Het succestrio Google, smartphone en Android

Het succes van Google en Android

Google en android leerwikiHet heeft met mijn leeftijd te maken, denk ik. Zoals iedereen ken ik Google en zoals bijna iedereen weet ik wat een smartphone is. Android gedoe wordt al wat te ingewikkeld voor mijn simpele geest. Toch wil ik een beetje bijblijven en verband weten tussen dit trio. Google verdient al jaren bakken geld dus waarom dan nog telefoons en Android erbij halen? En moet je dan zo'n gegoogelde andro dinges kopen?

 

Van zoekmachine naar gsm

                     HTC
             htc
htc111.jpg
  • Google als zoekmachine moet ik niet meer voorstellen veronderstel ik. Het is gewoon de grootste in zijn soort en daarmee verdwijnen Yahoo, MSN, Altavista, Vinden.nl, Ask en Ilse achter de coulissen. En Google is niet dom: als het zo almachtig kan zijn op het web als zoekmachine waarom dat niet uitbreiden naar de mobiele telefoons? Google had immers al lang begrepen dat wij, de stippen op deze planeet maar ook consument, van plan waren om alles wat we wilden weten op internet zouden gaan zoeken. Dat ging, sinds we met zijn allen een computer hebben aangeschaft, heerlijk eenvoudig en surfen was nog leuk ook. Waar ik nu van spreek is zo begin jaren 90 en later…
  • Begin deze eeuw en samen met de opkomst van de mobieltjes, veranderde het patroon: een computer heb je niet altijd bij, zelfs een laptop of notebook niet… maar een GSM heeft iedereen overal en altijd bij! Al is het maar als statussymbool! Dus ging men de informatie waarnaar de consument op zoek is meer en meer op de GSM richten. Daartoe werden 'slimme' GSM's of smartphones ontworpen.
  • Google (en ook nog enkele andere slimmeriken waaronder Apple) had dat dus met een vooruitziende blik goed zien aankomen. Het gooide Android eind 2007 op de markt als (gratis) open source software voor smartphones (wil zeggen: de broncode is vrij beschikbaar zodat elke ontwikkelaar het besturingssysteem verder naar eigen smaak kan uitbouwen). Het grote verschil met de iPhone van Apple was (en is nog steeds) dat elke fabrikant slimme mobieltjes op de markt mag brengen die draaien op Android. Bij Apple is de hardware en de software in handen, lees eigendom, van Apple. Google heeft dus voor een totaal andere aanpak gekozen. Heel eenvoudig gesteld: Google zorgt voor de software en bemoeit zich verder dus helemaal niet met de hardware… Daarom worden Android-telefoons ook 'Googlephones' of 'G-Phones' genoemd.
  • Het ging daarmee de concurrentie aan met Windows Mobile (Windows Phone) van Microsoft, iOS van Apple en Symbian van Nokia.
  • Slimme zet? Jazeker, want vandaag de dag zijn er zo maar even 5 miljard(!) mobieltjes in omloop tegenover wereldwijd nog 'maar' 1,5 miljard pc's die op internet kunnen. Het bereiken van de consument via mobiele telefoon is dus vele malen groter dan via onze pc.
  • Nog een belangrijk meetpunt: het laatste kwartaal van 2010 zijn er voor het eerst meer smartphones dan pc’s verkocht! Dat klinkt als muziek in de oren voor de advertentiemarkt… van Google! Als geldmachine heeft die zichzelf al meer dan bewezen! Volgend jaar (2012) zal Google naar verwachting ca. € 10 per advertentie/ per smartphone/jaar verdienen!

Anno 2011?

                       Samsung

Voor hoever betrouwbaar weet ik niet maar zelf beweert Google dat er dagelijks zo'n 300.000 nieuwe Android gebruikers bij komen. Dat zijn er toch nogal wat niet?

  • In februari 2011 kwamen er 15(!) nieuwe typen smartphone bij met Android besturingssysteem. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat giganten als HTC, LG, Samsung, Motorola en Sony lid zijn geworden (of mogen worden?) van de Google Androidclub. In totaal zijn er nu al 27 aanbieders die alle tezamen 145 typen toestelletjes verkopen! Oftewel een klein 25% marktaandeel…
  • Microsoft moet het hebben van zijn Windows Phone en heeft zopas, als tegenzet, Nokia in de armen gesloten. Nokia heeft zelf ook een besturingssysteem Symbian. Geen hoogvlieger, kreeg veel kritiek maar ondanks dat verkocht het Finse Nokia nog altijd de meeste smartphones in 2010! Nokia gaat dus nu de omslag maken naar Windows…

Minpunten van Android

 

Hoe moet je het noemen: minpunten of kritiek? Want die is er ook, meer bepaald over de vele versies die er bestaan waardoor de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is ook wel zo: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo (Android 2.2), Gingerbread, Honeycomb en eind van deze zomer 2011 komt er Ice Cream (mooie zomerse naam!) bij. In grote lijnen zit het zo in elkaar: Gingerbread (Android 2.3) is er voor de smartphones, Honeycomb voor de tablets en Ice Cream integreert beide besturingssystemen maar dan zowel voor smartphones als voor tablets.

Chrome OS is dan weer bedoeld voor apparaten met een toetsenbord en Android voor apparaten met een touch screen. Beide besturingssystemen gaan in de toekomst ook nog samen smelten tot één overkoepelend besturingssysteem!

3D op de smartphone?

LG bijt de spits af met 3D op zijn smartphone: met zijn Optimus 3D kun je in 3D filmpjes maken en gamen. Leuk wellicht als gimmick maar geen succesvol leven beschoren!

Gevolgen financieel?

 

Google heeft een geweldig image opgebouwd van 'gratis': gratis zoekmachine, gratis open sourcesoftware, gratis Maps, gratis Earth, Gmail, Youtube, heleboel gratis Apps… klinkt allemaal mooi. Maar voor je Android smartphone moet je wel betalen: voor een abonnement, voor belminuten, voor SMSjes, voor internet… 25 euro per maand ben je zo kwijt!