Opgelicht op internet tips om oplichting te voorkomen
Bent u opgelicht op internet? Tips om internet oplichting te voorkomen
Internethandel is de laatste jaren enorm gegroeit in Nederland. Door de opkomst van internethandel is er ook een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan oplichting via internet. Doordat internet anoniem is slaan veel oplichters hun slag en maken uw geld afhandig via veilingsites zoals marktplaats of malafide webshops.
Doe alleen zaken in Nederland
Op sites als marktplaats zijn veel buitenlanders actief in de oplichting. Zij bieden op advertenties en proberen u over te halen om producten af te sturen naar Nigeria of Roemenie. Reageer daarom nooit op mails in gebrekkig nederlands of engels. Veel mails worden door Google Translate vertaald en aan u verstuurd. Denk niet dat u gouden bergen kunt verdienen door uw telefoon te verkopen voor ver boven de marktwaarde door deze naar Nigeria te sturen. U wordt op deze manier opgelicht op internet.
Pas op met dure producten
Telefoons, Tv's, spelcomputers en laptops zijn een bron van oplichting. Pas dus op als u een product zoekt in deze categorie. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn dan is dit vaak ook zo. Gebruik met deze producten uw gezond verstand en koop dit bij betrouwbare webwinkels of haal het af bij verkopers op veilingsites. Betaal in ieder geval nooit voordat u het product hebt gezien en voorkom hiermee internet oplichting.
Weet met wie je handelt
Om internet oplichting te voorkomen is het belangrijk om te weten met wie je handelt. Controleer de tegenpartij op internet en vraag zoveel mogelijk gegevens op. Gebruik Google om de gegevens te controleren en kijk op internet oplichting sites of de tegenpartij genoemd wordt als onbetrouwbaar. Lijkt alles in orde maar vertrouwd u het toch niet helemaal wees dan verstandig en doe geen zaken met deze partij.
Pas op met betalingen
Let op oplichting bij betalingen. Betaal nooit via escrow services zoals western Union of Escrow-europe.com.
Accepteer geen cheques bij cheques lijkt het alsof de betaling binnen komt. U verzend het product aan de oplichter en een maand later haalt de bank het geld van uw rekening af omdat de cheque niet gedekt was. Gebruik ze daarom niet en accepteer ze ook niet.
Pas op met vooruit betalen. Soms kan het niet anders als u het product niet af kunt halen eisen veel verkopers dat u vooruit betaald. Betaal nooit zomaar vooruit maar vraag altijd volledige adresgegevens en telefoonnummers en controleer deze ook. Zeker bij duurdere producten zijn veel oplichters actief dus pas daar extra op.
Wilt u niet vooruit betalen vraag dan een verzending onder rembours aan. Voor verkopers betekend dit meer zekerheid voor kopers bestaat de kans dat u opgelicht wordt met de baksteen in het pakket in plaats van het gevraagde product.
Bent u toch opgelicht op internet?
Als u toch bent opgelicht stel de oplichter in gebreke. Vraag hem alsnog te leveren en geef hem daarvoor de kans. Verzamel alle gegevens over de oplichter die u kunt vinden en bewaar deze goed. Doe daarna aangifte van internet oplichting bij de politie. Ook als u denkt dat het niets uithaalt, bij meerdere aangiftes tegen dezelfde persoon zal er op termijn actie worden ondernomen. Meld de oplichter aan bij de websites over internet oplichting om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen.