Wat is een template en hoe gebruik je die

INLEIDING

Een template is letterlijk vertaald 'sjabloon'. Een template kan in verschillende industrieen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld in de vorm van een gietmal of als mal om iets af te tekenen of uit te snijden. In dit artikel gaan we het hebben over de templates die gebruikt worden op het internet en in software.

WEBSITE TEMPLATES

Website templates zijn zeer geliefd tegenwoordig, want er zijn maar weinig mensen die zin, of de kennis hebben om hun eigen layout te maken voor hun website. Iedereen is in staat om tegenwoordig een fantastisch uitziende site te presenteren zonder ook maar een tekenprogramma geopend te hebben. Misschien maar goed ook, want anders zou het internet er misschien heel anders uitgezien hebben.

Maar wat voor een website templates zijn er nou?

  • Je hebt de standaard templates. Dit zijn de templates die je in bijvoorbeeld frontpage of dreamweaver kan inladen, om zo je eigen invulling aan de site geven. Daarna is het aan jezelf om ervoor te zorgen dat hij op je webserver komt te staan zodat hij voor het publiek bereikbaar is. Bij dit soort templates heb je wel veel vrijheid, maar vaak heb je toch wel enige HTML-kennis nodig.
  • Dan zijn er de Flash templates. Dit zijn eigenlijk de zelfde templates als hierboven, alleen verfraaid met flash animaties in de header, mooie menu animaties etc.
  • Ecommerce templates. Dit zijn de templates die je kunt gebruiken voor je online shop. Er zijn verschillende Ecommerce engines zoals osCommerce, ZenMart en Virtuemart waarbij je templates kunt gebruiken. Bij dit soort templates hoef je geen HTML-kennis te hebben, want de website wordt ingevuld via een gebruikers interface. Het is simpel gezegd een kwestie van template selecteren-naam geven aan je shop-en artikelen toevoegen.
  • Dan komen we aan bij de CMS templates. CMS staat voor Content Management System. Dit kun je vergelijken met de webshops van hierboven, alleen zijn de artikelen die je toevoegt geen producten om te verkopen, maar net zoals hier op leerwiki om te lezen voor je bezoekers. De bekendste CMS-systemen zijn Joomla, Drupal en Mambo. Ook hier is weinig kennis nodig om een mooie website neer te zetten. Kies je template en begin met het invullen van je website via een gebruiksvriendelijk systeem.
  • Als laatste zijn er nog de blog templates. Zoals iedereen wel gehoord heeft van Wordpress. Een zeer grootte blog community. Blog templates zijn er ook genoeg te krijgen zowel gratis als betaald. Vaak is het alleen niet mogelijk om bij je blog provider je eigen template te installeren, maar moet je kiezen uit door hun geinstalleerde templates. Bij wordpress is het mogelijk om de Wordpress engine te downloaden, en op je eigen webserver te installeren waardoor je dus meer vrijheid hebt en je wel je eigen templates kan installeren.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle mogelijkheden waar er templates voor te krijgen zijn. Er zijn nog veel meer opties zoals bijvoorbeeld templates die te gebruiken zijn in Ms-Office voor een standaard opmaak van je word document of als achtergrond voor je Powerpoint presentatie. En het is onmogelijk om voor ieder soort template uit te gaan leggen hoe het in zijn werk gaat, maar bij 99% van de templates is het een kwestie van het menu doorlopen en selecteren maar.

TIPS

Er zijn enorm veel templates te krijgen/kopen op het internet. Ik zou voordat ik een template koop, eerst eens goed zoeken naar een gratis template. Deze zijn ook van goede kwaliteit, en gemaakt door serieuze designers die het voor hun hobby doen. Als je een template voor je bedrijf zoekt dan is het natuurlijk een ander verhaal, want dan wil je de enige zijn met dat ontwerp. Let wel op, want de prijs voor een template kan dan aardig oplopen. Een template kost bijvoorbeeld 140 dollar, maar dan ben je niet de enige want hij wordt gewoon weer verkocht. Als je hem 'af wilt kopen', dan ben je al gauw rond 2500 dollar kwijt.