Hoe kun je creatief zijn met videos

Inleiding

Wil je creatief met videos aan de slag? Dan staan hier een paar tips zodat je er meteen mee kan beginnen. Iedereen upload tegenwoordig zijn eigen filmpjes maar niet iedereen weet precies hoe je je videos kunt verbeteren. En hoe zit dat eigenlijk met copyright?!

Denk aan het juiste formaat en het geluid

Het juiste formaat

Om te beginnen moet je beeld- en geluidsmateriaal, ofwel filmpjes en eventueel muziek, op je PC hebben. Het kan zijn dat het formaat niet bruikbaar is voor je video editing programma, dan moet je het omzetten naar een ander formaat of wel converteren. Dat kan met Altervista’s YouTubeDownloader.  Dezelfde downloader kan ook van een videoclip een audiobestand (MP3) maken, zodat je het geluid in een andere video kan verwerken. Met deze tool kan je zelfs stukken van je video converteren of het volume aanpassen.

Je videos editen

Het hart van je project is het editen, van je video. Die video kan een bewerking van een of meer  videos zijn, het kan ook een serie foto’s zijn die je door slimme overgangen, bewegingen en in- of uitzoomen tot leven kan brengen. Als je daar goed in bent heeft niemand het gevoel dat hij plaatjes kijkt. Een bekende editor is Videopad Editor. Het heeft een slim uitgekiende keuze in effecten, zodat het programma intuitief blijft in gebruik en er veel variatie in zit. Zeker voor de beginnende editor een prima tool om mee te leren.

Het geluid bewerken

Geluid moet soms geoptimaliseerd worden, de ruis eruit bijvoorbeeld. Of je wilt een echo toevoegen. Dat kan niet in de meeste video-editors. Dan is het tijd voor Audacity, een freeware programma waarmee je veel veranderingen kan aanbrengen in je geluidsbestanden.  Met de YTD kun je aparte geluidsbestanden maken, en deze kunnen geimporteerd worden in Audacity. Als de verbeterde bestanden naar je zin zijn, kan je ze als MP3 files exporteren en opnemen in je video-editor.  Als alles klaar is sla je de file op in het formaat dat je nodig hebt, of dat je met de YTD kan bekijken en converteren.

Uploaden

Wie video uploaden zegt, denkt vaak aan YouTube.  Goede keus, YouTube biedt zelf veel tools om nog meer met je videos te doen, en de mogelijkheid om videos prive te houden of openbaar te maken, om ze in te bedden in je blog of persoonlijke pagina...

Toch kun je ook wel eens om je heen kijken naar andere sites. Wist je bijvoorbeeld dat je op bij Picasa niet alleen foto’s maar ook videos kan uploaden? Datzelfde geldt voor Flickr .Of misschien is Metacafe meer jouw stijl?

Copyright

Let er bij het uploaden wel op of je de video open kan stellen voor het hele internetpubliek, of alleen mag delen met je vrienden d.m.v. een link. Want op veel muziek, foto’s en videos rust copyright. En dat is zo gek niet. Stel dat je wiskundeleraar tegen je zegt “Je hebt je examen perfect gedaan Klaas; Ik heb jouw 10 aan Elze gegeven.” Dat voelt niet echt fijn, wel? 

 

Conclusie

Tot slot moet je je creatie op een pakkende manier aankondigen bij je publiek. Wat is er nu toepasselijker dan een filmklapper ofwel ‘clapperboard’ met jouw naam en de titel van je film? Gebruik de link, vul je gegevens on line in en download het resultaat. Dat kan je meesturen als je de link naar je video rondstuurt of ‘post’ voor je vrienden. Of weet je wat... bedenk zelf wat je er mee kan doen. Hou rekening met copyright en probeer gerust wat tools uit.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden