DNS records

DNS records

In mijn vorige artikel DNS waarom we niet zonder kunnen heb ik uitgelegd wat DNS is en hoe DNS werkt. Dit artikel gaat in op de details van de DNS records en de toepassing van deze records. Er zijn te veel records om uitgebreid te behandelen maar de meest gebruikte dns records zullen aan bod komen. Als u hosting afneemt bij een provider zult u de standaard DNS records tegenkomen bij het inrichten van uw hostingpakket.

A records of Address records

De A records of Address records zijn de meest gebruikte DNS records. A records bevatten het IP adres van de hostnaam. Het a record voor leerwiki.nl is bijvoorbeeld 109.237.209.22. Daarnaast heeft www.leerwiki.nl ook nog een a record voor www. Dit a record is onderdeel van het domein leerwiki.nl en bevat in het geval van leerwiki hetzelfde ip adres als het record van de domeinnaam zelf. Het a record van leerwiki.nl is een wildcard record geldig voor de domeinnaam http://leerwiki.nl het voorvoegsel www is een hostnaam van het domein. Naast www heeft leerwiki.nl ook nog een A record voor mail.leerwiki.nl, ns1.leerwiki.nl en ns2.leerwiki.nl

Naas het standaard A record is er recentelijk een nieuw type a record geïntroduceerd het AAAA record. Dit record bevat hostname verwijzingen naar IPv6 adressen terwijl het A records uitsluitend naar IPv4 adressen kan verwijzen.

PTR records

PTR records oftewel pointer records doen het omgekeerde van a records. Met een PTR record is het mogelijk om bij een ip adres de bijbehorende hostnaam te vinden. Dit werkt zowel voor IPv4 als IPv6. Bij particulieren of kleine bedrijven verwijst het PTR record vaak naar een hostnaam die de provider heeft toegekend aan het record.

Voor de juiste werking van bepaalde anti spam software wordt gecontroleerd of het PTR record bij de domeinnaam van de verzendende mailserver behoord. Is dit niet het geval dan zal de mail niet worden geaccepteerd door de ontvangende mailserver.

MX records

MX records of mailexchange records geven voor een domein aan waar de mailservers zich bevinden die mail voor dit domein accepteren. Een MX record bevat een hostnaam waar de mailserver gevonden kan worden. Dit records is een A record en zal dus verder opgevraagd moeten worden om het ipadres te verkrijgen.

Een MX record kent een adres en een prioriteit en kan meerdere malen voorkomen voor een domein. Met de prioriteit wordt aangegeven bij welke mailserver de mail als eerste moet worden aangeboden. Als deze mailserver niet bereikbaar is mag een mailserver met een lagere prioriteit worden geprobeerd.

Bij MX record heeft het record met het laagste nummer de hoogste prioriteit.

NS records

De NS records van een domein verwijzen naar de Namservers voor het betreffende domein. Een NS record is voor ieder domein verplicht en er dienen er minimaal twee van aanwezig te zijn. NS records geven aan welke nameserver authoritative (geautoriseerd) zijn voor het domein.

SOA records

Het SOA record staat voor Start Of Authority en bevat de meeste essentiele gegevens van het domein. De eerste Nameserver, het e-mailadres van de beheerder, het serienummer en verschillende timers waaronder de TTL van het domein.

TXT records

Dit zijn tekst records die bedoeld zijn om leesbare tekst voor gebruikers te bevatten. In het begin van de jaren 90 is dit records echter in gebruik geraakt voor onder andere SPF en DomainKeys.

Records voor DNSSEC

Bij de recentelijke invoering van DNSSEC zijn er nieuwe records bijgekomen om DNSSEC te ondersteunen en domeinen te beveiligen. De records RRSIG, DNSKEY, DS, NSEC, NSEC3 en NSEC3PARAM zijn toegevoegd aan de DNS records ten behoeven van DNSSEC.

DNS bij hosting

Als u hosting afneemt bij een hostingprovider komt u mogelijk in aanraking met DNS. In geval van een eigen server of alleen domeinhosting hebt u bij veel partijen de mogelijkheid om zelf DNS te beheren. In de meeste gevallen zult u hievoor alleen A records en MX records aanmaken en aanpassen. Let erop dat aanpassingen door de Time to Live pas na enkele uren effectief kunnen zijn bij anderen.

Conclusie

Wilt u meer weten over DNS kijk dan bij de artikelen van Leerwiki. Mocht u een domein willen aanschaffen of DNS beheer op uw domein willen informeer dan bij uw hostingprovider over de mogelijkheden. Meer informatie kunt u ook vinden in het artikel DNS waarom we niet zonder kunnen