Handig en gratis 2010
Gratis tools van alle aard
Ook dit jaar brengen we een bonte verzameling van gratis tools om het leven aangenamer te maken. Voor elk wat wils: muziektips, bagagetips, software, MP3, digitale fotokader … kortom een bonte verzameling met regelmatig nieuwe items voor u in een artikel gegoten. Door regelmatig een bezoekje brengen aan deze bonte verzameling blijf je op een eenvoudige manier bij de tijd!
Gratis te downloaden
1. Extra betalen voor overgewicht?
Die extra kilo’s te veel bij het inchecken, kunnen veel geld kosten. Maar … hoeveel mogen die koffers wegen? Bezoek dan eerst Luggage Limits eens: Amerikaans meer ‘usefull’. Typ even in van waar naar waar en met welke maatschappij en je komt alles te weten! Wel in het Engels maar heel goed te snappen. Voolopig nog één mispuntje: Brussels Airlines staat nog niet bij de maar liefst 120 luchtvaartmaatschappijen maar daar wordt aan gewerkt…
2. Muziek à la carte?
Met de nieuwe site PlaylistNow.fm kies je de muziek waarvoor je op dat ogenblik in de stemming bent: vul enkele sleutelwoorden/thema’s in en je krijgt een aangepaste 'playlist' met een twintigtal nummers rechtstreeks van het web op je persoonlijk menu! De vraag is wel of deze site legaal is en als dit twijfelachtig is, hoe lang ze gaat bestaan. Omgekeerd kan natuurlijk ook: ben je benieuwd welke muziek je krijgt voorgeschoteld als je (bijvoorbeeld) sex, gokken, google, slapen of … als thema opgeeft?
3. Gratis mp3’s van je favoriete artiest/groep?
► Kijk op deze site eerst eens naar de 12 gratis iTunes-downloads: ook altijd meegenomen!
► Maar waar het eigenlijk om gaat: je mag elke dag gratis 5 mp3’s ‘legaal’ halen bij de filmpjessite YouTube. YouScrobble geeft een overzicht van alle liedjes op YouTube, meestal in de vorm van videoclips en live-optredens. Wanneer je op de download-button klikt behorende bij het nummer wordt het geluid van het filmpje in een mp3-bestand omgezet. Dat gebeurt trouwens op je eigen computer via een kleine Java-applet die je eenmalig moet downloaden (maar voorlopig jammer genoeg enkel onder Windows werkt). De bitrate van de bestanden met 256 kbps is meer dan behoorlijk te noemen. Uiteraard is de uiteindelijke geluidskwaliteit afhankelijk van het originele videofragment. Het advies is dan ook om eerst elk nummer waarin je geïnteresseerd bent, om te zetten en te previewen op de site zelf!
► Vind je de limiet van 5 gratis songs/per dag een beperking dan biedt YouScrobble de mogelijkheid om een betalend Premium-account te nemen: voor (omgerekend en afhankelijk van de koers) € 3,40 kan je dan 100 nummers downloaden of 500 liedjes voor € 10,40 (PayPal of kredietkaart). [5 gratis MP3 liedjes legaal per dag.
4. Gratis digitaal fotokader?
Digitale fotokadertjes zijn niet echt goedkoop te noemen. Ga dan eens naar Clip Your Photos.com. Hier vind je tussen allerlei handige foto-applicaties waaronder ook ‘Framer’. Je foto’s worden nu voorzien van een (naar eigen smaak) mooi lijstje en het geheel kan ook nog eens als e-card worden verstuurd maar je kan ook eenvoudig je ingelijste kiekje met een druk op de knop bewaren als een jpeg-bestand. Ook grappig en beslist eens proberen: Face Bender: ideaal om eens een grap uit te halen met de foto van iemand anders!
http://clipyourphotos.com/framer
5. Wallpapers
Mooie achtergronden voor je desktop: meer dan 2000 schitterende voorbeelden! Maar liefst 207 pagina's, netjes gesorteerd per thema.
6. Wil je iets omrekenen?
Akkoord: Google heeft ook zo'n omrekentool waar je inches kan laten omrekenen in centimeters. Maar de opzet is vrij eenvoudig. Dan is 'Convert Center' van een andere klasse: de lijst mogelijkheden is bijna onuitputtelijk. Handig voor op vakantie, studenten, technici: de moeite van een bezoekje waard.
7. Snel een pdf-je maken?
Van Windows 7 hadden we toch wel verwacht dat het PDF's zou kunnen aanmaken. Niets blijkt minder waar. Dus ... op zoek naar een gratis alternatief en dat kan met 'dopdf'. De software instaleert zich als een virtuele printer (zowel op XP als op Vista en Windows 7). Vanuit elk programma kan je de opdracht 'printen' geven en het resultaat van die opdracht zie je als pdf-bestand. Handig is deze manier van werken ook als je, zoals in sommige programma's, geen printvoorbeeld kunt opvragen: je kan dat eerst je werkstuk omzetten in een pdf-bestandje zodat je vooraf kan zien hoe e.e.a. er uitziet!
8. Een pdf-je bewerken?
PDF bestanden openen en lezen we met zijn allen meestal met het gratis en wereldberoemde programma Adobe Reader. En het is de bedoeling dat je aan een PDF-bestand niets kunt wijzigen (bijvoorbeeld worden ze gebruikt voor contracten, volmachten e.d. digitaal te verzenden). Of beter gezegd: dat kan wel als je het peperdure programma Adobe Writer aanschaft. Op basis van de prijs zou je denken dat deze 'Writer' alleen is bedoeld voor bedrijven. Maar… als je als tussenstap het PDF-je kan omzetten in een Office bestand (bijvoorbeeld Word of Excel) dan kun je daarin de wijzigingen aanbrengen en de nieuwe versie weer naar een PDF-file converteren (gratis programma’s ter beschikking). Om .pdf om te zetten in ‘te werken bestanden’ zijn er al enkele aanbieders. Toch is Nuance PDF Reader weer een stapje beter dan de rest. Je opent het .pdf document met deze gratis software en bovenaan de pagina zie je de optie ‘PDF converteren’. Klik hier op en de naam van het te converteren bestand is reeds ingevuld. Kies nog een uitvoerbestand: Word 2007 (.docx), Excel (.xls), Word 2003 (RTF) en zelfs het ‘oude’ WordPerfect (.wpd) wordt ondersteund. Het resultaat wordt afgeleverd op een e-mailadres (naar keuze: werk/privé).
Andere voordelen: je hebt het grote Adobe Reader programma niet meer nodig, Nuance is ‘maar’ 18 MB groot en gebruikt 'maar' 20% van de schijfruimte die Adobe Reader inpalmt. Nog een pluspunt, je kunt de JavaScript-features uitschakelen (aangeven tijdens het downloaden) zodat e.e.a. voor hackers weer een beetje moeilijker wordt.
9. Virusbescherming om niet te vergeten: Panda!
Maar er is een nieuwe ster aan de horizon. Onder de schattige naam 'Panda' pakken ze het probleem geheel anders aan. Vroeger werd er allerlei informatie over virussen opgeslagen op uw computer. Nu staat dat allemaal online, en het enige wat Panda doet is via uw internetverbinding in de gaten houden of er toevallig een nieuw virus is te vinden is. Als dat zo is krijgt u automatisch de beste bescherming.
Gratis State-of-the-art virusbescherming dus. Bij het Algemeen Dagblad weten ze er alles van. En op de website van Panda kunt u het programma alvast downloaden. Totale kosten? 0 euro.
Misschien onterecht maar hoe lang krijg je hem gratis? Tijdens het downloaden vraagt men bij aanvang al om te 'kopen' en anders krijg je zeker elke dag een herinneringsmail? Ba!
Panda of Panda (indien de eerste link het niet doet).
10. Tuinieren
Een website waar je alles maar dan ook alles vindt over bomen, planten, groenten, gazon en zelfs bloemschikken!
11. Probeer een tattoo eerst uit!
Er is nu een website in de lucht waar je eerst een tatoeage kunt kiezen vooraleer je ze echt laat plaatsen. Dat is nu nog eens een goed idee. Je ziet het resultaat eerst virtueel en bevalt het plaatje niet dan probeer je een ander. Krijg je in elk geval nooit spijt van je volgende tattoo op je body! Tattoo Idea Generator: een database met honderden ontwerpen. De database is overzichtelijk ingedeeld in categorieën zoals Angel, Butterfly, Bird, Dog en Music bijvoorbeeld. In totaal 59 thema’s, alfabetisch gerangschikt. Verder heb je nog de keuze tussen zwart/wit en kleur.Door middel van een heel eenvoudig plakbord kun je het resultaat eerst eens rustig bekijken. Met de ‘upload your design’ helemaal rechtsboven in het scherm kun je zelfs je eigen foto oploaden en daar de tattoo virtueel op laten verschijnen. Zo heb je meteen een ‘life’ idee (zie ook Random Tattoo).Het je geen foto van je schouder of onderrug: geen probleem! Via je webcam kun je hem onmiddellijk maken. Zelfs draaien en vergroten of verkleinen is mogelijk. Tenslotte klik je op ‘Save’ en klaar is kees. Het lukt niet altijd!Heb je een Mac dan lukt het positioneren van de tattoo op de juiste plaats niet helemaal goed. Dat probleem doet zich niet voor bij Windows…Onder de kop ‘Popular’ krijg je een leuke grafiek te zin over de populariteit van de tattoo-ontwerpen.
12. Belangrijke privé informatie verwijderen?
Belangrijke gegevens zoals je login of je kredietkaartnummer zijn gegeerd door hackers, virussen en phshing software. Met het gratis programma 'Identity Finder Wizard' scant alle bestanden scannen en zoekt daarbij naar opgeslagen wachtwoorden of cijfercombinaties die lijken op een kredietkaartnummer. Eens gevonden kan je die laten verwijderen, bijvoorbeeld door ze enkele keren met volledig willekeurige gegevens te overschrijven (meestal de meest efficiënte methode). De software gaat zeer voorzichtig te werk. Hierdoor krijg je soms waarschuwingen die niet terecht zijn. Doch: beter zo dan dat je per ongeluk iets laat staan! Identity Finder Wizard is gratis. Er zijn ook betalende varianten die wat extra mogelijkheden bieden.
Introductiepagina (link doe het blijkbaar niet meer?)