Filmpjes maken met de computer

Het is niet moeilijk om persoonlijke filmpjes te maken. Miljoenen mensen doen het. Het enige wat ervoor nodig is, zijn een computer, een videocamera, een videobewerkingsprogramma en de juiste houding. Met de moderne technieken en een videocamera kun je persoonlijke video's maken over je vakantie, je kunt bedrijfsvideo's en documentaires maken en zelfs je eigen film.

Benodigdheden

In de meeste gevallen zul je de volgende spullen nodig hebben: een digitale camcorder van goede kwaliteit, een computer of laptop, en software om video's te bewerken. "Capturing" is een belangrijk concept bij het bewerken van video's. Vanuit je camera kan je filmpje naar de harde schijf van de computer worden overgezet, zodat de video op de computer bewerkt kan worden. Zo kun je jouw filmpje op jouw computer bewerken.

Videobewerkingsprogramma

Wanneer je een eigen camera hebt en je filmt wat zonder een videobewerkingsprogramma, dan oogt het resultaat amateuristisch als een "home movie". Mensen zijn gewoon gewend aan hoge standaarden als het om filmpjes gaat. Zonder de juiste software is een professionele foto of film maken onmogelijk. Een videomontage neemt veel plaats op jouw harde schijf in beslag. Let daarom op het bestandsformaat waarin je de video opslaat. Het ene bestandsformaat voor video vereist meer schijfruimte dan de ander.

Wanneer het videobewerkingsprogramma echter te complex is kan het een groot probleem zijn om te beginnen met het maken van je eigen filmpjes. Wanneer je echt een high-end videobewerker wordt, dan kun je altijd nog gebruik maken van software zoals Avid. Maar voor een beginner zijn er genoeg andere goede videobewerkingsprogramma's die gemakkelijker zijn in het gebruik.

Hulpmiddelen

Om een goede video te maken, dien je in eerste instantie een goed onderwerp en een passende titel voor de video te hebben. Je moet over enkele goede shots beschikken. Mooie overgangen (transities), goede achtergrondmuziek, statische shots en slow/fast motion zijn allemaal belangrijke hulpmiddelen om de video professioneel te laten overkomen. Het is dan ook goed om eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden die het videobewerkingsprogramma biedt. Effecten zoals overgangen, achtergrondmuziek en afwisselen tussen fast en slow motion kunnen worden ingezet om de nadruk te leggen op bepaalde shots.

Shots selecteren

Mogelijk kun je niet alle gefilmde stukjes gebruiken in je definitieve filmpje. De beste opnames kiezen en vergelijken is belangrijk. Bekijk hiervoor het gehele filmpje en knip de opnames die je niet wilt gebruiken eruit. Bepaal de chronologische volgorde van de verschillende opnames. De meeste software voor videomontage heeft een zogenaamde "timeline" balk die dit mogelijk maakt.

Maak altijd meer shots dan nodig. Zo heb je altijd genoeg materiaal om uit te kunnen kiezen. Het is altijd beter om teveel beeldmateriaal te hebben dan te weinig.

Geef niet op

Het maken van goede video's is iets wat je blijft leren. Bij je eerste filmpjes is het nog wennen aan de mogelijkheden die de software biedt. Maar je zult de functies beter leren kennen en dan gaan je filmpjes er steeds professioneler uitzien. Geef dus niet op wanneer je denkt dat je video niet goed genoeg is. Hoe meer je leert, hoe beter je wordt in het maken van leuke filmpjes.