Wat is een vector bestand

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit vector informatie in plaats van pixels. Dit zorgt ervoor dat een vector afbeelding oneindig kan worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. Een vector afbeelding kun je dus 500% vergroten waarbij alle details haarscherp in tact blijven. Je kan het ook weer terugschalen zonder kwaliteitsverlies. Dit komt doordat de grote van een vector object niet vast ligt maar gebaseerd is op onderlinge verhouding.

Wanneer vector bestanden gebruiken?

De vector techniek komt met name goed van pas bij logo's, beeldmerken en huisstijlen. Maar ook lijntekeningen en illustaties worden ook ontworpen in vector omgeving. Een logo of huisstijl word meestal voor vele doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld op een spandoek van 5 vierkante meter. Een logo blijft dan haarscherp evenals de huisstijl elementen. Het vectorbestand is altijd het originele bestand voor een logo. Vanuit het vectorbestand kan het logo worden weggeschreven als jpeg, gif of ieder ander willekeurig bestand en in de gewenste schaal. Als je een logo ontwerpt in Photoshop of Paint dan bestaat de kans dat het logo op bepaalde grote erg wazig en blokkerig word.

Belangrijk: Bij een pixel afbeelding zoals jpeg of gif ligt is de grote al definitief vastgesteld. Verdere vergrotingen zullen altijd lijden tot pixelvorming. Dit houd in dat scherpe randen zullen veranderen in blokjes. Daarom word een afbeelding wazig en onscherp.

Hoe maak ik een vectorbestand?

Om vectorafbeeldingen te maken gebruik je tekenprogramma's zoals illustrator, Flash, CorelDraw, Scalable Vector Graphics. Vector indeling is niet mogelijk in jpeg, gif of png. Vector is wel mogelijk en te behouden in AI, EPS en PDF. Vector bestanden zijn ook mogelijk te plaatsen Photoshop en te behouden in Tiff of PSD. Bij het importeren word gevraagd of je de vectorindeling wil behouden.

Bij vectorprogramma's kun je werken met veel gereedschappen die je oneindig veel mogelijkheden geven voor het ontwerpen van illustraties en afbeeldingen. Enkele voorbeelden zijn de pen, brush, lijnsegment, potlood, diverse vorm-transformaties, overvloeien van vormen en kleuren, enzovoort.

Van pixel naar vector Een vector bestand kun je omzetten naar een pixels. Maar een pixelbestand kun je niet terugzetten naar een vector structuur. De afbeelding is dan namelijk op een bepaalde grote vastgezet en alle vector informatie en structuur is verdwenen. Toch zijn er mogelijkheden om er weer een vector van te maken. Ten eerste zou je het pixelbestand in bijvoorbeeld Illustrator kunnen overtekenen in een vectorprogramma. Dit vergt vaak veel tijd. In Illustrator zit een vrij nieuwe functie "actief overtrekken" onder "object". Deze functie maakt het mogelijk om pixel afbeeldingen om te zetten naar vector. Dit is vooral een snelle manier om pixel om te zetten naar vector. Toch zul je na deze bewerking het resultaat vaak nog iets moeten bijschaven omdat het altijd nog iets afwijkt.

Tips voor de beginner

Tegenwoordig zijn er op internet ook online tools te vinden waarin je vector afbeeldingen kan tekenen en pixel afbeeldingen kan omzetten naar vector indeling. Je hoeft geen duur software pakket te draaien of aan te schaffen. Met deze tools kun je ervaren hoe het is om een vectortekening te maken. je merkt dan snel het verschil tussen pixel en vector. Hieronder staan twee links naar online vector programma's:

http://vectormagic.com/home http://aviary.com/launch/raven#