Slim zoeken met google

Inleiding

Google is voor veel mensen de belangrijkste zoekmachine. Veel mensen gebruiken echter maar het topje van de ijsberg aan mogelijkheden die het zoekvak van Google te bieden heeft. Hieronder bespreek ik een aantal van de meest gebruikte zoekopties in Google.

Het zoeken naar exacte zinnen met dubbele aanhalingstekens

Indien je op zoek wilt naar een exacte zin kun je dit doen door dubbele aanhalingstekens rond de tekst te zetten die je zoekt. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar "De appel valt niet ver".

Het plusteken

Door het gebruik van het plusteken worden alle woorden in je zoekopdracht mee genomen. Ook woorden als bijvoorbeeld: "en", "of" of "dan" welke normaalgesproken genegeerd worden door google. Zoeken bijvoorbeel maar eens op +ik +zoek +met +google. Dit levert heel andere resultaten op dan zoeken op ik zoek met google.

Het minteken

Een van de meest onderschatte tekens om te gebruiken in een zoekopdracht is het minteken. Door het minteken te gebruiken kun je bepaalde woorden uitsluiten van je zoekopdracht. Zoek bijvoorbeeld maar eens op het woord appelboom. Google geeft nu een hele lijst met resultaten o.a. van websites die appelbomen verkopen. Door nu het woord prijzen toe te voegen zullen we vrijwel alleen nog maar websites krijgen te zien die iets met de verkoop van appelbomen van doen hebben. Indien we echter een minteken voor het woord prijzen zetten kunnen we deze websites uitsluiten (appelboom –prijzen).

Het woord OR

Het woord OR stelt je instaat om naar 2 termen te zoeken. Google zal pagina's teruggeven waarop de ene of de andere term voorkomt maar ook pagina's waarop beide termen voorkomen. Zoek bijvoorbeeld maar eens op appels OR peren. Let wel op het woord OR moet in hoofdletters getypt worden, anders zoekt Google gewoon naar het woord or.

Het gebruik van het sterretje

Je kunt het sterretje (*) typen op plaatsen waar een woord moet komen te staan, maar je niet weet welk woord. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar "de appel * ver". Google zal nu op de plaats van het sterretje één of meerdere woorden gaan invullen.

Zoeken naar synoniemen

Je kunt Google ook laten zoeken naar synoniemen. Om dit te doen plaats je een tilde (~) voor het woord waarvan je ook naar de synoniemen wilt zoeken. Zoek bijvoorbeeld maar een naar ~spreuk appel boom. Google zal nu zoeken naar pagina's waar het woord appel en het woord boom voorkomen en tevens het woord spreuk of een synoniem voor het woord spreuk, zoals bijvoorbeeld spreekwoord.

Zoeken in een website

Sommige websites hebben geen of slechts een beperkte zoekfunctie. Als oplossing hiervoor kun je Google gebruiken. Je kunt Google opdracht geven om alleen in de site die jij wilt op zoek te gaan naar de gewenste zoekterm. Type hiervoor bijvoorbeeld Site:www.leerwiki.nl google. Je krijgt dan alleen pagina's van de website www.leerwiki.nl waar het trefwoord google op voorkomt.

Zoeken naar bepaalde bestanden

Soms weet je gewoon zeker dat de informatie die je zoekt in een pdf bestand staat. Door in Google te zoeken naar filetype:pdf zoekt google alleen nog maar naar pdf bestanden. Type bijvoorbeeld: filetype:pdf pannenkoeken recept en google zoekt naar pannenkoeken recepten in pdf bestanden. Andere bekende bestandstypes waarop je kunt zoeken zijn xls, doc, ppt en rtf.

Zoeken naar een specifiek woord in het adres van de website

Door te zoeken met de term inurl: gevolgd door één zoekterm kun je zoeken naar webadressen die dat specifieke woord bevatten. Indien je wilt zoeken naar meerdere woorden in het webadres gebruik je allinurl: gevolgd door meerdere woorden. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar inurl:leerwiki of naar allinurl:leerwiki google.

Conclusie

Wellicht dat je aan de hand van deze ideeën in de toekomst sneller kunt vinden wat je zocht.