Goede Nederlandse websites voor het weer

Inleiding

De Nederlandse weerliefhebber of gewoon dagelijkse bekijker van het weer heeft een heel scala aan mogelijkheden met betrekking tot het bekijken van de weersverwachtingen. Ieder instituut heeft wel een bepaalde dienst die je op een andere weersite niet aantreft. Van weersites van de weerinstituten die deze fervent weervolger bijna iedere dag bezoekt zijn de specifieke weernieuwsdiensten en achtergronden opgesomd.

Het KNMI

Het KNMI kent een lange geschiedenis en is wellicht het meest gerenommeerde instituut van het stel. Het KNMI is een agentschap van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, wat in de praktijk inhoudt dat het een eigen begroting en bestuur houdt. Het KNMI ontvangt als enige meteorologische instituut in Nederland een miljoenensubsidie per jaar om onderzoek te doen naar klimaatverandering en levert weerberichten aan vliegvelden en havens in Nederland, het kan dus worden beschouwd als het een van de grootste weercentra van Nederland.

Sinds 2001 is het KNMI bevoegd een weeralarm af te geven wanneer er extreem weer op komst is, dit wordt vaak gedaan als het weer een ontwrichtend effect op het verkeer kan hebben. Een leuke tool is de weerdatabase waar je een datum in kunt geven en plaats (een van de 36 weerstations in Nederland) en zo het weer op bijvoorbeeld je geboortedag op te zoeken.

Meteoconsult

Meteoconsult verzorgt de weerberichten voor onder meer RTL 4 – journaals en voor lokale omroepen als RTV Noord-Holland, RTV Utrecht en RTV Drenthe. Op de website staan actuele weerpresentaties waarin wordt ingegaan op het weer van nu en de komende dagen. Met haar 150 medewerkers is dit het grootste weerbedrijf van Europa, met hoofdkantoor in Wageningen.

Meteovista B.V. / Weeronline

Bedrijf opgericht door Gerrit Hiemstra, bekend van de NOS weerpresentaties, produceert weersberichten voor onder meer NOS Teletekst, verschillende internetuitgevers, kranten (Telegraaf, Trouw, Metro, AD en Spits) en aan onder meer bouwbedrijven, land- en tuinbouw, waterbeheerders, gladheidbestrijders en recreatiebedrijven.

Natuurlijk erg onzeker van karakter, zoals de vlinderslagtheorie aangeeft. Het weer kan niet verder dan 2 weken vooruit worden voorspeld. De vleugelslag van een vlinder aan de andere kant van de wereld kan bij wijze van spreken voor een omslag in het weer bij ons zorgen. Maar een interessante dienst om te leren welke grootheden in het weer toch al een indicatie voor een redelijke termijnverwachting kunnen zijn.

Buienradar

Het inmiddels overbekende 'Buienradar.nl' is één van de meest bezochte websites van Nederland, op plaats nummer 7 in de top 10, en kan worden beschouwd als de meest actuele en meest tot de verbeelding sprekende weerinformatie van het moment. Iedere 5 minuten wordt het radarbeeld geüpdate en er is een mogelijkheid om je eigen radar in te stellen. Dat wil zeggen: je woonplaats in te voeren en gedetailleerd de buien te zien bewegen. Het concept buienradar bestaat al langer maar is sinds een aantal jaar pas toegankelijk voor het grote publiek.

Pietsweer

Piet Paulusma is een bekend gezicht van de tv. Op SBS 6 houdt hij zijn weerpraatjes. Hij heeft echter ook een interessante site , waar je naast de gewone weersverwachtingen ook een interessant forum en blog kan vinden. Hij schrijft over actueel wereldweernieuws, de toestand van het poolijs, de kracht en koers van orkanen in het hurricaneseizoen, de opwarming van het klimaat en langetermijnverwachtingen.

Afsluiting

Het is nu natuurlijk aan u om de site te kiezen die voor u het prettigst werkt en die misschien tot dagelijkse weerchecksite te maken. Ik hoop dat ik u met deze vergelijking een dienst heb bewezen!

Links

KNMI: de website van het KNMI

Weer: interessant zijn de weerpresentaties

Op Weeronline: worden ook seizoensverwachtingen aangeboden.

Buienradar: is een van de meest bezochte websites van Nederland, vast bij u bekend. Wilt u weten hoe een buienradar werkt? Klik dan Hier

Piets weer: leuk om zijn blog te lezen!