Hoe gebruik je de Mac OS X Disk Utility om een Disk te repareren (repair)

Inleiding

   
Binnen deze handleiding zal u worden uitgelegd hoe met de Mac OS X een disk of harde schijf kan worden gerepareerd. Een software tool is beschikbaar in de Mac welke gebruikt kan worden voor het repareren van systeem bestanden en kleine errors in de directory structuur van een schijf. Het is gelocaliseerd in de Utilities directory/folder binnen de Applications folder (op de harde schijf). Deze software kan ook gedraaid worden vanaf de installatie schijf. De Disk utility kan niet de directory structuur van de actieve opstart schijf repareren, maar wel controleren. Om te kunnen repareren moet je de computer opstarten met een Apple Software Restore Schijf welke bij nieuwe Macs wordt geleverd. Hiervoor moet je de schijf in de computer schuiven en de computer herstarten. Houd de C-toets ingedrukt bij het horen van het opstartgeluidje. Je kan hiermee stoppen als het grijze Apple Logo verschijnt.

Stappen

Het is normaal dat een computer langer nodig heeft wanneer het vanaf een CD moet worden gestart. De schijf zal automatisch de OS X installer starten maar je hoeft uiteraard geen reinstall te doen. Als je gevraagd wordt een taal te selecteren en je ziet geen menu aan de bovenkant van het scherm, klik dan op de rechter pijl om verder te gaan in het scherm.

De methode van het openen van de Disk Utility zal varieren afhankelijk van het de versie van OSX die tijdens de installatie verschijnt.

Voor Mac OS X 10.2.x tot 10.3.x: Selecteer Open Disk Utility van het Installer menu

Voor Mac OS X 10.4.x: Kies Disk Utility van het Utilities menu.

Het scherm van de Disk Utility lijkt hetzelfde als op de onderstaand plaatje. Selecteer de naam van de hard drive (e.g Macintosh HD) aan de linker kant van het scherm en klik of de Eerste Hulp tab als deze nog niet geselecteerd is. Voor het testen en eventueel repareren van problemen klik op Repair Disk knop. Als hij deze vindt zullen deze getoond worden. Anders zal het zeggen "The volume Macintosh HD appears to be OK." Als

Repair Disk Permissions Permissies van systeem bestanden kunnen ook getest en gerepareerd worden via de installatie opstart schijf, zodat opnieuw opstarten niet vereist is. Dit proces kan je uitvoeren door de naam van de harde schijf te klikken en op de repair disk permissions button t e klikken.

S.M.A.R.T. Status Sommige harde schijven zijn in staat om problemen te rapporteren voordat een hardware probleem ontstaat. Dit staat bekend als Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology ofwel S.M.A.R.T. Deze status is te zien door op de harde schijf te klikken in het linker deel van het scherm.

De versie van Disk utility dat komt met Mac OS X 10.4 kan de S.M.A.R.T. status laten zien tijdens het draaien van een CD/DVD/HDD itt. tot de 10.3 versie die deze alleen laat zien wanneer de software vanaf de harde schijf wordt gedraaid. Versie 10.2 laat deze status niet zien.

can display the S.M.A.R.T. status while running from a CD/DVD or the hard drive. The 10.3 version only reports S.M.A.R.T. status while running from the hard drive. The version of Disk Utility in 10.2 does not report S.M.A.R.T. status. Voor Mac OS X 10.3 of 10.4, zoek de S.M.A.R.T. Status aan de onderkant van het Disk Utility scherm. Als deze regel mist betekent dat de HDD geen S.M.A.R.T. ondersteunt. Als de status staat op Verified, betekent dit dat de HDD prima functioneert. Als de status staat op Failing dan moet je vlug je data backuppen en de hard drive vervangen.

Risico's en Tips

Als er geen problemen worden gevonden moet je nog een keer op Repair Disk klikken om nog een keer te scannen. Als het dezelfde problemen vindt betekent dit dat Disk Utility het probleem niet kan reparern en externe hulp nodig is.

Handige Links

Mac OSX Wikipedia

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden