Wat zijn hybride wagens of groene wagens

Groene wagens

Onze luchtkwaliteit laat veel te wensen over. Zowel in de stad of elders is fijn stof de vijand nummer één. Ferrari_599_Hybride_groen_jpg.jpgMisschien is het een optie om allemaal met een hybride of electrische wagen te rijden. Maar wat is nu een groene wagen. Is het goedkoper, is het milieuvriendelijk?

 Fotocredit: autoblog.nl 

Normen

Het verschil tussen een groene wagen en een gewone wagen is de uitstoot, de uitstoot van een groene wagen ligt veel lager dan van een gewone wagen. Op de uitstoot van CO2 staan normen, deze normen zijn vastgelegd door Europa, als de wagen aan deze norm voldoet krijgt de wagen een ecolabel. Om een ecolabel te kunnen verkrijgen moet je er voor zorgen dat de CO2 uitstoot van de wagen lager dan de gemiddelde uitstoot is. 

Er rijden nog niet veel electrische wagens rond

Smart-laadpaal.jpgIn de praktijk is het zo dat er nog niet veel electrische wagens rondrijden, alhoewel de technologie er wel is. Het tekort aan laadpunten is daar de oorzaak van. Nog een reden is dat : elk merk maakt zijn wagen oplaadbaar op hun eigen manier, voor sommige heb je een speciale laadpaal nodig, voor een andere dan weer een gewoon stopcontact. En dan zijn er, die langdurig moeten opladen en andere dan weer erg snel. Fotocredit: info.tvcc.be 

Het verschil tussen een hybride en een electrische wagen

In een electrische wagen zit enkel en alleen een electrische moter, bij een hybride wagen zitten er twee motors in: een verbrandingsmoter zoals bij de gewone wagen en een electrische moter met batterij. Er bestaan natuurlijk ook hier weer verschillende types. We nemen als voorbeeld de full hybride: het vertrekken van een wagen geeft de grootste CO2 uitstoot, dus het vertrekken gebeurt electrisch, de energie die vrijkomt bij het afremmen wordt opgeslagen in de batterij. Dus je kan stellen dat de full hybride zichzelf oplaadt. Als de batterij leeg is of bij hogere snelheden neemt de verbrandingsmotor over. Met dit soort wagens kan je in een file heel wat besparen, maar over lange afstanden maakt het niet echt een verschil. Dus het is een ideale stadswagen.

De plug- in hybride wagen is er ééntje die je in het stopcontact oplaadt. Zou geschikt kunnen zijn om lange afstanden electrisch te rijden, maar hier komt het: sommige modellen rijden maar 40 kilometer electrisch, daarna moet de verbrandingsmotor het overnemen. 

De derde soort is uitgerust met een range extender. Het is ook een plug- in hybride met een electrische motor, maar bij deze zorgt de verbrandingsmotor die werkt als een soort dynamo, dat de batterij wordt opgeladen. Deze soort kan dan weer wel een grote afstand afleggen. Voor sommige merken gaat dit tot een afstand van ruim 500 kilometer.

Is het goedkoper om met een electrische wagen te rijden

Wel, goedkoper is het niet! Je betaalt wel minder verkeersbelasting en taksen en je bespaart op brandstof, maar het blijft toch een bewuste keuze om electrisch te gaan rijden. Laat ons stellen dat mensen die minder dan 15000 kilometer per jaar afleggen, dus veel minder kilometers doen er goedkoper kunnen uitkomen.

Conclusie

Milieuvriendelijk wel, maar zeker niet goedkoper. De CO2 uitstoot van een gewone wagen ligt hoger dan van een groene wagen. Maar besluit je om milieuvriendelijk te rijden, kies dan voor een electrische wagen. Een electrische wagen is een goede keuze als het gaat om kleine afstanden of om in de stad mee rond te toeren. Het spreekt vanzelf dat een auto altijd vervuilend blijft. Misschien dat je jezelf de volgende vraag kan stellen: heb ik mijn auto echt wel nodig voor deze verplaatsing.