ‘Hallmark’-hoax. Deze 'Postcard from Hallmark'-mail bevat een gevaarlijk virus dat de hele harde (C) schijf van je computer aantast...
- Oktober 2009: ‘Doorsturen en cashen maar’-hoax: iedereen die de email doorstuurt, krijgt binnen 2 weken maar liefst EUR 245 van Microsoft! Je bent toch behoorlijk naïef als je hier in trapt?!
- Maart 2007/november 2009: ‘Autodiefstal’-hoax. Deze hoax legde een nieuwe manier van autodiefstal uit waarbij een stuk papier op je achterruit is aangebracht enz …
- Mei 2002: aankondiging van een nepvirus per hoax. Met deze hoaxen moet je wel oppassen: ze vragen immers om een zogenaamd gevaarlijk computerbestand te verwijderen. Trap daar niet in!: het computerbestand is immers helemaal niet gevaarlijk maar bovendien: een noodzakelijk onderdeel van het besturingssysteem van je computer. Een voorbeeld hiervan is de waarschuwing voor het Windowsbestand JDBGMGR.EXE dat een gevaarlijk virus zou zijn dat niet herkend wordt door virusscanners. Doch… dit bestand is geen virus maar een Java-debugger; dat wil zeggen: een heel gewoon, normaal aanwezig programma op een Windows computer dat bijgevolg helemaal niets te maken heeft met het bugbear-virus. Niet verwijderen!
Andere beruchte voorbeelden
- Nep-poederbrieven: na de antrax-brieven in Amerika werden poederbrieven verstuurd met waspoeder, krijt, stijfsel, bloem enz….
- Reclamestunt: de verschijning van het gezicht van Jezus in een reep KitKat.
- De Grote Donorshow (1 juni 2007) was één van de meest succesvolle hoaxes van de afgelopen jaren op de Nederlandse TV. Alle kenmerken van een geslaagde hoax waren aanwezig: internationale media-aandacht, politieke aandacht en een scherp ethisch dilemma dat mensen aan het denken zette en de hele ‘show’ leek ernstig en waarheidsgetrouw.
Tip: Nooit klakkeloos doorsturen!
Daar zijn 2 heel goede redenen voor:
1) Gigantische internetvervuiling: duizenden mail die circuleren op het net en geen enkele toegevoegde waarde hebben! Niet aan meewerken dus…
2) De meeste verzenders plaatsen hun mailadressen open en bloot in de verzendregel en NIET in de ‘BCC-regel’ zodat alle ingeschakelde emailadressen heel gemakkelijk te verzamelen zijn voor spammers om op die wel heel gemakkelijke manier duizenden geldige adressen te verzamelen.