Wat is AJAX
Inleiding
Ajax zorgt ervoor dat webapplicaties er net zo uitzien als desktop applicaties. Dat wil zeggen, dat Ajax communiceert met de server, data ophaalt en laat zien op een webpagina. Het clicken op een knop, wachten tot de pagina is geladen en dergelijke, behoort dan tot de verleden tijd. Webapplicaties werken dan net zo snel als ‘gewone’ programma’s. Dat heeft enorme voordelen voor de gebruiker van webapplicaties.
Waar staat Ajax voor?
Ajax staat voor Asynchronous JavaScript en XML en is met andere woorden gebaseerd op JavaScript in de browser. Je kunt Ajax niet gebruiken zonder kennis van JavaScript en HTML/XML (voor het opmaken van webpagina’s). Daarnaast maakt Ajax gebruik van Cascading Style Sheets (CSS, manier om een serie webpagina’s in één keer vorm te geven) en PHP (lijkt deels op JavaScript) voor het programmeren aan de kant van de server.
Uit welke componenten bestaat Ajax?
Ajax bestaat uit een aantal componenten om webapplicaties net zo snel te laten werken als gewone applicaties. Voor de presentatie van gegevens maakt Ajax gebruik van HTML en CSS, waarbij de data wordt opgeslagen in XML en verkregen via de server, waar de data is opgeslagen. De data wordt vervolgens geladen in de browser. JavaScript maakt dit alles mogelijk. Wanneer meer data tegelijkertijd van de server nodig is, maakt JavaScript gebruik van het commando XMLHttpRequest om een verzoek aan de server te sturen, waarbij er geen verversing van de pagina plaatsvindt. De JavaScript in de browser hoeft dan niet te stoppen wanneer de data terugkomt van de server. De pagina komt in actie wanneer de data verschijnt (dit is de asynchrone werking). De data die terugkomt van de server kan zowel XML zijn of gewone tekst. De JavaScript in de browser kan de data lezen en deze meteen tonen in de webpagina.
Voorbeelden van Ajax
De technologie voor Ajax bestaat al sinds 1998, maar is niet eerder dan in 2005 voor het grote publiek bekend geworden. Om enig gevoel te geven voor het belang van Ajax: Microsoft Outlook Web Access maakt gebruik van Ajax, evenals Google Maps en op het web gebaseerde chat programma’s, waarbij veel gebruikers tegelijkertijd kunnen chatten. Ook zijn er diverse games beschikbaar dankzij Ajax.