Presentatie, website of artikel: waar vind je gratis foto’s

Gratis foto vinden voor presentatie

Free Royalty Stock

Presentaties, websites, webpagina’s en artikelen zien er uitdagender uit als ze worden opgefleurd met een foto, een afbeelding of tekening. Het is inmiddels bekend dat foto’s gebruiken op internet niet zo maar mag. Om geen problemen te krijgen, hebben we een lijstje gemaakt van sites waar je gratis en onbeperkt foto’s mag uitkiezen. Doen!

Tip!

Maak het dus jezelf gemakkelijk door onderstaande sites ergens op te slaan. Zo krijg je geen gedonder met intellectuele eigendomsrechten van fotografen, ontwerpers en andere professionelen die terecht opkomen voor hun (financiële) belangen. De bijbehorende links vindt u onderaan het artikel.

1. Free Royalty Free Stock Photography: a digital dreamer

Deze fotoaanbieder plaatsen we op één omdat de site gedeeltelijk Nederlandstalig is. Eenvoudige, strakke opmaak en overzichtelijk. Het aanbod is niet zo overweldigend als de sites die volgen maar wie op zoek is naar eenvoudige fotogallerieën vindt hier ongetwijfeld wat hij of zij zoekt. Alle foto’s: gratis!

2. FreeFoto.com

Mooie, overzichtelijke website met een gigantisch aanbod dat wekelijks wordt aangevuld. Honderden categorieën: als je het hier niet vindt…. Ze beweren van zichzelf dat ze de grootste internetcollectie aanbieden. En het enige dat ze voor deze service vragen is een linkje. Alleen voor de hoog kwalitatieve foto’s moet je betalen.

3. Stock.xchng

Spreek uit ‘stock exchange’. Deze site staat bekend als zeer goed, zo niet de beste fotosite! Wel even registreren en je kunt aan de slag. Niet alle foto’s zijn gratis maar je kunt dit probleem omzeilen door in de rubriek ‘beperkingen’ het woord ‘no’ in te vullen en je krijgt alleen de gratis foto’s te zien. De collectie is gigantisch. Ze maken ook een onderscheid tussen foto’s en illustraties. Handig!

Waarschuwing: zie je foto’s van Istockphoto: gebruik deze niet! Ze hebben een watermerk.

4. Flickr

Ook opletten met Flickr! Waarom? Elke foto valt onder het auteursrecht! Wat moet je dus doen? Aan de eigenaar om toestemming vragen. En dat verloopt vrij soepel: volgens de uitleg op de site krijg je 90% toestemming. Soms wordt wel gevraagd om een link naar site te vermelden. Dat lijkt ons een kleine moeite als tegenprestatie.

5. Morgue File

Het aanbod van deze site is vrij klein in vergelijking met de voorgaande. Wel is alles gratis en zonder al te veel gedoe. Zoeken kan alleen met een trefwoord. Toch de moeite van een bezoek waard.

6. NOAA

NOAA staat voor ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’. Deze site levert een wel zeer uitgebreide collectie bestaande uit natuurfoto's, historische afbeeldingen enz. De meeste foto’s zijn gewoon te downloaden. Zo af en toe wordt er gevraagd om naar het NOAA te verwijzen als bron. Doen dus! Ook hier weer een handige en uitgebreide zoekfunctie.

7. Image After

Deze site kenmerkt zich door haar wel zeer uitgebreide zoekmogelijkheden: op categorie, op soort enz… Vervolgens kun je nog verder sorteren op kleur.

8. US Fish and Wildlife Service

Deze site onderscheidt zich van de voorgaande doordat ze, naast foto’s en tekeningen, ook digitale media (audiofragmenten en video's) aanbiedt. Minpunt: het zoeken valt niet mee!

9. NASA

Je verwacht dit niet dadelijk van de NASA : via JSC Digital Image Collection kun je maar liefst 9500 persfoto's gratis gebruiken.

10. Dreamstime

Inloggen en aan de slag. Wel opletten: niet alle foto’s zijn gratis! Kies het juiste tabblad! Onder elke foto staat genoteerd hoeveel keer ze reeds gratis is gedownload. Als je goed kijkt, kun je je niet vergissen.

Conclusie

Het is overduidelijk: aanbod genoeg zonder de regels te overtreden. Inloggen, het juiste tabblad kiezen of een goed zoekwoord bedenken en daar ga je. Veel plezier!

PS Lees in dit verband ook: Normyo blog

Links

1. A digital dreamer

2. Free foto

3. Stock Exchange

4. Flickr

5. Morgue File

6. NOAA

7. Image After

8. US Fish and Wildlife Service

9. JSC Digital Image Collection/NASA!

10. Dreamstime