Hoe kan ik identiteitsfraude voorkomen

Inleiding

Uit onderzoek blijkt dat er alleen al in Nederland 130.000 personen het slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude. In Amerika was de schade van identiteitsfraude in 2006 ongeveer 48 miljard dollar. In Engeland werd de dagelijkse criminele cash flow door identiteitsfraude geschat op 10 miljoen Engelse pond. Vanwege de grote bedragen die er in om gaan en de grote interesse van criminelen in identiteitsfraude is er in Nederland een nationale identiteitsfraude campagne opgestart.

Identiteitsfraude campagne

De nationale identiteitsfraude campagne is een campagne om het publiek meer bewust te maken van de gevaren van identiteitsfraude. Voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer heeft identiteitsfraude een hoge prioriteit. Men weet niet precies hoeveel geld er in Nederland verloren gaat door identiteitsfraude, maar gekeken naar de wereldwijde cijfers zal het bij ons ook wel om een flink bedrag gaan.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is in 2002 opgericht onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank, en is samengesteld uit vertegenwoordigers van gebruikers van het betalingsverkeer zoals consumentenorganisaties en aanbieders van betalingsverkeer zoals koepelorganisaties van winkeliers en banken. Veiligheid van betalingsverkeer is een van de belangrijkste aandachtspunten, zowel de veiligheid van betaalproducten, maar ook de persoonlijke veiligheid.

Via het MOB kunt u sinds november 2009 een pdf document downloaden met waarschuwingen en adviezen voor consumenten: Identiteitsfraude - waarschuwingen en adviezen voor consumenten

Op de website van stop-identiteitsfraude.nl kunt u een gratis gids downloaden die ‘’Bescherm jouw identiteit” heet, of u kunt aan een online test deelnemen om te kijken hoe veilig uw identiteit is. Daarnaast heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken een Centraal Meldpunt Identiteitsfraude opgezet.

Waarom is identiteitsfraude voorkomen belangrijk

Voorkomen is natuurlijk altijd veel beter dan genezen. We moeten gaan beseffen dat bepaalde persoonlijke informatie zoals een geboortedatum, een adres, bank details en pass words inmiddels even waardevol als geld zijn geworden.

Een fraudeur kan met deze informatie namelijk bankrekeningen, creditcards, leningen e.d aanvragen op jouw naam.

Om maar even een voorbeeld te geven, meer dan 80% van de bevolking gooit zijn gevoelige documenten weg zonder ze door een papiervernietiger te halen. En meer dan 70% van de mensen versnippert op hun werk gevoelige informatie niet alvorens deze weg te gooien. Dus ook als klant of werknemer van een bedrijf loopt u risico dat uw gegevens op straat komen te liggen, zonder dat u daar invloed op heeft. En....het terugdraaien van identiteitsfraude is een langdurig, frustrerend en moeilijk proces.

Hoe kan ik identiteitsfraude voorkomen

Door heel voorzichtig om te gaan met uw persoonlijke gegevens. Hieronder een aantal tips.

1) Neem nooit meer mee dan u nodig denkt te hebben: Wat u niet bij zich heeft, kunt u ook niet verliezen of kan ook niet gestolen worden. En wat u wel bij zich heeft, bergt u natuurlijk goed op in aparte, af te sluiten vakken in uw tas, of achter een compartiment met een rits. En laat vooral geen papieren in uw auto liggen.

2) Houdt uw bankpas en creditcards goed in de gaten: Elke keer dat u uw bankpas of credit card uit handen geeft, of een nieuwe kaart ontvangt en de oude moet vernietigen, of een creditcard of bankpas verliest, neem heel bewust alle maatregelen die bij deze handelingen horen. Bij welke twijfel over misbruik, verlies of diefstal dan ook, neem direct contact op met het bedrijf die uw bankpas of creditcard aanlevert.

3) Vernietig al uw persoonlijke documenten en laat niets rondslingeren: Een papierversnipperaar kost tegenwoordig niet zo veel, bij de HEMA heeft u er al een voor 24 Euro, bij Overtoom zijn ze er vanaf 59 Euro. Alle documenten die persoonlijke gegevens bevatten maar u niet wilt bewaren, haalt u door de versnipperaar. De documenten, die uw wel wilt en moet bewaren zoals bankafschriften, paspoorten, rekeningen, polissen, trouw- en geboorteaktes, bewaart u op een veilige plek, het liefst een kluisje in huis. Zorg er voor dat uw brievenbus zodanig afsluitbaar is, dat niemand er post uit kan stelen.

4) Regel uw verhuizing op tijd en update overal uw gegevens: Bescherm en beveilig uw post door hem door te laten sturen na een verhuizing. Verzamel voor uw verhuizing een aantal maanden alle adressen van de instellingen waar u regelmatig post van ontvangt en licht al deze organisaties in op het moment dat uw adres verandert. Dit zijn er altijd meer dan u denkt en meer dan er op de verhuisservice van PTT Post aangegeven staan. Wees er zeker van dat u bankrekeningen en lidmaatschappen die u niet meer gebruikt officieel beëindigd.

5) Wees voorzichtig met het geven van persoonlijke gegevens: We worden tegenwoordig platgebeld op de meest onhandige tijdstippen door allerlei marketeers. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door via de telefoon wanneer u niet weet wie u aan de telefoon heeft. Vraag eventueel naam en telefoonnummer van degene die u belt en bel zelf terug om te controleren of het wel ok is.

6) Houd u bank en creditcard afschriften in de gaten: Let vooral op de volgnummers van uw afschriften en mocht er één ontbreken onderzoek dan of uw bankpas of creditcard niet is geskimd. Kijk ook naar de uitgaven en controleer degene die u niet bekend voorkomen.

7) Vertoef veilig online: Zorg dat je de meest recente veiligheidsupdates en goede antivirus software hebt geïnstalleerd. Laat niet overal je persoonlijke gegevens achter omdat dat nu eenmaal gevraagd wordt. Kies een veilige gebruikersnaam, e-mail adres en een sterk password zonder al te veel persoonlijke details. Betaal online producten via PayPal of een andere veilige betaalmethode, waarbij je gegevens niet zomaar te achterhalen zijn.

Link

Identiteitsfraude, de snelstgroeiende misdaad



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden