Een webserver op je USB-stick

INLEIDING

Als je wel eens bezig bent met het maken van websites, dan is het vervelend om iedere keer als je iets aanpast, eerst weer de bestanden te uploaden, om ze daarna te kunnen testen. Om dit proces weg te nemen, is het makkelijk om op je eigen pc een webserver te laten draaien. In dit artikel gaan we hier dieper op in. We gaan het ook nog eens doen d.m.v. een webserver die op je usb-stick draait. Zo heb je altijd en overal je server met je website bij je. Makkelijk voor als je naar een 'klant' gaat, die wil zien hoe het met zijn website gaat. En je kunt natuurlijk overal je stick inpluggen en verder werken aan je site.

USB WEBSERVER 7.0

USB Webserver 7.0 is gratis te downloaden, en te gebruiken. De installatie is zeer eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het ingepakte bestand dat je gedownload hebt, uit te pakken op je usb-stick. Het pakket bevat Apache, MySQL, MiniRelay en phpMyAdmin software, die ervoor zorgen dat je een complete webserver hebt.Het programma installeert geen bestanden op je harde schijf, dus om het te verwijderen hoef je alleen maar je stick leeg te maken.

AAN DE SLAG

De webserver opstarten gebeurt eenvoudig door het bestand USB Webserver.exe in de root van je usb-stick te starten. De eerste keer zal de Windows Firewall beginnen te schreeuwen, maar dit kun/moet je gewoon toe laten om de server te kunnen laten draaien.

Als het programma correct is opgestart zie je een venster zoals de afbeelding hierboven. Door op te klikken, kunnen we een aantal basis instellingen aangeven zoals de taal die we willen gebruiken, waar we onze 'root' map willen hebben, wachtwoorden en nog een aantal  zaken die we misschien in het begin beter niet kunnen veranderen. Wat we wel moeten weten om te kunnen werken met MySQL en phpMyAdmin is:

Gebruikersnaam: RootWachtwoord: usbwHost: localhost

Als je wilt kun je deze instellingen natuurlijk aanpassen naar een gebruikersnaam en wachtwoord die jij fijn vind.

KLAAR OM TE TESTEN

We zijn klaar om de server te gaan testen. Ga naar de knop tussen en en klik op in het dropdown menu. Er word een scherm geopend van de browser die door jou gebruikt word. In de adresbalk zien we het volgende adres staan: http://localhost:8080/  Het is gelukt, de pagina die je nu ziet, staat in de root directory van je eigen server.

Oke, voor degene die niet overtuigd is gaan we even wat verder kijken om te zien of dat echt zo is. Ga via de verkenner of via 'mijn computer' naar de locatie waar je jou webserver hebt neer gezet. Je ziet hier een tiental directories (mappen), en wat losse bestanden staan. Open de directory genaamd . Je ziet 2 afbeeldingen staan, en een bestand genaamd index.html. Klik met de rechter muisknop op dit bestand en zeg dat je hem wilt openen met kladblok of een ander tekst verwerker. Er verschijnt een heleboel tekst, die je al wel kent, of die je helemaal niets zegt. Om het simpel te houden, is alles wat je ziet staan tussen regel 26 en regel 47 het geen dat je weer terugziet op je website. Verwijder alle tekst die tussen deze regels staat, en type hier voor in de plaats 'Het is gelukt, het werkt echt!' Sla het bestand weer op onder dezelfde naam, en ga naar je browser terug. Ververs de pagina, en je ziet het is echt gelukt.

CONCLUSIE

Het valt best wel mee om je eigen webserver op te zetten. Je hebt nu ook gezien dat de map genaamd de directory is waar je jouw website in gaat zetten om hem te testen.

De usb-webserver is hier te downloaden: http://www.usbwebserver.com/



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden