Wikileaks
Wikileaks
Wikileaks is de site die de laatste tijd het meest in het nieuws komt en met de meest opzienbarende onthullingen komt. Opgericht in 2007 is wikileaks in korte tijd gegroeid tot een site die enorm in de belangstelling staat zowel positief als negatief. De doelstelling van Wikileaks is om belangrijk nieuws naar het publiek te brengen.
Wikileaks onthullingen
Wikileaks komt regelmatig in het nieuws met onthullingen over de amerikaanse regering en de gedragingen van de troepen in Irak of Afghanistan. Daarnaast worden veel geheime bronnen onthuld waaronder veel geclassificeerde stukken.
In 2007 heeft wikileaks een handboek voor gevangenen op Guantanamo Bay gepubliceerd. In het handboek staat dat bepaalde gedetineerden gesprekken met het rode kruis worden onthouden.
In 2008 werd de mailbox van Sarah Palin gehackt en naar wikileaks gelekt. De verdacht hiervan is uiteindelijk wel opgepakt maar in het licht van de verkiezingscampagne heeft dit wel negatieve gevolgen gehad voor Sarah Palin.
In 2010 publiceerde Wikileaks de zogenaamde Collateral murder video waarin te zien is hoe onschuldige burgers en journalisten worden beschoten en doodgeschoten tijden een Amerikaanse helikopteraanval.
Recentelijk heeft Wikileaks documenten gepubliceerd over de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan. De amerikaanse overheid is er op gebrand om de bronnen die deze documente hebben gelekt te pakken.
Amerikaanse regering tegen Wikileaks
Nu Wikileaks steeds meer geheimen van de regering publiceert wordt de woede van de amerikaanse regering steeds groter. De FBI en de CIA zullen er alles aan gaan doen om Wikileaks te stoppen en toekomstig lekken te voorkomen. Naast het zwartmaken in de media wordt Wikileaks nu ook getroffen door het blacklisten van hun donaties. Hierdoor stoppen de bedrijven die de donaties voor Wikileaks ontvangen met het uitkeren van deze donaties aan Wikileaks. Op deze manier wordt geprobeerd Wikileaks het zwijgen op te leggen omdat hosting en publicatie nu niet meer betaald kan worden.
Wie zit er achter Wikileaks
Wie er precies achter Wikileaks zitten en Wikileaks hebben opgericht is niet bekend. Wel bekend is dat Julian Assange en Birgitta Jónsdóttir vaak optreden als woordvoerder van Wikileaks.
Julian Assange is Australische journalist en programmeur. Door zijn werk voor Wikileaks is hij continu aan het reizen en heeft geen vaste woon of verblijfplaats. Hiermee hoopt hij uit de handen van de amerikaanse regering te blijven die hem natuurlijk dolgraag willen spreken over een aantal zaken.
Birgitta Jónsdóttir is een lid van het IJslandse parlement voor de burgerbeweging en is daarnaast kunstenares en dichter.
Toekomst Wikileaks
Hoe lang Wikileaks nog zal bestaan is onzeker. Op het moment dat je een regering tegen je hebt kan het lastig zijn om te overleven. Dat er nog meer onthullingen komen van Wikileaks uit staat eigenlijk wel vast. Zolang Wikileaks zal bestaan zullen ze proberen informatie openbaar te maken. Wikileaks heeft echter wel grenzen zoals aangegeven in hun press statement. In het geval van CIA report of Nuclear launch codes zullen ze deze publiceren mits er eerst een aantal schade beperkende maatregelen zijn genomen. Wat deze maatregelen zijn weten we niet maar ze zullen niet de stabiliteit van het wereldtoneel in gevaar proberen te bregen. Zolang als ze nog zullen bestaan zullen ze echter wel hun rol als klokkenluider van de wereld blijven vervullen.