Windows Live Hotmail, hoe te gebruiken

Inleiding

Algemeen

Al meer dan 10 jaar is Hotmail de grootste email aanbieder ter wereld. Wat ooit eind 1996 begon als hotmail, opgericht door Sabeer Bhatia en Jack Smith, werd opgekocht door Microsoft en heet tegenwoordig Windows Live Hotmail, na ook nog een tijdje Windows Live Mail te hebben geheten.

Stappen

Een nieuw hotmail adres aanmaken

Tot op heden wordt Hotmail nog steeds gratis aangeboden. Het aanmelden en gebruiken is heel makkelijk. Het is zelfs mogelijk om verschillende hotmailadressen per persoon aan te maken. Om bij Hotmail te komen zijn er, via internet, verschillende mogelijkheden:

  • Ga naar: http://get.live.com/mail/overview
  • Ga naar de startpagina en Google naar “Window Live Hotmail”. Klik dan op zoeken en de zoekmachine zoekt voor u de juiste site.
  • Natuurlijk kunt u ook direct op de startpagina, links op de pagina direct op hotmail klikken.

Via welke van deze drie manieren u op hotmail terecht komt, de volgende stap is via alle wegen dezelfde: Er zal een scherm met informatie over Windows Live Hotmail verschijnen. Het is nu mogelijk om via de (blauwe) kleine balk links in de pagina te registreren. Dan komt u terecht op een pagina met de keuze tussen “Windows Live Hotmail” of “Windows Live Services (inclusief Hotmail)”. Beiden zijn gratis en wanneer u klikt op aanmelden komt u in het eigenlijke aanmeldscherm.

Er wordt gevraagd een Windows Live ID aan te maken. Hier kunt u bijna ieder willekeurige naam invullen, maar let op: Vele namen kunnen al in gebruik zijn. Het is verstandig een bijzondere ID aan te maken, hou wel in de gaten dat u uw mailadres misschien voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken. Dus de naam moet wel geloofwaardig overkomen. Dan wordt er ook om een wachtwoord gevraagd van minimaal 6 tekens. Het is verstandig om een combinatie te maken van cijfers en letters.

De rest van de vragen en invulvelden wijzen zich vanzelf. Heeft u het allemaal doorlopen, dan heeft u een nieuwe “account” aangemaakt.

Gebruik van Hotmail

Om Hotmail te gebruiken, dient men uiteraard weer de website van Hotmail op te zoeken. Nu kan men de account die aangemaakt is, en in eerste instantie als een blauw logo verschijnt, aanklikken. Er wordt om het wachtwoord gevraagd, geef deze in en klik op aanmelden. Wanneer het wachtwoord goed is ingevoerd, bereikt men de persoonlijke startpagina.

Postvak In (of Inbox)

Links op de pagina staat het wordt inbox (of post in). Staat hier tussen haakjes een getal, dan heeft in ingekomen mail. Klik op inbox en uw ingekomen mail(s) zullen verschijnen. Klik op de mail en de mail zal u getoond worden. De mail kan verwijderd worden door in de balk boven de mail(s) op het woord delete of verwijderen te drukken.

Mail kan worden beantwoord, door op de knop reply of beantwoorden te drukken. Na het beantwoorden drukken op send of verzenden en de mail is verstuurd. Ingekomen mail kan ook bewaard worden. In de balk staat ook “Move to”, “Verplaatsen naar” of “Opslaan in”. Het is heel makkelijk om een nieuwe map aan te maken, of de mail in een reeds eerder gemaakte map op te slaan. Er is een opslagcapaciteit van 5GB. Wanneer Hotmail lang openstaat, klikt dan op verversen om de laatste mailtjes binnen te halen.

Te verzenden mail ( of Send)

Zelf een mail versturen, kan door op “new” of “nieuw” te drukken. Wanneer de mail geschreven is, wordt op de button “send” of “verzenden” gedrukt. Het is mogelijk om de mail met emoticons op te vrolijken. Deze staan rechts op de taakbalk onder “onderwerp”. Ook hier staat de mogelijkheid om een bijlage bij de mail in te voegen. Dit kan van alles zijn: een word of excel bestand, maar ook foto’s die op de computer zijn opgeslagen. De verzonden mail wordt automatisch opgeslagen in de map “Verzonden items”, wanneer hij daar terecht komt, is de mail daadwerkelijk verzonden. Wanneer een verkeerd e-mail adres is gebruikt, of het e-mail adres is niet langer in gebruik, dan verschijnt een bericht van “Postmaster@mail.hotmail.com” in de post in map, om aan te geven dat een verzonden mail niet gelukt is.

Ongewenst (of Drafts)

Hier worden binnengekomen mails geplaatst wanneer het vermoeden bestaat dat er een “onveilige” mail binnenkomt. Wanneer u deze mail aanklikt, krijgt u eerst de melding: “Dit bericht is gemarkeerd als ongewenst en wordt na tien dagen verwijderd”. Berichten in de map Ongewenst worden nooit automatisch geopend. Vindt u het bericht veilig, dan kunt u het bericht markeren als veilig. Vertrouwt u het niet, dan markeren als onveilig.

Verwijderd (of Deleted)

Wanneer een (al dan niet) gelezen mail wordt verwijderd, komt hij in de map “Verwijderd”. Ook deze map dient regelmatig geleegd te worden, want ooit raakt de 5 GB vol. Ga voor definitieve verwijdering naar de map Verwijderd en klik op “map leegmaken”. De map Verwijderd is nu leeg, er is meer geheugen en de computer zal weer wat sneller zijn.