Hoe beveilig ik mijn computer tegen een virus

Inleiding

Een computervirus velen onder ons zullen er al wel eens of regelmatig last van gehad hebben.  Maar wat is nu juist zo een virus en wat kunnen we ertegen doen ? Zou het kloppen dat de makers van anti-virus programma's zelf de virussen de wereld insturen ?  Op dit soort vragen en veel meer zal ik u proberen een antwoord te geven.


Wat is een computervirus

Een computervirus of simpelweg een virus is een soort schadelijke software.  Je kan het vergelijken met een soort programma dat zich in bepaalde bestanden kan nestelen bijvoorbeeld ergens in de bestanden van je windows.  Er zijn tal van varianten op het internet, maar in ernstige gevallen kunnen ze bepaalde gevoelige gegevens zoals creditcard gegevens van jou verspreiden.  Alsook bestaan er een soort van virussen die we trojaanse paarden noemen, de maker die je de bestanden verzonden heeft kan op die manier toegang hebben op je computer en kan in alle bestanden gaan snuffelen of er simpelweg verwijderen of andere schade toebrengen.


Hoe kan ik mijzelf beveiligen tegen een virus

Het antwoord is vrij simpel in de eerste plaats bent u dat zelf om uzelf te beveiligen tegen computervirussen.  Zonder dat u geen onbekende bestanden gaat openen maakt u al een pak minder kans om een virus op je computer te krijgen. 

Op de tweede plaats is het aan te raden om uzelf een antivirus programma aan te schaffen, de bekendste zijn Mcafee en Norton antivirus.  Echter dit zijn betalende u kan ook gratis software vinden welke zeker en vast evengoed zijn zoals AVG.

Het kan ook aan te raden zijn om een firewall te installeren, ook hier zijn gratis firewalls beschikbaar op het internet.  Een firewall monitort de inkomende en uitgaande gegevens van uw computer.  Dus mocht er ergens een trojaans paard vanaf uw computer willen communiceren met de opstarter van het virus dan zal uw computer u inlichten en vragen of hij dit mag toestaan.  Ook windows heeft standaard een firewall doch een eigen geïnstalleerde firewall vind ik persoonlijk stukken beter.


Hoe voorkom ik besmetting door een computervirus

Om een besmetting van een computervirus te voorkomen kunt u zelf een hele hoop doen.  Vertrouw niemand op het internet, ook niet uw beste vrienden die u toch bepaalde bestanden doorsturen.  Bestanden die een .exe bevatten dat wil zeggen executable bestanden (uitvoerbare bestanden) zijn meestal virussen. 

Als u de volgende punten in acht neemt voor uw gebruik op het internet en uw computer dan zal u veel minder kans maken op een virus.


  • Voorzie uw webbrowser zijnde bijvoorbeeld firefox of internet explorer altijd van de laatste nieuwe update.  Met dit programma surft u altijd op het internet en dit kan een zwakke schakel zijn.
  • Installeer de laatste software updates op uw computer.  Sta het standaard updaten van windows toe, zij staan in voor het opsporen van beveiligingslekken en zij zijn meestal heel snel op de hoogte van problemen
  • Zorg voor een goed antivirus programma en update deze dagelijks.  Ok een antivirus programma holt de virussen altijd achterna maar u bent tenminste beschermt tegen virussen die al enkele dagen op het internet circuleren.  Er komen dagelijks honderden virussen bij.
  • Gebruik een firewall
  • Bezoek niet zomaar een website waarvan u een link krijgt toegestuurd, en al zeker wanneer u de afzender niet kent.
  • Ga nooit in op vragen om u in te loggen op bepaalde websites en gegevens achter te laten.  In 99% van de gevallen wil men u gegevens bemachtigen.  Websites zoals bijvoorbeeld ebay zullen nooit om uw gegevens vragen.
  • Let op met bestanden of programma's die u bereiken via e-mail, facebook of msn.  Ook opletten met bestanden die u zelf gaat downloaden, indien u toch zou twijfelen dan download u het beter niet.  Bij vele anti virus programma's kan u wanneer u het heeft gedownload een antivirus check uitvoeren alvorens het te openen zo kan u toch kijken wat het programma zegt.
  • Voor uw wachtwoorden is het aan te raden om geen makkelijk te raden namen te nemen zoals die van uw huisdieren of uw eigen naam.  Een voordeel is wanneer u gebruik maakt van paswoorden die over cijfers beschikken en/of hoofdletters.
  • Let op met mails die u ontvangt van afzenders die u helemaal niet kent, dit noemt men SPAM.  Spam mails bevatten meestal links naar dubieuze websites.


Tot slot

Via deze weg hopen wij u meer geïnformeerd te hebben over virussen en wat ze kunnen aanrichten.  De geruchten zouden de ronde doen dat antivirussen zelf virussen de wereld insturen om hun programma's te doen verkopen.  Wij denken daar anders over want er worden al dagelijks honderden nieuwe virussen op het internet geplaatst dus de firma's hebben al hun handen vol met het opsporen en proberen updates rond te krijgen voor hun antivirus programma.

Indien u nog vragen heeft aarzel niet ons te contacteren!