Wat is de website YouTube
YouTube is een website, op het internet, waar gebruikers, nadat zij zich hebben aangemeld, filmpjes kunnen uploaden, dit betekent dat ze filmpjes online kunnen zetten. Echter moet de gebruiker, om het filmpje te mogen uploaden, afstand doen van zijn vermenigvuldigingsrechten en zijn auteursrechten. Het motto van de website YouTube luidt: YouTube, Broadcast Yourself. Ook kan er bij het door de aangemelde gebruiker geüploade YouTube filmpje informatie in de vorm van tekst worden ingevoerd. Zo zijn er tags, tags worden ook wel trefwoorden genoemd, als er in de zoekbalk van YouTube een zoekwoord wordt intypt kan de zoekende gebruiker terecht komen bij het filmpje dat dezelfde tags gebruikt als de tags die de zoekende gebruiker in heeft gevuld.
De website YouTube is in 2005 opgericht door drie medewerkers van de website PayPal, later is de website overgenomen door Google. In juli 2006 werden er wel 65.000 filmpjes per dag op YouTube geüpload, ook zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag worden bekeken. De website zou in augustus 2006 meer dan 6,1 miljoen video's bevatten, volgens The Wall Street Journal, en al die filmpjes bij elkaar zouden ongeveer 45 terabyte aan ruimte innemen.
Elke jaar wordt de YouTube Award toegekend aan de makers van een aantal zeer populaire filmpjes. Nog een evenement van YouTube is het evenement YouTube Live, dit werd geïntroduceerd in 2005.
De geschiedenis
YouTube.com werd door drie medewerkers van de website PayPal in 2005 opgericht. De medewerkers heten Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Op precies 15 februari 2005 werd de domeinnaam YouTube.com geregistreerd en in de maanden na de registratie werd de website langzaam maar zeker opgebouwd. In mei 2005 werd vertoond aan de wereld hoe de website er uit zou zien. Een halfjaar later was de website volledig actief geworden. De website groeide zeer snel in populariteit, zo snel dat de website in 2006 al in de top 10 van de meeste bezochte websites te vinden was.
Het uploaden van video's
Om video's naar YouTube.com te kunnen uploaden moet je je eerst aanmelden, waarbij je ook een gebruikersnaam moet aanmaken, waaronder je je filmpjes kunt uploaden. Elke video die wordt geüpload kan worden opgezocht door middel van de tags, de zoekwoorden, die de gebruiker bij het filmpje heeft gezet. Elke gebruiker heeft een gebruikersnaam, en onder elke gebruikersnaam zit een televisiekanaal, waar mensen alle filmpjes kunnen vinden die door die gebruiker zijn geüpload. Het is voor een gebruiker ook mogelijk zich op een andere gebruiker te abonneren, als je je als gebruiker hebt geabonneerd op een andere gebruiker krijg je automatisch een berichtje als de betreffende gebruiker weer een nieuw filmpje heeft geüpload.
Illegaal beeldmateriaal
Er is echter ook illegaal beeldmateriaal te vinden op YouTube, dit houdt in: beeldmateriaal dat wordt beschermd door auteursrechten, zoals een film die is uitgebracht op DVD. Om dit tegen te gaan is er een systeem op YouTube opgezet, een rapportagesysteem. Met dit rapportagesysteem kunnen mensen en bedrijven die de film bekijken aangeven of het inbreuk maakt op auteursrechten. Op basis van de ingevulde formulieren voor het schenden van auteursrechten kunnen de betreffende filmpjes van YouTube worden verwijderd door de medewerkers van YouTube. In 2006 werd een beperking ingevoerd op YouTube, deze beperking beperkte je in het uploaden van filmpjes langer dan 11 minuten, hierdoor werd het niet meer mogelijk volledige televisie-uitzendingen of films op YouTube te uploaden. Op dit moment staat de beperking op filmpjes van maximaal 2 GB en de filmpjes mogen niet langer zijn dan 15 minuten. Echter kan met de Engelstalige variant van YouTube toch een bestand groter dan 2 GB geüpload worden.
Vergoeding van YouTube-filmpjes
Er wordt op dit moment aan een systeem gewerkt waarmee het mogelijk is voor de gebruiker om met volledig zelfgemaakte filmpjes geld te verdienen. Aan het begin van elk filmpje zou er een beetje reclame worden getoond aan de kijker van het filmpje, vaak niet langer dan een paar seconden, en het geld dat de reclame oplevert is vervolgens voor de uploader van het filmpje, mits het filmpje volledig zelf is gemaakt.