Is Cuil beter dan Googlen

Algemeen

Tot op heden is Google de site waar bijna alles te vinden is. Er is zelfs een nieuw werkwoord door ontstaan, even “Googlen”. Toch komen er regelmatige soortgelijke bedrijfjes op de markt die zeggen met deze zoekmachine te kunnen concurreren.

Andere zoekmachines

Zo was er de “sociale” zoekmachine Wikia Search, van Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia. Toch bleek deze niet aan te slaan net zoals de zoekrobot “die natuurlijke taal” begrijpt, Powerset. Deze laatste had iets succes, het werd opgekocht door Microsoft voor ongeveer $ 100.000.000,--.

In Europa worden ook al diverse pogingen ondernomen om een echte concurrent van Google te ontwikkelen. Zo werden Exalead, Quearo en Theseus geïntroduceerd, welke alweer zijn verdwenen of marginaal werken. Ook de zoekmachines als Yahoo, Microsoft Live en Ask blijven terrein verliezen aan Google.

www.cuil.com

Op 28 juli 2008 wordt http://www.cuil.com www.cuil.comCuil geïntroduceerd. Het wordt uitgesproken als Cool en het Keltische woord (Cuil) betekent “kennis” of “wijsheid”. Deze nieuwe zoekmachine is opgericht door voormalige medewerkers van Google, dus wellicht wordt dit een grote tegenhanger van Google.

Deze zoekmachine belooft de zoekdienst van het hele internet te gaan indexeren. Google indexeert een deel hiervan. Cuil zegt 3x zoveel websites te indexeren als Google en 10x zoveel als Live Search. Er wordt beweerd dat deze machine na een paar dagen al meer dan 121.000.000.000 websites in zijn bestand heeft opgeslagen. Google zou er heden ten dagen meer dan 1 biljoen hebben.

De oprichters zijn:

Tom Costello, geboren in 1970 in het Ierse Drogheda. Hij is getrouwd met Anna Patterson en samen hebben zij 4 kinderen.

  • Tom heeft in 1999 de zoekmachine Xift ontworpen en werkte ooit bij IBM in de internet zoektechnologie.
  • Anna Patterson, geboren in 1973 in Chicago. Zij is getrouwd met Tom Costello. Vanaf 2004 werkte zij bij Google en ontwierp in 2006 het project Teragoogle.
  • Russel Power, heeft samen met Anna Teragoogle ontworpen. Was ooit betrokken bij Louis Monier, de oprichter van AltaVista.

Manier van zoeken

Bij een zoekopdracht van Cuil wordt gekeken naar de inhoud van iedere website, waarbij overzichtelijke en relevante resultaten kunnen worden weergegeven. Het experimenteert met een frisse lay-out voor de zoekresultaten. Deze lijken op een krant met foto’s, het presenteert in kolommen met zoekresultaten naast elkaar. Nadeel kan zijn dat je gelijk een heleboel tekst krijgt wat bij zoeken minder relevant is.

Cuil probeert het zoeken en dus de resultaten makkelijker te maken door categorieën te kiezen. Andere zoekmachines tonen vaak resultaten gebaseerd op de hoeveelheid links die naar de pagina verwijzen en de bezoekersaantallen.

Erg interessant is de optie auto-aanvullen bij het ingeven van de zoekwoorden.

Onderhoud

Volgens de oprichters van Cuil is de zoekmachine goedkoop te onderhouden. Investeerders hebben inmiddels $ 33.000.000,-- opgebracht. Google heeft meer dan $ 1.000.000.000—nodig om de honderdduizenden servers in de lucht te houden, maar Google is te allen tijde in de lucht.

Privacy van de gebruiker

De oprichters van Cuil beweren dat zij geen IP nummers opslaan met het zoekgedrag van de gebruiker, wat Google wel doet. Wel rijst de vraag of deze bewering juist is, want Cuil gebruikt een track ID cookie. Dit lijkt niet in de haak bij garandering van volkomen privacy.

Ervaring in gebruik Writer2

Natuurlijk heb ik, Writer2, geprobeerd wat de resultaten bij een willekeurig zoekwoord zijn. Ik heb het woord (hoe kan het ook anders) “LeerWiki” gebruikt. Zowel bij Cuil als bij Google. Het resultaat was bij Cuil een aanzienlijk hoger aantal dan bij Google. Google gaf mij echter wel direct LeerWiki artikelen, bij Cuil moest ik behoorlijk ver weg bladeren (wat ik niet heb gedaan).

Zoekmachinegoeroe Danny Sullivan

Sullivan toont zich (in een uitgebreide recensie) sceptisch over de nieuwe zoekmachine. Vooral de torenhoge pretenties en het pr-geblaat van de startup. Wanneer de “linkpopulariteit” van een pagina echt niet meetelt voor Cuil, zou een recentieblog over Harry Potter even hoog kunnen eindigen als de officiële filmsite. En dat is niet het geval aldus Sullivan.

Tips