Hybride auto's, energiezuinig en populairder dan ooit

Inleiding

Van alle landen in Europa is Nederland koploper met het hoogste percentage en het grootste aantal hybride auto’s, energiezuinige auto’s. Japan is de lijstaanvoerder van producenten van milieuvriendelijke wagens, en hun belangrijkste afzetmarkt in Europa is Nederland.

De top 4 hybride auto's, de belastingvoordelen en de addertjes onder het gras vind je in dit artikel.

De feiten op een rij

► In Nederland is de verkoop van hybride auto’s in 2008 verdubbeld, er werden er maar liefst 41.000 verkocht.

► Terwijl het Europese gemiddelde op 0,49 % ligt, is in Nederland het marktaandeel van hybride auto’s, zoals de Toyot Prius of de Honda Civic, gestegen naar 4,4 procent.

► Bij de top 10 milieuvriendelijkste wagens zijn er 7 van Japanse makelij en 3 van een Duits merk.

► De algehele winnaar op het gebied van CO2-uitstoot, verbruik, schadelijke stoffen en lawaai is de nieuwe Toyota Prius Hybrid.

► Van alle Civics die Honda in 2009 in Europa verkocht, belandde 70 procent op de Nederlandse markt. En Toyota verkocht nergens anders in Europa zoveel Prius Hybrid’s als in Nederland.

► Een op de drie hybride auto's wordt gekocht door een particulier, de andere twee komen op de leasemarkt terecht.

► Niet alleen bij vijftig-plussers zijn hybride auto’s populair, steeds meer jongeren hebben inmiddels ook belangstelling voor deze energiezuinige auto’s.

► Van de 2 miljoen hybride auto's, die wereldwijd zijn verkocht, is maar liefst 70% van het merk Toyota, en dat zijn voornamelijk Toyota Prius.

Populariteit Hybride auto’s in Nederland

Waarom zijn deze milieuvriendelijke auto’s in Nederland zo populair? Dit komt onder meer door de gunstige belastingmaatregelen die voor energiezuinige auto's zijn ingevoerd.

Het energielabel voor auto's is een indeling in 7 klassen, van A tot en met G, die aangeeft hoe energiezuinig de auto is voor een auto met die betreffende lengte en breedte. Auto’s met energielabels A t/m C vallen onder de groene, zuinigere categorieën, D t/m G lopen van geel naar oranje en rood, en zijn minder zuinig.

Sinds 2007 is de BPM gekoppeld aan het energielabel: afhankelijk van het brandstofverbruik krijgt u een korting of een toeslag op de BPM. Om de verkoop te stimuleren profiteren kopers van hybride auto’s sinds 1 januari 2009 van een vrijstelling van de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) onder de voorwaarde dat het om een auto gaat met een A-energielabel en met een maximale CO2-uitstoot van 110 gram per kilometer, ongeacht de hoogte van de catalogusprijs. Hybride auto's met een B-label komen in aanmerking voor een korting van maximaal 3200 euro op de BPM. Hybride auto’s met een C-label krijgen noch een toeslag, noch korting.

Heb je eenmaal een hybride auto aangeschaft, dan hoef je vanaf 2010 ook geen wegenbelasting meer te betalen, de korting van 75% wordt verhoogd naar 100%. Zakelijke rijders profiteren van slechts 14 procent fiscale bijtelling.

De 3 populairste hybride auto’s

  1. De Toyota Prius:
  • 1800cc
  • 136pk
  • 180km/h
  • CO2 uitstoot 89gr/km
  • verbruik 3.9L/100km
  • Scoort vijf sterren bij de Euro NCAP crash-test
  • De aanschafprijs: 25.490 euro (Comfort Edition).

2. De Honda Civic Hybrid:

  • op de Toyota Prius na de meeste verkochte hybride auto op de Nederlandse automarkt
  • 1300cc
  • 95pk
  • 185km/h
  • CO2 uitstoot 109gr/km
  • verbruik 4.6 L/100km
  • De aanschafprijs: vanaf 23.990 euro.

3. De Honda Insight:

  • In 2009 de goedkoopste hybride op de Nederlandse markt
  • 1339cc
  • 98pk
  • 182km/h
  • CO2 uitstoot 101gr/km-verbruik
  • 4.4 L/100km
  • Aanschafprijs: vanaf euro 19.950.

Nieuw dit jaar 2010: De Volkswagen Polo Bluemotion

Het wachten was op de lancering van de Volkswagen Polo BlueMotion .

Met een verbruik van 3,3 l/100 km en een CO2 uitstoot van slechts 87 gram per kilometer, en een aanschafprijs van rond de 17.000 euro is de Volkswagen Polo BleuMotion 'de goedkoopste en zuinigste hybride auto op de Nederlandse markt.'

De Volkswagen Polo Bluemotion is voorzien van de 1,2-liter driecilinder TDI en heeft een vermogen van 75 pk. Als topsnelheid wordt 173 km/u opgegeven.

De Volkswagen Polo Bluemotion is reeds te koop vanaf 16.290 euro, dit is de Trendline-uitvoering. De Comfortline kost 17.290 euro.

Addertjes onder het groene gras

Is een hybride auto dan altijd milieuvriendelijker? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt.

1) Volgens een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Bewust. op verzoek van het Nederlands Dagblad, stoot de zuinigste en schoonste dieselauto minder CO2 uit dan hybride auto's. Dat de CO2-uitstoot bij hybride auto’s hoger ligt komt omdat de meeste hybride auto’s lease auto’s zijn die meer kilometers op de snelwegen maken dan auto’s van particulieren en ze op de snelweg de benzinemotor gebruiken in plaats van de schone en zuinige electrische motor. Maar dit is voor het ministerie van Financiën geen reden om de belastingregels voor hybride auto's aan te passen, omdat dieselauto’s weer meer fijnstof en stikstofdioxide uit te stoten.

2) Een hybride auto is een auto waar bij de productie veel high-tech materialen gebruikt worden. Er zijn dan ook mensen die beweren dat de milieuvervuiling bij het productieproces van de zogenaamde “groene auto’s” vele malen groter is dan bij andere auto’s. Is normaal gesproken de verhouding 1:3, dat wil zeggen dat er 3 maal meer vervuild wordt bij de productie van een auto als diezelfde auto ooit aan milieuvervuiling via zijn uitlaat uitblaast, bij hybride auto’s zou dit oplopen tot een factor 1:8 of zelfs 1:10.

3) Volgens verschillende rapporten komt ons een groot milieuprobleem tegemoet wanneer hybride auto’s aan het eind van hun levensduur zijn en ze ontmanteld en gerecycled moeten worden. De hoeveelheden accu’s waar we dan mee opgescheept zitten zijn enorme milieuvervuilers.

4) Ondanks de vrijstelling van BPM en wegenbelasting, ontkomen de rijders van hybride auto’s straks ook niet aan het betalen van een kilometerheffing. En dat terwijl juist het merendeel van de hybride rijders zakelijke rijders zijn die veel kilometers maken. Daar is nu veel herrie over binnen de politieke gelederen. Desalniettemin blijft het ministerie van Verkeer & Waterstaat van mening dat ook energiezuinige auto’s moeten betalen voor het gebruik van ons wegennet, met dat verschil dat hybride auto’s een aantrekkelijker tarief berekend krijgen, nl. 0,8 cent per kilometer in plaats van het gemiddelde bedrag van 6,7 eurocent.