Hoe maak ik zelf een video film op de computer
Inleiding
Door Youtube en andere sites is video op internet zeer populair. Hier wordt uitgelegd hoe je zelf een goed uitziende film van eigen videomateriaal maakt.
capturing
Allereerst is het van belang dat uw videomateriaal digitaal wordt. Als uw een analoge videocamera heeft dan zult u een analoge TV-In aansluiting op uw computer nodig hebben. Hiervoor zijn allerlei zogenaamde "video capture kaarten" op de markt.
Wanneer u digitale video heeft dan kunt u deze direct overzetten naar de computer met de bijgeleverde kabel. Dit gebeurd in het geval van DV(digital video) meestal via het IEEE 1394 protocol, ook wel Firewire genoemd.In het editprogramma kunt u de digitale beelden importeren (capture). Het is raadzaam hierbij alvast na te denken over de scenes die u later wilt gebruiken. Beter meer losse stukjes video dan één lang groot bestand.Dit in verband met de hoeveelheid data die verwerkt moet worden door uw computer. Hoe groter de stukken hoe langzamer het gaat.
DV werkt met .avi bestanden die zijn opgeslagen in DV standaard PAL of NTSC. Deze hebben verschillende resoluties.PAL is 720x576, NTSC is 720x480. Eenmaal op de computer kun je de bestanden gaan converteren naar kleinere bestandsvormen. Dit doe je pas als je de video klaar hebt en de definitieve 'Master'-versie hebt "gerendert" (zie ook: Renderen)
Editing
In windows XP en Vista zit een gratis editprogramma genaamd "Windows Movie Maker". De mogelijkheden hiervan zijn echter beperkt. Beter is het om Adobe Premiere te gebruiken. De Elements versie is daarbij aan te raden omdat deze nog goed te begrijpen is, goede prestaties levert, maar niet zo duur is.
Het editen gebeurt in een tijdslijn-omgeving die of alle scenes als plaatjes naast elkaar weergeeft of de meerdere kanalen laat zien met alle stukjes video en audio als blokjes weergegeven.
Stappen
Als je eenmaal de video op de computer hebt staan dan kan je aan de gang. Eerst is het van belang om te weten wat je wilt maken. Maak daarvoor een storyboard aan de hand van de beelden die je hebt.
Een storyboard is een opeenvolging van tekeningen/schetsen waarin je per nieuw beeld/scene weergeeft wat je uiteindelijk in beeld wilt zien. Je krijgt zo alvast een idee over wat je aan bewegend beeld moet knippen.
Wil je video op muziek zetten voor een 'clip' dan is het verstandig om de muziek eerst al neer te zetten in je 'Timeline'. Je kan vervolgens de beelden op de maat van de muziek arrangeren.
Heb je alles geknipt en achter elkaar gezet dan ga je de 'flow' van het geheel controleren. Loopt het beeld vlot door, zitten er geen haperingen in? Je kan nu eventueel ook effecten aanbrengen bij de overgangen. Fade in/uit, zwart beeld, etc.
Is de flow goed dan kan je eventuele teksten en muziek toevoegen. Zorg met muziek dat deze het goede volume heeft als je bijvoorbeeld ook geluid van de video wilt behouden.
Tips
- Bedenk dat je als maker van de video anders naar het resultaat kijkt dan een buitenstaander. Laat daarom andere mensen beoordelen of de 'flow' goed is en of dingen te snel of te langzaam gaan.
Links