Webhosting mogelijkheden
Op deze pagina wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn om je website online te krijgen. Na het lezen van deze pagina kan je een keuze maken welke hosting voor hou het beste is.
Gratis hosting
Gratis hosting is een hostingpakket dat gratis wordt aangeboden. Deze pakketten hebben meestal een beperkte ruimte en een veel gevallen zal reclame zichtbaar zijn op je site. De beschikbaarheid wordt niet gegarandeerd en eigenlijk is het niet aan te raden om een website waar je veel tijd aan besteed op een gratis hostingpakket te zetten.
Shared hosting
Shared hosting houd in dat je de webserver die je gebruikt deelt met vele anderen. Op sommige servers worden honderden websites gezet. Hierdoor zijn de kosten laag en heb je ook maar een klein gedeelte van de server tot je beschikking. Voor kleine websites is dit een mooie middenweg. Het nadeel is wel dat de snelheid en beschikbaarheid van de website niet optimaal. Als een andere website op de server ineens veel verkeer krijgt door bijvoorbeeld een linkvermelding op geenstijl dan zal jou site ook plat gaan. Overigens is de beschikbaarheid bij de meeste shared hosting providers acceptabel. Je website deelt het IP adres ook met vele andere klanten van het hostingbedrijf. Het is hierdoor bijvoorbeeld mogelijk dat e-mail die je verstuur in de spammap komt te staan omdat andere klanten van de provider spam hebben verstuurd door een bug op hun site. De provider probeert dit te voorkomen en zal een spammer meestal afsluiten maar je zult er wel overlast van ondervinden. Het zijn situaties die niet vaak voorkomen maar hou er wel rekening mee.
Om de shared hosting pakketten van de klanten te kunnen scheiden wordt gebruik gemaakt van hosting beheer software. Deze software zorgt ervoor dat de serverbeheerder en de klanten de hostingpakketten kunnen beheren via een eenvoudige webinterface. Je hebt in deze webinterface geen technische kennis meer nodig. Veelgebruikte pakketten zijn DirectAdmin, Cpanel en Plesk.
Reseller hosting
Bij reseller hosting ben jij je eigen webhostingbedrijf. Je kan zelf webhosting pakketten maken en uitdelen aan jou klanten/vrienden. Het beheer van het onderliggende platform is uitbesteed aan jou hostingprovider. Jij hoeft alleen met de grafische webinterface van de software om te kunnen gaan om dit te kunnen doen. De onderliggende techniek is hetzelfde als shared hosting. Je deelt je resellerpakket dus ook met meerdere resellers.
Virtual Private Server (VPS)
Een Virtual Private Server is een virtuele server die op een fysieke server staat. Uiteraard staan er weer meerdere virtuele servers op de fysieke server zodat je de hardware weer deelt met meer klanten. De virtuele server is eigenlijk hetzelfde als een virtuele machine via een virtualisatiepakket zoals VMware, Virtualbox en alle overige concurrenten. Je hebt dus je eigen server die je helemaal naar wens kan inrichten. Het is vaak mogelijk om een licentie van een hostingbeheerpakket van de webhosting provider af te nemen waardoor je het eenvoudig kunt beheren. Het is ook mogelijk om het beheer uit te besteden waardoor het beheer voor de klant even makkelijk is als shared hosting. VPS hosting heeft meer capaciteit dan shared hosting en je hebt je eigen IP adres. De fysieke server blijf je nog wel delen met andere klanten.
Dedicated
Bij dedicated hosting krijg je een volledige server tot je beschikking. Je betaalt een vast bedrag per maand en kan de server volledig naar eigen zin inrichten. Kennis van webhosting is dan ook vereist. Uiteraard is het mogelijk om het beheer volledig uit te besteden. Je hebt meer capaciteit dan met een VPS server. Je deelt niets met andere klanten van het hostingbedrijf.
Co-location
Bij co-location hosting huur je rack ruimte in het datacenter. Je koopt je eigen server en hang je in een rack in het datacenter. De techniek erachter is verder hetzelfde als dedicated hosting.
Dit artikel maakt onderdeel uit van een groep artikelen. Bekijk ook eens onderstaande artikelen: