Hoe Linkedin gebruiken tips voor optimaal netwerken met linked in

Inleiding

Linkedin is een virtueel sociaal netwerk op het internet, waarbij vakmensen middels het plaatsen van een online Curriculum Vitea zijn of haar netwerk kunnen versterken en vergroten. Het is een uitgebreide netwerk tool die in 2003 in het leven werd geroepen en momenteel bijna 150 miljoen gebruikers telt (januari 2012). Het gros van de nieuwe LinkedIn gebruikers heeft maar weinig idee hoe ze deze internet tool optimaal kan gebruiken. In dit artikel vindt u een aantal concrete tips over hoe je LinkedIn nu écht en dus doeltreffend kan gebruiken teneinde optimaal te profiteren van uw (mogelijke) netwerk, zodat u niet alleen de juiste contacten vindt, maar dat de juiste contacten ook u weten te vinden! Bijvoorbeeld om nieuwe klanten te vinden voor uw business of om nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar hoe doe je dat dan precies?

Linkedin: wat heb ik er aan?

Linkedin is, zoals blijkt uit de explosieve groei aan gebruikers, een succesvol zakelijk netwerk waar u op allerlei manieren gratis uw voordeel uit kunt halen. Een opsomming van een aantal mogelijkheden:

■ Uw eigen dynamische online visitekaartje, met een datafeed voor alle contacten

■ Oud collega’s en/of studiegenoten terug vinden

■ Vacatures zoeken en/of plaatsen

■ Vragen stellen aan specialisten

■ Aansluiten bij groepen in uw vakgebied, of zelf een groep aanmaken

■ Uw collega's aanbevelen klik hier voor handige tool!!!

■ Sollicitanten checken op hun arbeidsverleden

Profiteer optimaal van Linkedin

Een aantal praktische tips voor succesvol netwerken

Pasfoto

Voeg een serieuze pasfoto toe. Een profiel met pasfoto geeft meer vertrouwen en in zoekresultaten binnen Linkedin wordt deze foto altijd getoont (geen foto = vraagteken!). Je kunt de persoon achter het profiel net iets beter leren kennen. We moeten namelijk eerste vertrouwen opbouwen voordat er iemand contact met je zoekt.

Emailadres

Voeg een emailadres toe om zo de drempel om contact op te nemen te verlagen. Iemand aan je profiel toevoegen die je niet kent, kan namelijk alleen als er een emailadres bekend is, of via introductie door een bekende.

Boodschap

Bovenaan het profiel is ruimte voor een actueel persoonlijk bericht (Twitter idee). Met 140 tekens kan men huidige werkzaamheden of projecten/nieuwigheden omschrijven. Deze updates worden vertoont in de startpagina's van al uw contacten. Het is mogelijk om hier een URL in te zetten die aanklikbaar is. ik heb hier mijn 10-seconden-boodschap toegevoegd. Let op: voorkom dat uw Twitter boodschappen op Linkedin komen te staan (deze applicaties zijn aan elkaar gelinkt). Onder de knop Settings -rechts boven- kun je gaan naar Manage your Twitter settings. Hier even de optie Display your Twitter account on your LinkedIn profile uitvinken.

Huidige werkzaamheden

Zet alle huidige werkzaamheden er kort en bondig op. Geef een compleet beeld.

Vorige werkzaamheden

Benoem alle werkzaamheden, niet alleen banen. Kun je weer eenvoudiger op gevonden worden.

Mijn opleidingen

Alle opleidingen om contact met oud-studiegenoten te vereenvoudigen (oud netwerk re-activeren)

Online links

Vermeld de zakelijke website, de persoonlijke website en eventueel een weblog; Zo kan een bezoeker nog verder kijken dan dit profiel. Er zijn 3 links die je kunt toevoegen. Geef de 3 belangrijkste en zet de namen van de websites erbij. Dit heeft ook een positief effect op de resultaten van deze sites in de zoekmachines.

Profiel link

Maak de link naar je profiel zo makkelijk mogelijk. Zo kan de bezoeker goed onthouden en wordt eerder op geklikt in de zoekresultaten.

Samenvatting

Vertel in het kort wat u uw doelgroep te bieden heeft. Wat zijn belangrijke drijfveren en interesses?

Specialiteiten

Door duidelijkheid in je specialiteiten te geven verkleint men de doelgroep en is het voor onbekenden makkelijker om aan te sluiten bij uw profiel.

Taal

Kopieer uw hele profiel door naar een voor u belangrijke taal. Bijvoorbeeld in het engels, zodat u in het buitenland ook goed wordt gevonden.

Werkzaamheden

Vertel niet alleen waar u werkt maar ook wat u er precies gedaan hebt. Vanaf de eerste tot de laatste baan.

Opleiding

Vertel waar u op school heeft gezeten en opvallende dingen van deze opleiding. Hiermee gaat u ex-studiegenoten en alumni weer vinden. Handig om zo een bestaande (slapende) verbindingen te reactiveren.

Aanbevelen

Bent u tevreden over een leverancier? Staan ze in LinkedIn? Geef aanbevelingen. Meestal leid dit er toe dat je ook aanbevelingen (terug) krijgt. Eerst geven, dan pas ontvangen.

Nuttige links

nl.wikipedia.org/wiki/LinkedIn

www.crunchbase.com/company/linkedin

Handig boek over hoe Linkedin nu echt te gebruiken

Tien gouden tips van Frankwatching, inclusief video!