Wat is Gesproken Wikipedia
Inleiding
Vroeger had bijna ieder gezin wel één of meerdere encyclopedieën in huis. Met de komst van het internet een aantal decennia geleden is dat aantal echter enorm gedaald. De meeste mensen halen hun informatie tegenwoordig van websites af. Wikipedia is ongetwijfeld de meest populaire online encyclopedie. Hierop staan honderdduizenden artikelen in verschillende talen waar iedereen ter wereld zijn/haar eigen kennis aan bij kan dragen. Sinds een aantal jaar bestaat ook de Gesproken Wikipedia. Maar wat is dit dan eigenlijk?
Wikipedia
In januari 2001 werd Wikipedia opgericht door de Amerikanen Jimmy Wales en Larry Sanger. Deze website is voor iedereen gratis te bezoeken en iedereen kan er informatie aan bijdragen. Wikipedia profileert zichzelf als organisatie zonder winstoogmerk, dat wil zeggen dat het doel van het bedrijf niet is om geld te verdienen. Wikipedia is dan ook een website die geheel draait op de giften van de miljoenen lezers van over de hele wereld. Wikipedia is één van de vele onderdelen van de Wikimedia Foundation. Bij dit bedrijf horen nog veel meer andere projecten die informatie en gegevens vrij voor iedereen toegankelijk maken, zoals Wikimedia Commons: een website vol met afbeeldingen vrij voor iedereen om te gebruiken. De Nederlandstalige versie van Wikipedia werd al snel opgericht en inmiddels staan daar ruim 1,5 miljoen artikelen op. Hiermee is de Nederlandse site één van de Wikipedia’s met de meeste artikelen, ondanks dat het Nederlands wereldwijd gezien een relatief kleine taal is.
Gesproken Wikipedia
Een bijzonder onderdeel van Wikipedia is de Gesproken Wikipedia. Bij de Gesproken Wikipedia worden artikelen ingesproken. Ze worden dan dus voorgelezen en opgenomen. Daarna wordt een linkje naar dit geluidsbestand geplaatst op de gewone Wikipediapagina van het desbetreffende artikel. Dit initiatief is begonnen op de Duitse versie van Wikipedia. Inmiddels zijn er al aardig wat artikelen ingesproken, volgens Wikipedia zelf ruim 3000. Op het totale aantal van 1,5 miljoen is dit niet veel, maar het aantal ingesproken artikelen groeit gestaag. Nu zijn er al veel belangrijke en grote artikelen ingesproken, bijvoorbeeld ‘’Australië’’, ‘’Internet’’ en ‘’Voetbal’’. Vooral voor mensen met leesproblemen, zoals dyslectici, is Gesproken Wikipedia een erg aangename mogelijkheid.
Zelf bijdragen
Niet iedereen kan zomaar bijdragen aan Gesproken Wikipedia en audiobestanden toevoegen. Alleen leden van Wikipedia kunnen dit. Gelukkig is een account gratis en simpel aan te maken. Zodra je je hebt aangemeld, kun je gaan inspreken. Het is alleen mogelijk om in te spreken via het programma Ogg Vorbis en je moet natuurlijk een microfoon op je computer hebben aangesloten. Wikipedia heeft veel tips opgesteld om je bestand zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de website. Zo moet je proberen om zo neutraal mogelijk te praten, een langzamer tempo dan het gemiddelde spreektempo aan te nemen en op tijd even pauze in je verhaal te nemen. Als je je bestand hebt afgerond, kun je het vervolgens via de website www.commons.wikimedia.org uploaden. De bijbehorende functie staat links in beeld. Daarna hoef je alleen nog maar de instructies op je scherm te volgen.
Conclusie
De Gesproken Wikipedia is een onderdeel van de internetencyclopedie Wikipedia. Bij dit initiatief worden zoveel mogelijk artikelen van een gesproken versie voorzien. Iedereen die een account bij de website en een microfoon heeft, kan artikelen in gaan spreken en vervolgens het audiobestand bij het artikel plaatsen. Dat plaatsen/uploaden gaat via www.commons.wikimedia.org.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Johannes Jansson