Kun je followers kopen
Misbruik van Twitter
Jij twittert toch ook?
Voor alle duidelijkheid: je twittert omdat je iets te melden hebt. Dan wil je ook dat jouw tweet door zoveel mogelijk andere Twitteraars wordt gelezen. Of je tweet nu belangrijk, ludiek, apart, een oproep, een tip, een kortingactie of wat dan ook is, hoe meer lezers, hoe meer vreugd toch? De kunst daarbij is om zoveel mogelijk volgers te krijgen en te houden (dat ook). Veel volgers hebben, is tegenwoordig belangrijk voor je status: hoe meer volgers je hebt, hoe belangrijker je bent in onze maatschappij! Het is een nieuw soort diploma, ereteken, referentie, roem, statussymbool! Het doet mij een beetje denken aan zangers/zangeressen. Die worden ook gewikt en gewogen op basis van de grootte van hun fanclub. En hoe populairder ze zijn, hoe meer fans. Daar kun je Twitter dus mee vergelijken.
Wie mij lief heeft, volge mij
Dit heeft enkele wakkere geesten aan het denken gezet.
Het probleem: elke Twitteraar wil meer volgers. Is het mogelijk om dit volgpeleton kunstmatig op te drijven? En kunnen we daar dan ook nog liefst zo veel mogelijk geld aan verdienen?
De oplossing: Twittermarketing! Inmiddels zijn er tientallen Amerikaanse websites waar je tegen betaling tweetvrienden kunt kopen. Zo eenvoudig is het tegenwoordig: alles is te koop, ook digitale vriendschappen!
Wat kost zo'n twitterende nepvriendenclub?
Dat hangt er van af waar je gaat shoppen uiteraard en hoeveel nieuwe Twitteraars je toegevoegd wilt hebben aan je digitale fanclub. Voor 1.000 t-vriendjes betaal je ca. 80 dollar, voor 5.000 tel je ca. 230 dollar neer en voor 10.000 moet je rekenen op zo'n 400 dollar. Wil je een nog grotere klapper dan krijg je na 3 maanden geduld zo maar even 25.000 volgers erbij en dat voor 870 dollar! Voor 100.000 zieltjes extra moet je een jaar wachten en 3.400 dollar neertellen… En om je helemaal overstag te laten gaan: altijd een aanbieding van -30% op de sites…
Tussen haakjes: er is ook Facebook en YouTube marketing te koop!
Wie heeft er baat bij?
In elk geval iedereen met een commerciële boodschap! De doelgroepen liggen dus voor het rapen: denk hierbij aan merken, handelaars, artiesten, schrijvers, marketingmensen, dag- en weekbladen… de lijst is eindeloos! Adverteerders kunnen dus op deze manier makkelijk en goedkoop potentiële klanten bereiken. Zo is bewezen dat de familie van Michael Jackson 25000 followers heeft gekocht om een Twittercampagne te doen slagen. En als je eens rondkijkt op Twitter en hun tweets leest, kun je je afvragen hoe sommige Twitteraars aan zoveel volgers komen… Met andere woorden: Twittervriendjes kopen, gebeurt ook in België en Nederland!
Twittermarketing: belachelijk en duister!
Als je niks inzit met je Twitterstatus en je wilt alleen maar echte followers (waar je ook iets aan hebt) dan vind je deze neppraktijken terecht allemaal maar niks. Trouwens, net zoals in het echte leven, nepvriendschappen blijven niet duren! Ook adverteerders worden bij de neus genomen door deze aanbieders die zich blijkbaar niet druk maken om de moraal achter het verhaal! Inmiddels is aangetoond dat 'meestal' uw pakketje aangekochte followers helemaal niet bestaan. Je volgersteller stijgt dus wel (zoals ze beloven) maar met lege accounts…
Wat vindt Twitter er zelf van?
Die zijn hier uiteraard niet blij mee en bewaken hun accounts. Accounts die verdacht snel stijgen waarbij websites van dit minderwaardige tot verdachte allooi werden ingeschakeld, worden geblokkeerd! Eigen schuld, dikke bult.
Conclusie
Je krijgt wat je verdient in dit leven: ligt het op je pad om Twitterberoemd te worden dat zal het ook wel gebeuren, ook als je het spel eerlijk speelt. Dit soort kunstmatige Twittermarketing werkt niet, zeker niet op lange termijn. Koop je vrienden dus niet, zorg dat je ze zelf inpalmt met je tweet charme!
Update januari 2011: Tweetcaster
Het omgekeerde: blokkeer te veel kletsende Twitteraars! Het omgekeerde kan dus ook: overactieve, vervelende kwetterende twitteraars die je op je heupen gaan werken. Als je zo iemand onder je volgers hebt, is dat knap vervelend al die literatuur. Zit je niet op te wachten. Maar… je wil die ene vreselijk interassante tweet die er ‘misschien’ tussen zit toch niet missen. Wat doe je dan? Nou, daar schijnt een oplossing voor te zijn: de tool ‘Tweetcaster’: hiermee kan je het gekwetter filteren zonder dan je de kwetteraar die ze de wereld in stuurt uit je ‘follow- lijst’ moet gooien. Gewoon een app downloaden en met een tweep op een onderwerp bouw je een filter in. Link: Tweetcaster
Inmiddels nog een betere 'blokkeerder' gevonden: Proxlet. Nu nog alleen beschikbaar voor Chrome, Tweetdeck en Seesmic. Bepaal zelf en met veel precisie wie en welke onderwerpen je wilt blokken in je stream. En zelfs hoe lang! En zelfs retweets... De extention werkt vooralsnog alleen bij de nieuwe webbased versie van Twitter.