Wat is CAPTCHA
Inleiding
Iedere internetgebruiker loopt er wel eens een keer tegen aan, je wilt iets posten op een (nieuws)website of je wilt je bij een site aanmelden en vervolgens komt er een CAPTCHA-vraag op je scherm waarin je word gevraagd om aan te tonen dat je een mens bent!
In het kort houd een CAPTCHA in dat deze mensen en computers automatisch van elkaar onderscheidt. Hoe dat kan? Omdat mensen de vraagstelling met hun zintuigen wel kunnen beantwoorden en computers niet.
Het woord CAPTCHA is niet zomaar een verzinsel, maar is een Engelse afkorting voor Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart.
Geschiedenis
Al voor de komst van CAPTCHA waren er verschillende mensen, zoals Moni Naor, die zich bezig hielden met het vinden van een manier om mensen en computers van elkaar te onderscheiden. Dit om het veelvuldig plaatsen van SPAM tegen te gaan. Een voorloper van CAPTCHA werd in 1997 ontwikkeld door Andrei Broder, Martin Abadi, Krishna Bharat en Mark Lillibridge.
Drie jaar later, in 2000, bedachten Luis von Ahn, Manuel Blum en Nicholas J. Hopper van de 'Carnegie Mellon University' de term CAPTCHA en brachten het programma in verschillende vormen op de markt, totdat er één vorm uitsprong die wereldwijd zou worden gaan gebruikt.
Carnegie Mellon University probeerde het trademark op de term CAPTCHA te verkrijgen, maar het verzoek werd afgewezen op 21 april 2008.
Werking
Het doel van CAPTCHA onderaan het voorkomen van SPAM, het beschermen van website registraties en voorkomen dat e-mail adressen in handen kunnen komen van SPAMMERS.
Wanneer iemand een CAPTCHA vraag tegenkomt, kan de lay-out per CAPTCHA programma verschillen, maar doorgaans ziet men een vakje met daarin woorden, letters en/of cijfers. Deze zijn zodanig vervormd dat een mens ze nog wel kan lezen en een computer niet. Dikwijls word er ook nog iets met de achtergrond gedaan om de computers helemaal geen kans meer te geven. Voor enkel e voorbeelden van een CAPTCHA zie de afbeeldingen hiernaast en de afbeelding bij de inleiding van het artikel.
De persoon wordt geacht hetgeen in het vakje staat over te typen. Kun je niet lezen wat er staat, wat wel eens voorkomt dan kun je op een link klikken om nieuwe tekst te krijgen. Wanneer je visueel gehandicapt bent kun je op een knop klikken die de tekst voorleest.
Een CAPTCHA werkt volgens een algoritme. Het is een programma die zelfstandig de woorden, letters en/of cijfers genereert. Er zit geen filter in die voorkomt dat bepaalde woorden of woordcombinaties niet gebruikt kunnen worden.
Ontwikkeling
Om zich te verweren tegen de opkomst van programma's die bedoeld zijn om bestaande CAPTCHA's te kraken, moet men deze blijven door ontwikkelen om hier bestand tegen te blijven.
De eerste CAPTCHA's werden al gekraakt, waardoor men de letters en cijfers ging vervormen en de achtergrond ging bewerken. Dit alleen is niet voldoende om het kraken voor te blijven. De eerste CAPTCHA's zonder cijfers en letters zijn al ontwikkeld. Zie het voorbeeld hiernaast, waarin alleen met afbeeldingen wordt gewerkt. Men ziet hier in het voorbeeldvakje 3 afbeeldingen weergegeven en moet deze afbeeldingen in dezelfde volgorde aanklikken in het keuzevak.