Wat is een dedicated server
Inleiding
Met het toegenomen data-verkeer op websites, zoals bijvoorbeeld bij online winkelen of veilingsites, zijn voor een heleboel bedrijven de gewone web hosting mogelijkheden waarbij men een server deelt met anderen, niet meer voldoende. Deze bedrijven hebben meer schijfruimte, bandbreedte, RAM en veiligheidsmaatregelen nodig en stellen specifiekere eisen aan de server waarop hun website draait. Voor deze klanten is een dedicated server de oplossing.
Wat is een dedicated server
Voor klanten en bedrijven die hogere eisen stellen aan een server dan de gemiddelde server is de dedicated server een uitkomst.
Een dedicated server, oftewel een specifieke server, is een server die helemaal alleen voor uw website draait, zonder dat u hem hoeft te delen met anderen en die volledig is afgestemd op uw wensen en behoeften. U huurt de hardware van een provider, en daarbij krijgt u van de provider bescherming en beveiliging van het netwerk maar de rest kunt u helemaal zelf invullen.
U krijgt de volledige capaciteit van de server, waardoor uw site minder gevoelig wordt voor piekverkeer. U krijgt zelf het administrator-password van de server waardoor u de server zelf volledig naar uw eigen eisen kunt inrichten met bepaalde programma’s en applicaties, hem kunt beheren en onderhouden. Omdat u de hele schijfruimte en bandbreedte tot uw beschikking heeft, is de uitvoering van programma’s op uw site veel efficiënter dan bij een gedeelde server. U heeft zelf de installatie en configuratie van uw e-mail in beheer.
Het grootste voordeel van een dedicated server is dus de volledige administratieve vrijheid die het u biedt. Het is de meest flexibele vorm van hosting die er op de markt is. Daar tegen over staan de kosten en de complexiteit maar die wegen niet op tegen de voordelen, zeker wanneer u een ecommerce-website heeft of wanneer u extra beveiliging nodig heeft.
Verschillende types Dedicated Servers
Er zijn twee soorten dedicated servers:
1) Managed dedicated server: hierbij wordt de server actief gemonitored en onderhouden door de server provider. U huurt de dedicated server en alle technische aspecten zoals software, updates, beveiliging, hardware vervanging, internet verbindingen etc. blijven in handen van de provider. Dit is de meest geschikte oplossing voor mensen met weinig ervaring hoe een server te onderhouden, of mensen met te weinig tijd om de server goed en efficiënt draaiende te houden.
2) Unmanaged dedicated server: Dit is de meest pure vorm. U hoeft dan wel niet de hardware te onderhouden maar de rest van het onderhoud komt volledig op uw schouders terecht. Dit betekent het updaten van software, systeemonderhoud, het opstarten en afsluiten van de server, het installeren en configureren van internet, de administratie van de database, het invoeren van beveiligingssystemen en nog veel meer. U heeft dan wel alle controle zelf helemaal in eigen hand, zoals de beveiliging en de toegankelijkheid en het geeft u optimale vrijheid en flexibiliteit. Daar tegen over staat dat u ook alle verantwoordelijkheid draagt, en het vereist nogal wat kennis van servers en behoorlijk wat tijd aan dagelijks operationeel onderhoud. De provider heeft geen toegang tot uw systeem en mocht u bijvoorbeeld passwords vergeten dan kunnen deze niet hersteld worden. U heeft alles in eigen beheer.
Overigens zijn er tussenvormen tussen deze twee. U kunt kiezen voor fully managed, waarbij u alles uit handen wordt genomen, managed, waarbij u alleen bepaalde specifieke taken zelf hoeft uit te voeren en self managed, waarbij u het meeste operationele onderhoud zelf moet doen.
U moet wel zelf goed opletten op de voorwaarden van de dedicated server provider die u kiest. Zij bepalen namelijk zelf wat zij nog onder management vinden vallen. Met andere woorden, wat fully managed bij de ene provider is, kan bij de andere provider onder self managed vallen. Dit verschilt dus nogal per provider. Maar welke type dedicated server u ook kiest, de provider blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk. .
Voor wie is een dedicated server een geschikte keuze
Een dedicated server huren is aanzienlijk duurder dan ruimte huren op een gedeelde server. Voordat u overstapt op een dedicated server moet u bepalen of uw behoeften daadwerkelijk zo groot zijn dat u een eigen server nodig heeft.
De voornaamste factoren om over te stappen naar een eigen server zijn de hoeveelheid dataverkeer op uw website, de complexiteit en de omvang van uw website en bepaalde veiligheidseisen.
Daarnaast is uw ervaring en kennis van servers belangrijk, aangezien u zelf een aantal onderhoudstaken zult moeten gaan vervullen.
De top 10 beste en meest betrouwbare dedicated servers hosts
Op webhostinggeeks.com vind je de top 10 hosts van de beste en de meest betrouwbare dedicated servers, uitgekozen door webmasters van over de hele wereld. In de volgorde van nummer 10 tot nummer 1, dé topper, zijn dit: XL Host, ServerPronto, 1and1, Lunarpages, Aplus, UltraHosting, Acenet, Singlehop, DedicatedNow en op nummer 1 Inmotion.