Waarom voortaan onze afspraken maken via doodle

Inleiding

Het is beslist niet altijd even gemakkelijk om met familie, vrienden en/of kennissen definitief af te spreken voor bijvoorbeeld het jaarlijkse tuinfeest of de barbecue, onze zakenlunch of voor het traditionele familiefeest. Het is meestal een erg tijdrovende en zeker niet altijd doeltreffende aangelegenheid. Hoe kunnen we voortaan onze afspraken in een mum van tijd op mekaar afstemmen? Waarom daarvoor gebruik maken van de Zwitserse site Doodle, en hoe gaat daarbij het definitief vastgleggen van onze afspraken écht in zijn werk?

Geen tijdrovende telefoontjes meer

Voortaan dus zeker geen tijdrovende telefoontjes en eindeloos over en weer gepraat meer om al of niet te weten te komen wie en wanneer eventuele genodigden beschikbaar zijn om op onze uitnodiging voor onze zomerse barbecue, een verjaardagsfeestje of diner aanwezig te zijn. Dankzij Doodle is dat allemaal gelukkig verleden tijd. Inderdaad, via enkele muisklikken, weten we in minder dan één uur wie en wanneer iemand beschikbaar is.

Nu ook voor het grote publiek

Deze tool was bij techneuten al langer bekend. Nu springt dus ook het grote publiek op de kar. Momenteel telt Doodle al meer dan zeven miljoen regelmatige bezoekers, en dit aantal zal de komende jaren ongetwijfeld nog sterk stijgen. Zowel in België als in Nederland, is deze van oorsprong Zwitserse site al bijzonder goed ingeburgerd. In beide landen telt men immers méér Doodle-gebruikers per aantal inwoners, dan in het om het even wel ander land.

Zwitserse universiteitsprof

Deze successite is het geesteskind van ene Zwitserse Michael Näf. Aanvankelijk was deze door hem ontwikkelde site eigenlijk niet méér dan een 'voorkeurspeeltje' voor hem. Zoals dat zo dikwijls gebeurd, zorgde het tijdverlies met het maken van afspraken met collega's, familie of vrienden, bij deze universiteitsprofessor voor zoveel frustratie, dat hij in een mum van tijd deze erg practische site ontwikkelde.

Link tussen verschillende agenda's

Online kalenders zijn er ondertussen al in overvloed, maar niemand kwam tot voor kort blijkbaar op de idee om een link te voorzien tussen de agenda's van verschillende personen. En deze link werd door prof Näf al erg vlug gelegd. De realisatie van de Zwitser werd aanvankelijk uitsluitend gebruikt door zijn familie en vrienden. Doodle werd echter met de dag populaider, en nu zo'n drie jaar geleden hield prof Näf zijn leerstoel aan de Zwitserse universiteit van Zurich definitief voor bekenen. Vanaf dat moment ging hij zich voltijds met de ontwikkeling van Doodle bezighouden. Met het gekende gevolg: een succesverhaal over de ganse lijn met zeven miljoen bezoekers, en dit aantal neemt nog dagelijks toe.

Gebruiksgemak basis van succes

De kracht van Doodle ligt hem volgens deskundigen in zijn haast kinderlijke eenvoud én gebruiksgemak. Wanneer we van Doodle gebruik wensen te maken, hebben we zelfs geen lidmaatschap nodig. Deze successite is immers voor iedereen toegankelijk. Doodle is daarbij zeker niet uitsluitend bestemd voor lokaal gebruik, integendeel. Doodle werkt wereldwijd. Hoe werkt deze innovatieve site nu precies? Gebruikers surfen naar doodle.com en maken daarbij kenbaar welke activiteit ze precies willen organiseren. Bij de volgende stap geeft men de mogelijke data in waarop deze activiteit zou kunnen doorgaan. Deze link wordt vervolgens doorgestuurd naar iedereen die voor het feest of voor de afspraak wordt uitgenodigd. Die genodigden vullen dan op hun beurt in wannneer ze wél (groen) of niet (rood) op de voorgestelde afspraak kunnen aanwezig zijn. Op basis van al deze gegevens, is het een klein kunstje om een definitieve en voor iedereen aanvaardbare datum definitief vast te leggen.