Hoe de aandacht trekken voor je website
Hoe krijg je bezoekers naar je website
Deze week kregen we in ons bedrijf een oproep om mee te denken met de marketingafdeling. De vraag is: hoe maken we onze website spannender, minder saai, toch informatief en interactief. Kortom hoe maken we van onze bedrijfssite een kijkcijferkanon of nog beter een klikkanon? Dit woord zal waarschijnlijk niet voorkomen in zoekmachines want het is bij deze uitgevonden. Iedereen is op zoek naar lokaas voor bezoekers…
Want zonder bezoek heeft het allemaal geen zin
Er worden jaarlijks miljoenen euro's uitgegeven aan (bedrijfs)websites, onderhoud, serverbeheer, SEO, zoekmachinemarketing, cursussen, opleidingen. Diverse takken in deze sport verdienen er (hopelijk) hun brood mee. Toch is en blijft Google ons grote voorbeeld. Google leeft immers van ons geklik en liefst nog op de advertenties! Hoe verdien ik eenvoudig bakken geld? Google was en is zo slim geweest om op basis van zoekwoorden, aangeleverd door de wereldwijde schare surfers, advertenties te koppelen. Een briljant huwelijk werd gesloten: de zoekterm met de betreffende advertentie! En hun slimste zet bij dit hele gebeuren: het is niet eens storend en nog gemakkelijk ook!
Ook Google is innovatief!
Toch heeft men aan deze succesformule gesleuteld. Waarom? Tekst is handig maar een plattegrond, productfoto's en video's zouden nog meer efficiënt zijn als blik- en klikvangers! Ook bij deze nieuwe aanpak staat de foto of video in nauw verband met de tekstadvertentie.
De banner en groot, groter, grootst?
♦ Volgens advertentiebureau WebAds is groot de trend. Volgens hen is de 'full banner', toch een van de meeste bekende online advertentievorm, niet meer van deze tijd. Te klein en sommige, slimme software houdt ze zelfs automatisch tegen (en dat is in veel gevallen maar goed ook)!
♦ Volgens hen is geld verdienen met je website door middel van full banners op de terugweg. Bewegende beeldenmoeten het gaan maken. WebAds is dermate overtuigd van haar gelijk dat het (als eerste exploitant?) heeft besloten om per 1 januari 2010 geen banners meer te verkopen op de websites binnen haar netwerk!
♦ Niet iedereen is het met deze gedachtegang eens. Andere deskundigen beweren dan de banner nog steeds een belangrijk onderdeel is van de totale mediamix. En die omvat het hele gamma van banners, tekstadvertenties, driehoekjes, foto's, video's, displays, links, rich media, advertorials, contentintegratie en sponsoring.
Om terug te komen op het verzoek in de inleiding…
Hoe aandacht vragen?
1. Skyscrapers
Dit is een verticale banner, links of rechts van de pagina, die meeschuift met het lezen van de pagina. Schuif je tijdens het lezen naar beneden dan schuift de banner mee. Leuk om te zien en verrassend qua techniek. Met zijn grote, verticale oppervlakte is de Skyscraper zeer geschikt voor het gebruik van animatie of foto's. Tekstuele boodschappen zijn van nature minder geschikt voor de Skyscraper. Dit maakt dat dit formaat vooral goed scoort bij thema's. Alhoewel een vertrouwd lid van de internetgeschiedenis, heeft ook zijn beste tijd gehad!
2. Leaderboard
De grote broer van de 'full banner': een brede banner die bijna even breed is als de webpagina zelf. Deze advertentievorm is niet meer zo nieuw. Je ziet leaderboards op bijna elke website verschijnen de laatste tijd. Storend is het niet maar zo'n board trekt wel de aandacht!
3. Rectangle
Staat meestal in of onder een artikel en valt vooral op door zijn grootte. Hierdoor zeer geschikt voor streaming video en invulformulieren.
4. Expandable banner Ook niet zo nieuw! Plaats je de muis op deze banner dan wordt deze vergroot. Verplaats je de muis dan krimpt de advertentie weer naar zijn beginstand.
5. Screenad
Beoordeel zelf of dit 'vervelend' is: deze advertentie verschijnt immers enkele seconden (maximaal tien) vol in beeld door middel van een Flash animatie! Een ScreenAd kan overal op het scherm verschijnen en in om het even welk formaat. De aandachtswaarde is dan ook erg groot. Doordat de advertentie echter maar één keer per bezoek verschijnt, wordt een ScreenAd heel dikwijls gecombineer met met andere bannerformaten.
6. Remarketing
Een slimme advertentiemogelijkheid; het gaat als volgt: je bezoekt een website maar klikt niet op de advertentie(s). Als je dan de volgende keer dezelfde website weer bezoekt, komen de advertenties, behorende bij je vorige bezoek, weer te voorschijn. De gedachtengang hierachter is eenvoudig: als je voor de tweede keer een website bezoekt, betekent dit dat je interesse toont voor een product of merk en misschien toch iets wil kopen? Met een geleerd woord heet dit ook 'behavioral targeting'.
7. Video's tonen
Op meer en meer sites kom je ze tegen: videofilmpjes die in woord en beeld uitleg geven over een product. Indien goed gemaakt, zijn deze filmpjes handig maar ze doen in elk geval een beroep op het geduld van de bezoeker. De mate dat er dus op wordt geklikt, wordt dus bepaald door de interesse van de bezoeker. En die interesse is vooral afhankelijk van het onderwerp (zowel inhoudelijk als moeilijkheidsgraad). Of de kosten voor het maken van dergelijke (bedrijfs)video's opwegen tegen het succes ervan kan uiteraard allemaal 'gemeten' worden… Maar als het klikpercentage nihil is, zijn de kosten toch maar weer gemaakt. Weggegooid geld?
Conclusie?
Een mooie en overzichtelijke website is onmisbaar voor elk bedrijf. Wil je echter gevonden worden, is het zaak om je missie zo veel mogelijk te verspreiden! Meld je overal aan waar mogelijk!