Veilig internetten

Veilig internetten

Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We hebben er een digitale wereld bijgekregen. Die wereld zit vol leuke dingen, maar ook vol gevaren net als in de echte wereld. Vaak denken mensen daar niet over na wanneer ze internet gebruiken.

Als je je bewust bent van die gevaren, zul je veiliger het internet opgaan om te 'surfen'. Maar hoe doe je dat?

Digitale identiteit

Iedereen die internet gebruikt bouwt een digitale identiteit op. Dat wil zeggen: als internet gebruiker laat je sporen achter op het net, die al dan niet door anderen gezien kunnen worden. Google slaat bijvoorbeeld gegevens op in zijn geheugen. Bijvoorbeeld foto's of berichten die je plaatst op internet. Het is belangrijk goed na te denken wat je wel en wat je niet op het net plaatst. Heb je bijvoorbeeld een Facebook of Hyves pagina, zorg dan dat je je profiel zo afschermt dat niet iedereen alles van je kan zien. Je vakantiefoto's laat je toch ook niet zien aan een vreemde?

Wil je weten wat er over je te vinden is op het net? Typ je naam dan in op wieowie.nl of Google.

Communicatie via internet

Veel mensen gebruiken tegenwoordig MSN, Skype of andere manieren om met anderen te praten (chatten). Wees je ervan bewust dat communicatie via internet soms anders is dan in het echt. Wanneer je met elkaar typt en elkaar niet ziet, kun je de woorden van een ander op je eigen manier interpreteren. Je ziet diegene niet en kunt dus de non-verbale communicatie van de ander niet zien, zoals lachen, boosheid en verdriet. Dit kan voor misverstanden zorgen van beide kanten.

Bij chatten op datingsites is het belangrijk te weten dat je jezelf anders voor kan doen, maar dat anderen dat ook kunnen. een kwaadwillend figuur kan zich voordoen als een heel leuk en aardig persoon bijvoorbeeld. Geef daarom nooit zomaar je telefoonnummer of adresgegevens af. Wil je afspreken met iemand waar je mee chat, doe dat dan op een openbare plek en neemt het liefst nog iemand mee.

Een andere vorm van communicatie via internet is cyberpesten. Door het gebruik van internet is de impakt van pesten nog groter geworden. Waar het pesten eerder bijvoorbeeld tot op het schoolplein reikte, reikt het nu tot in de slaapkamer. Weet dat je vervelende mensen altijd kunt blokkeren in chatprogramma's als MSN of profielsites als Hyves en Facebook.

Veilig wachtwoord

Voor veel dingen heb je een wachtwoord nodig. Om in te loggen op je computer, in je email of op andere websites die je bezoekt. Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 8 leestekens, hoofdletters, kleine letters en cijfers. Het is slim en veilig om regelmatig je wachtwoord te veranderen.

Op verschillende sites op het net kun je je wachtwoord testen. Typ wachtwoord testen in je zoekmachine en je vindt wel een site.

Computer schoonhouden

Net als je huis dien je je computer ook regelmatig schoon te houden. Anders wordt het een troep en gaat je computer trager werken. Je computer houd je onder andere schoon en opgeruimd met schijfopruiming (overbodige bestanden worden opgeruimd), schijfdefragmentatie (bestanden worden geordend) en het verwijderen van cookies (overbodige internetbestanden) worden verwijderd.

Computer beveiligen

Om je computer te beschermen tegen gevaren van internet moet je zorgen dat je een virusscanner (AVG bijvoorbeeld) hebt geïnstalleerd op je computer en een spywarescanner (Spybot bijvoorbeeld). Virussen en Spyware zijn schadelijk voor je computer en kunnen ervoor zorgen dat je computer niet meer (goed) werkt of dat je privé gegevens in handen van verkeerde personen vallen. Het is dus goed om wekelijks je computer te scannen met beide programma's. Stel de programma's in op een vast tijdstip in de week, zodat ze automatisch scannen. Zo hoef je er zelf niet meer over na te denken.

Internetbankieren

Let er bij internetbankieren op of er een slotje bij de URL staat (in de bovenste adresbalk) en of er een S achter HTTP staat: dus https. De S staat voor SECURE en staat evenals het slotje voor een veilige verbinding of website. Spellingsfouten op de pagina kunnen wijzen op een valse site. Klik ook nooit op mails die van je bank komen, die zijn vals. Banken sturen geen mails.

Phishing

Phishing zijn programma's die verstopt zitten in allerlei boodschappen en op zoek gaan naar prive gegevens en die doorsturen naar de verkeerde personen. Bijvoorbeeld pop-ups met 'U heeft een prijs gewonnen! Klik hier.' Of mails die lijken van een vriend te komen met 'Hey ik zag een leuke foto van je, klik even op deze link...' Klik NOOIT zomaar op dit soort reclames of links. Als het te mooi is om waar te zijn, dan heb je reden om te twijfelen: NIET DOEN! Als je twijfelt kun je ook eerst de betreffende vriend mailen om te vragen of de mail echt van hem/haar is.

Na alle voorzorgsmaatregelen en met een bewuste houding kun je veilig het internet op en genieten van alle voordelen ervan!