Wat betekent First Click Free
First Click Free
Tot nu toe kon je via Google Nieuws en Google Search onbeperkt gratis nieuws lezen. De nieuwsbrengers zijn daar uiteraard niet blij mee. Google verdient namelijk gemakkelijk geld door dit gratis nieuws en foto's van andere websites aan te bieden. Dat sprookje kon niet blijven duren…
Eerste Klik Gratis door Google
Om tegemoet te komen aan het gejammer van de uitgevers van kranten en tijdschrijften heeft Google haar programma's aangepast en het 'First Click Free'-systeem ingevoerd. De Nederlandse vertaling van deze mogelijkheid wordt 'Eerste Klik Gratis' genoemd.
Wat is de bedoeling?
♦ De uitgevers kunnen zich aansluiten bij het FCF-programma. Hierdoor krijgen de bezoekers slechts toegang tot 5 pagina's per dag per gebruiker. Willen ze meer lezen dan moeten ze zich aanmelden op de site of een abonnement nemen.
♦ Op deze manier zullen de nieuwsmedia zelf ook eens worden beloond voor de inhoud die via zoekmachines wordt gevonden. Het aantal krantenabonnementen is immers bij elke uitgever spectaculair gedaald. Op deze manier hopen ze ook dat lezers worden aangespoord om gewoon weer een abonnement te nemen in plaats van gaan te betalen voor het internetnieuws. Voor de lezers is dit uiteraard minder goed nieuws.
♦ Wanneer het betalende systeem van kracht wordt, is nog niet bekend. Google zelf heeft het over 'binnenkort'. De druk van, met name de krantenuitgevers, is groot en rivaal Microsoft is zich ook met de kwestie aan het moeien. Uitgevers die anti-Google zijn, worden door Microsoft met open armen ontvangen ter voeding van haar Bing-zoekmachine. Zij hebben de uitgevers een 50/50 deal voorgesteld met betrekking tot de mogelijke inkomsten van hun nieuwspagina's. Daar is Google uiteraard niet blij mee. De strijd tussen de twee kemphanen is dus weer volop aan de gang.
Probleem dus opgelost?
First Click Free zal heel waarschijnlijk de problemen van de uitgevers niet oplossen: uit onderzoeken blijkt namelijk dat surfende lezers zelden meer dan 5 nieuwsitems van één website lezen. Hun voorkeur gaat uit naar meerdere artikels van verschillende bronnen. Google zal dus weinig 'last' ondervinden van deze uitgestoken hand naar de uitgevers.
Een andere mogelijkheid voor en door de uitgevers zelf
Sinds november 2007 is er ACAP ofwel Automated Content Access Protocol. De naam zegt het zelf: een protocol waarmee uitgevers zelf al kunnen bepalen wie wat kan lezen en hoeveel.
Gamewereld
In de gamewereld is een soortgelijk systeem ook bekend. Daar heet het 'F2P': Free To Play dus gratis spelen en P2P: Pay to Play: betalen om te spelen. Het principe is hetzelfde: als je gratis speelt, krijg je geen toegang tot het volledige spel. Een betalende speler heet dan een 'member' (lid) en eens 'verslaafd' aan het spel is de betalende stap dan snel gemaakt! Knap staaltje marketing!
Conclusie
Gratis is dus niet langer gratis bij Google! Echter de soep zal wel niet zo heet worden gegeten... Afwachten dus... Wordt vervolgd!