Identiteitsfraude, de snelstgroeiende misdaad
Inleiding
Identiteitsfraude is wereldwijd een van de snelst groeiende misdaden mede vanwege de toegenomen informatietechnologie. Je gebruikt je identiteit vrijwel iedere dag, bij allerlei handelingen, op het internet, bij overheidsdiensten, bij jouw bank, om een hypotheek af te sluiten, om een lening aan te vragen, om je paspoort of rijbewijs te verlengen, een auto aan te schaffen, of op het postkantoor. Het is dus belangrijk om je identiteitsgegevens goed te bewaken.
Waaruit bestaat je identiteit
Je identiteit omvat alles wat met je persoonlijke gegevens te maken heeft, oftewel het zijn jouw persoonsgegevens, alles wat er over jou in detail op papier of in informatie is opgeslagen en waarmee je kunt aantonen dat jij jij bent.
Hieronder vallen onder andere je NAW gegevens (naam, adres, woonplaats), je geboortedatum, je burgerservicenummer (het vroegere sofi-nummer), je bankrekeningnummer, je paspoort en je rijbewijs.
Wat is identiteitsfraude
Identiteitsfraude is een vorm van informatiediefstal, en de informatie die gestolen is zijn jouw vertrouwelijke persoonlijke gegevens.
Wanneer die gestolen gegevens nadien gebruikt worden om onder jouw naam, jouw identiteit, handelingen uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het kopen van goederen met jouw creditcard, of het aanvragen van financiële diensten (zoals een lening of een hypotheek), of het toegang krijgen tot informatie via computers, dan spreekt men van identiteitsfraude. Let op, ook wanneer jij iemand anders met jouw toestemming gebruik laat maken van jouw identiteit, valt dat onder identiteitsfraude.
Wat kunnen criminelen met een gestolen identiteit
De meeste mensen beseffen niet wat een crimineel allemaal met je persoonlijke gegevens kan uitvoeren. Met jouw gestolen gegevens kunnen er leningen worden afgesloten, bankpasjes en creditcards worden aangevraagd, telefoonabbonnementen worden afgesloten, uitkeringen worden geïnd, paspoorten vervalst, en dat allemaal op jouw naam. Je gegevens kunnen worden gebruikt op internet, om documenten mee aan te vragen, of om je e-mail te hacken, en zelfs om een adreswijziging te regelen zodat al je post met wachtwoorden naar een ander adres worden gestuurd.
Wat zijn de manieren om uw identiteit te stelen
1) Diefstal en inbraak: Wanneer je tas of portemonnee wordt gestolen, zit daar meestal alles in wat wij nodig hebben om onze identiteit aan te tonen, rijbewijs, identiteitskaart, bankpasjes, creditcard, verzekeringspas, lidmaatschapkaartjes van allerlei verenigingen of dvd-verhuur. Daarnaast kan ook het stelen van je post of je vuilnis een manier zijn om informatie te achterhalen. Op vrijwel alle brieven en documenten staan tegenwoordig je naam en adres, een lidmaatschaps-, klant-, verzekerings- of polisnummer. In de meeste auto’s liggen ook nog vaak autopapieren of een groene kaart waarop veel informatie staat.
2) Via de telefoon: Wie kent dit niet, op de meest ongeschikte tijdstippen word je opgebeld door marketeers die je om allerlei gegevens vragen, bij welke energieleverancier je zit, waar je een telefoonabonnement hebt. En hieraan zijn we zo gewend geraakt dat we soms meer informatie over ons zelf vertellen dan goed is. Geef nooit persoonlijke gegevens door die betrekking hebben op bankgegevens of andere details met betrekking tot je identiteit, zoals een geboortedatum, wanneer je er niet zeker van bent wie je voor je hebt.
3) Via internet: Tegenwoordig moet je vrijwel op elke website, voor prijsvragen of om in te loggen, persoonlijke informatie doorgeven, zoals bijvoorbeeld je geboortedatum en meisjesnaam. Voor criminelen is deze informatie via onbeveiligde websites gemakkelijk te hacken, en samen te voegen met allerlei andere informatie die ze al over je hebben gestolen. Hierna is het voor hen vrij simpel om met die gegevens een lening aan te vragen.
4) Skimmen: Hierbij worden de gegevens die op de magneetstrip van je creditcard of pinpas staan gekopieerd via nieuw aangebrachte software in een betaalautomaat. Je pincode wordt zo eveneens verkregen, of dit gaat via een extra geplaatste kleine camera.
Dit wordt op grote schaal uitgevoerd door georganiseerde bendes, die daarna met die gegevens nieuwe, valse pasjes maken op jouw naam, en daarmee in het buitenland grote uitgaven doen. Wil je hier meer over weten, waar je op moet letten, wat je er tegen kan doen en wat je moet doen als je hier slachtoffer van bent geworden, lees dan het artikel over pinpasfraude.
5) Phishing: Hierbij word je via een persoonlijke e-mail naar een nep-website gelokt, die heel erg lijkt op de website van bijvoorbeeld jouw bank, of creditcard – of telefoonprovider, met de vraag om je gegevens opnieuw in te voeren omdat er iets mis is of je gegevens verloren zijn gegaan, onder het mom van fraudepreventie of zodat je rekening niet geblokkeerd wordt. Wanneer je je gegevens op deze nep-website invult, ben je ze juist meteen kwijt aan een fraudeur. De meeste financiële organisaties waarschuwen je hier al voor op hun eigen website.
Wat kan je doen tegen identiteitsfraude
Voorkomen is beter dan genezen. Wees je bewust van de hoeveelheid informatie die je over jezelf prijsgeeft. Er is een nationale campagne op touw gezet om identiteitsfraude te voorkomen. Op de website Fraude voorkom je zelf kun je een online test doen om te zien hoe veilig je identiteit is. Denk je slachtoffer te zijn van identiteitsfraude, dan kun je terecht bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude, opgezet door de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.