Configuratie en uitleg van de Joomla Backend

In dit artikel wordt uitleg gegeven over hoe je je joomla-website kunt configureren aan jouw wensen. Dit artikel is een vervolg op de artikelen 'Joomla installatie op een gratis webserver (deel 1)' en 'Joomla installatie op een gratis websever (deel 2).

Backend en Frontend

Een Joomla website heeft een Backend en een Frontend. De Backend wordt gebruikt om de site op te bouwen. In de Backend geef je bijvoorbeeld aan waar welke content geplaatst moet worden in de Frontend, maar kun je bijvoorbeeld ook je gebruikers beheren. De Frontend is hetgeen wat bezoekers van je site zullen zien. In de Frontend kun je weinig tot niets doen om de look & feel van de website aan te passen. Wel kun je gebruikers de mogelijkheid geven om zelf content aan te maken en klaar te zetten voor publicatie. Net zoals dat hier op LeerWiki gebeurt. Verder in dit artikel zullen de belangrijkste punten van de Backend worden besproken.

Configuratie van de Backend

Als je je inlogt op de backend van je website dan zul je terechtkomen in het controlepaneel. Helemaal bovenin zie je een aantal tabbladen staan, te weten: website, menu's, artikelen, componenten, extensies, tools, help. In dit artikel worden de belangrijkste items uit de tabbladen belicht. Van deze tabbladen zullen in dit artikel de belangrijkste worden besproken.

Controlepaneel Backend

Aan de rechterzijde zie je een welkomstboodschap van Joomla ('welkom bij Joomla'). Om dit uit te zetten, zul je naar het tabblad 'Extensies' moeten gaan en vervolgens naar 'Modulebeheer'. In het modulebeheer klik je op 'Administrator'; nu zie je alle modules, die in de backend worden gebruikt. Zet een vinkje voor 'Welkom bij Joomla!' en druk vervolgens op 'Depubliceren'.

Modulebeheer Administrator

Als je nu, via het tabblad 'Website' weer terug gaat naar het 'Controlepaneel', dan zul je zien dat het welkomstbericht is verdwenen.

Tabblad: Website

Onder het tabblad website vind je het controlepaneel terug, maar kun je ook de algemene instellingen van de website, systeem en server instellen. Verder vind je het mediabeheer en het gebruikersbeheer onder het tabblad website.

Gebruikersbeheer

Laten we eens gaan kijken naar het gebruikersbeheer. In het gebruikersbeheer zie je alle gebruikers van de website, die zijn geregistreerd. Je kan hier ook gebruikers aanmaken, bewerken, verwijderen of op non-actief zetten. In de frontend is het ook mogelijk om jezelf te registreren; deze mogelijkheid staat bij Joomla! standaard op 'aan'. Op de website (frontend) geregistreerde gebruikers vind je ook terug in deze lijst. Je kunt per gebruiker zien tot welke groep hij/zij behoort. Er zijn verschillende groepen, te weten 'geregistreerd', 'auteur', 'tekstverwerker' en 'hoofdredacteur'. Iedere groep heeft bepaalde restricties.

Gebruikersbeheer

Mediabeheer

In het mediabeheer vind je alle afbeeldingen, banners en andere media, die op je server staat onder de map 'images'. Let hier goed op, want in de backend lijkt het alsof de bestanden in de map 'media' staan. Dit is dus niet het geval.

Mediabeheer

Met een FTP-programma kun je nu gemakkelijk en snel afbeeldingen overzetten en ordenen. Het is ook mogelijk om dit te doen tijdens het maken van een artikel, waarbij je dan vanuit de editor afbeelding naar de server schrijft. In het laatste geval kun je maar 1 afbeelding per keer naar de server uploaden, waardoor dit (bij gebruik van veel afbeeldingen) meer tijd in beslag neemt.

Algemene instellingen

Onder de algemene instellingen kunnen we op 'drie' niveaus instellingen aanpassen.

Algemene Instellingen

Website

Hier kun je aangeven of je de website on- of offline wilt hebben en kun je een tekst opgeven, die getoond wordt als je de site offline zet. Verder vul je hier gegevens van je website is, zoals naam, beschrijving en zoekwoorden. Je kan ervoor kiezen om een andere editor te gebruiken dan de standaard TinyMCE; deze zal je dan wel moeten installeren. (zie hiervoor installatie van een Joomla Extensie op een gratis webserver) Aan de rechterkant van het scherm kun je instellingen aanpassen m.b.t. SEO. Laat dit voor even ongewijzigd staan.

Systeem

Onder het subtabblad 'Systeem' kun je aangeven of het is toegestaan dat bezoekers zich op de website kunnen registreren. Verder geef je aan tot welke groep de geregistreerde gebruiker behoort. Standaard staat de groep 'geregistreerd' aan. Als je wil dat iedereen op de site artikelen mag schrijven, dan zet je de groep op auteur. Alleen een hoofdredacteur mag de artikelen online zetten; een tekstverwerker mag artikelen van andere gebruikers bewerken. Ook kun je aangeven of de geregistreerde gebruiker direct toegang mag hebben of dat deze eerst op een activatielink (verzonden via mail) moet klikken. Verder kun je aangeven waar de media-bestanden zich bevinden en welke extensies er mogen worden geopend. Als je net begint met Joomla!, dan zou ik de instellingen onder dit subtabblad laten staan op de standaardinstellingen.

Server

Onder het subtabblad 'Server' stel je bijvoorbeeld de lokale tijd in. Ook staan de FTP-instellingen, database-instellingen en email-instellingen onder dit subtabblad. Voor beginners raad ik aan om alleen de juiste tijd in te stellen en de andere items ongewijzigd te laten.

Tabblad: Menu's

Onder het tabblad 'menu's' vind je 'menubeheer', 'menuprullenbak', 'main menu', 'gebruikersmenu, 'topmenu', 'bronnen', 'voorbeeldpagina's'en 'voordat u begint'. In het menubeheer kun je instellen hoe de menu's werken en hoe ze eruit zien. Je kan altijd menu's bijmaken, bewerken, verwijderen of op non-actief zetten. Dit doe je in het menubeheer. Als je nu naar 'main menu' gaat (vanuit het tabblad 'menu's'), dan zie je alle items die worden getoond in het main menu. Ga maar eens naar de frontend van je website toe, door rechtsboven in je scherm op voorbeeld te drukken. In de backend geef je dus welke items in welk menu zichtbaar moeten zijn. Je kan er dus ook voor kiezen om bepaalde items op non-actief als je deze (nog) niet zichtbaar wilt hebben op je website.

Tabblad: Artikelen

Het tabblad 'artikelen' bevat de items 'artikelbeheer', 'artikelprullenbak', 'sectiebeheer', 'categoriebeheer' en 'voorpaginabeheer'.

Artikelbeheer

Onder 'artikelbeheer' vind je alle artikelen, die in je database staan. Je kan hier ook nieuwe artikelen aanmaken, wijzigen, verwijderen of op non-actief zetten. Per artikel zie je tot welke sectie en categorie het hoort.

Artikelprullenbak

In de 'artikelprullenbak' kun je alle verwijderde artikelen terugvinden.

Sectiebeheer

In het 'sectiebeheer' kun je secties aanmaken, verwijderen, wijzigen of op non-actief zetten. Alle artikelen binnen Joomla! worden georganiseerd in secties en categorieën. Een categorie valt onder een sectie.

Categoriebeheer

Het 'categoriebeheer' binnen Joomla! wertk ongeveer hetzelfde als het 'sectiebeheer'. Tot één sectie kunnen meerdere categorieën behoren. Stel dat je een website wilt maken over tuinen, dan zou je de volgende structuur in je secties en categorieën kunnen maken.

Sectie Categorie
Planten Vaste planten
Planten Kuipplanten
Planten Klimplanten
Bomen Loofbomen
Bomen Coniferen
Bomen Palmen

Voorpaginabeheer

In het voorpaginabeheer kun je de artikelweergave op de voorpagina beheren.

Tabblad: Componenten

Onder het tabblad componenten vind je de onderdelen 'banner', 'contacten', 'nieuwsfeeds', 'enquêtes', 'zoeken' en 'weblinks'. Ook vind je hier de componenten terug, die je (na installatie van Joomla!) hebt geïnstalleerd.

Tabblad: Extensies

Het tabblad extensies bevat de items 'installeer/deinstalleer', 'modulebeheer', 'pluginbeheer', 'templatebeheer' en 'taalbeheer'.

Installeer/deinstalleer

Hier kun je extra extensies installeren, zoals bijvoorbeeld een extra editor met meer functiemogelijkheden, dan de standaard editor. Een editor is een component en zul je - na installatie - terugvinden onder het tabblad componenten. Je kunt ook een module, plugin of template installeren, welke je - na installatie - terugvindt onder het tabblad extensies en dan het subtabblad modulebeheer, pluginbeheer of templatebeheer.

Modulebeheer

Hier vind je alle geïnstalleerde modules en kun je ze bewerken, verwijderen of depubliceren. Ook kun je hier nieuwe modules aanmaken.

Pluginbeheer

Geinstalleerde plugins vind je hier terug, waarna je ze activeren, deactiveren of bewerken. Het verwijderen van een plugin doe je via installeer/deinstalleer.

Templatebeheer

Er zijn duizenden gratis templates te vinden op internet, welke je vrij kunt gebruiken om de look and feel van je site aan te passen. Template installeer je via de eerder beschreven manier, waarna je ze kunt beheren in je templatebeheer. Hier kun je aangeven welke template als standaard dient te worden gebruikt. Selecteer hiervoor de gewenste template en klik vervolgens op 'Standaard' (rechtsboven in je scherm; aangeduid met een gele ster).

Taalbeheer

Onder taalbeheer geef je aan welke taal de standaard is voor je website. Door het Joomla!-pakket inclusief taalbestanden te downloaden, hoef je hier niets te veranderen. Mocht je alleen de engelstalige Joomla! hebben geïnstalleerd, dan kun je - op een later tijdstip - altijd nog een patch met de nederlandse taalbestanden installeren. Deze stel je vervolgens onder taalbeheer in als standaard.

Tabblad: Tools

Onder het tabblad tools kun je berichten lezen en schrijven naar geregistreerde gebruikers. Het is ook mogelijk om een groepsmail te versturen. Verder kun je hier de algemene check-in controle zien en kun je de cache wissen.

Tabblad: Help

Het laatste tabblad is het tabblad help. Hier vind je de 'Joomla! Help' functie terug en kun je de 'systeeminformatie' inzien.