Unreal Development Kit Tutorial 1 - De Basis

INLEIDING

Welkom bij de basis tutorial voor de Unreal Development Kit oftewel; UDK. In deze eerste tutorial gaan we beginnen met het kijken naar de basis handelingen die je nodig hebt om met UDK te kunnen werken.

NAVIGATIE

Op het eerste gezicht ziet UDK er hetzelfde uit als vele andere 3d programma's. We hebben onze 4 'viewports' met een top view, side view, front view en als laatste perspective view.

Navigatie in de perspective viewport.

Linker Muis Knop (LMK) - Door de LMK in gedrukt te houden, kun je naar links en rechts draaien en naar voor en achter bewegen in de viewport.

Rechter Muis Knop (RMK) - Met de RMK kun je eveneens naar links en rechts draaien en je kunt naar boven en beneden 'kijken'.

LMK + RMK - Met deze twee knoppen tegelijk ingedrukt kun je 'pannen' door het beeld. Dus in plaats van naar links en rechts te draaien om je as verplaats je het hele beeld naar links en rechts. Zoals je misschien wel kent uit 'First Person Shooters' de zogenaamde 'strafing' knoppen kent.

Cursor Toetsen -  Tenslotte kun je ook met je cursor toetsen naar links en rechts pannen, en naar voren en achter bewegen.

Navigatie in de overige viewports.

In de overige viewports, kunnen we door de LMB of de RMB ingedrukt te houden het beeld verplaatsen, en we kunnen in- en uitzoomen door gebruik te maken van ons scroll-wheel op onze muis.

Het is misschien even wennen als je gewend bent aan andere 3d programma's, maar na een paar keer heb je het zo onder de knie.

ADDITIVE OF SUBTRACTIVE LEVELS

Als je op [FILE->NEW] klikt, dan wordt er gevraagd of je een additive of een subtractive level wil maken. Een additive level is eigenlijk speciaal voor buiten scenario's en een subtractive voor binnen scenario's. Toch kiezen we altijd voor additive, want hier kun je ook binnen scenario's maken. De reden dat eigenlijk zo goed als niemand subtractive gebruikt is dat het veel meer geheugen van je pc vergt. Een additive level is helemaal leeg in het begin, maar een subtractive level heeft eigenlijk al een hele grote massieve kubus waar je 'kamers' uit gaat 'hakken'.

Je bent vrij om te kiezen welke je gebruikt, maar persoonlijk neem ik altijd additive.

VIEWPORT WERKBALK

Hierboven zie je de werkbalk die zich boven ieder viewport bevind. Om te beginnen met UDK zijn voor ons een aantal icoontjes van belang.

Brush Wireframe

  • In deze modus zien we al onze gemaakte brushes als een draadmodel weergegeven. Op deze manier is het makkelijker om lijnen en punten te kunnen selecteren.

Wireframe- Nu zie je alle objecten in jouw tekening in wireframe mode. Wederom is dit makkelijk om dingen te selecteren. Het verschil met de Brush wireframe is dat je nu ook je static-meshes ziet.

Unlit - Als je in je tekening nog geen verlichting hebt geplaatst, dan moet je er altijd voor zorgen dat je viewport in deze modus staat. Je tekening wordt dan gewoon standaard verlicht. Doe je dit niet dan zul je echt niets zien.

Lit - Als je dus al wel verlichting hent geplaatst, dan werk je in deze modus zodat je een goed beeld van je verlichting krijgt.

Lighting only - Als je een goed beeld wilt krijgen van de verlichting en de schaduwen in je tekening dan gebruik je deze modus die je tekening in één egale kleur weergeeft zodat je een beter beeld hebt van de lichtval.

CONCLUSIE

Dit is het einde van de eerste tutorial. De basis is gelegd. In de volgende tutorial gaan we echt aan de slag met UDK. We zullen dan een begin gaan maken met het bouwen van een level.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden