Alles over winterbanden

Inleiding

Elk jaar komt het wel weer ter sprake: winterbanden. De een legt elk jaar weer zijn winterbanden op de auto of gaat ervoor naar de garage. Toch zijn er veel mensen die jaar in jaar uit met dezelfde 'zomer'banden blijven rijden. Op zich niks mis mee, maar misschien denk je er na het lezen van dit artikel wel anders over!

Wat zijn winterbanden?

Je hebt winterbanden en zogenaamde zomerbanden. Wat is nou het grootste verschil tussen deze twee banden? Winterbanden zijn van een ander soort rubben gemaakt. Het rubber is zachter en heeft ook een ander profiel als de normale autobanden. Het rubber van autobanden wordt in de winter (dus bij kou) een stuk harder. Dat is het idee van zachter rubber bij winterbanden. De samenstelling van het rubber zorgt ook voor een kortere remweg en een veel betere wegligging. Een winterband heeft een profiel van minstens 4 mm. Dit in tegenstelling tot het profiel van een 'zomerband' die maar 2 mm profiel heeft.

Waarom winterbanden?

 

Winterbanden geeft de bestuurder extra bescherming. Door winterbanden onder je auto te laten leggen kun je zekerder zijn tijdens het rijden. Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip op de weg hebt. Dit is ideaal bij vorst (aan de grond) of sneeuwval. Natuurlijk is het hebben van winterbanden geen vrijbrief om lekker te gaan scheuren.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In veel landen zijn de winterbanden inmiddels verplicht. In Europa gaat het om de volgende landen:

  • Frankrijk
  • Finland
  • Estland
  • Italie
  • Kroatie
  • Letland
  • Litouwen
  • Oostenrijk
  • Slowakije
  • Zweden
  • Zwitserland

In veel landen zijn de winterbanden nog niet verplicht maar wordt het wel aangeraden. Nederland is hier ook een voorbeeld van. In Nederland heb je in de winter ook geregeld een laagje sneeuw op het wegdek liggen of heeft het gevroren. Door de winterbanden ook in eigen land te gebruiken ben je een stuk zekerder op de weg!

Kosten winterbanden

De prijs van een goede winterband loopt erg uit een. Een winterband is al verkrijgbaar van € 60,-. Toch zie je dat je voor een winterband van één van de bekende bandenmerken toch snel boven de € 100,- per band zit. Je moet je bij de aankoop van winterbanden realiseren dat je de winterbanden slechts een paar maanden per jaar gebruikt. Winterbanden gaan daardoor een stuk langer mee dan de 'gewone' banden.

Waar koop ik winterbanden?

Winterbanden koop je bij een bandenspecialist of een garage. Laat je in ieder geval goed voorlichten over de verschillende soorten banden die er te koop zijn. Elke auto en elk type auto kan een ander soort band gebruiken. Gebruik dan ook nooit de winterbanden van de buren of je vrienden. Dit kan in de meeste gevallen niet eens. Mocht het toch passen, weet dan dat de banden al gewend zijn aan de vorige auto. Dit kun je merken aan de wegligging.

Winterbanden opslaan

Winterbanden gebruik je niet het gehele jaar. Wanneer je de banden weer verwisseld, zorg er dan voor dat je de winterbanden (en dus ook de zomerbanden) op een geschikte plek opbergt. Zorg ervoor dat het er niet vriest, maar dat het ook weer niet te heet wordt. Dit kan de levensduur van je banden beinvloeden. De opbergplek moet donker en droog zijn. Er zijn ook speciale standaarden te koop waarop je je banden kunt hangen. Deze zijn erg handig, want deze neemt weinig ruimte in. Zo kun je je winterbanden gewoon in de schuur of garage laten staan. Wanneer je geen gebruik maakt van een standaard, laat de banden dan wel rechtop staan.

TIPS Markeer de banden bij het verwisselen. Op die manier kan je de (winter-)banden straks weer op dezelfde plek monteren. Gebruik bij het verwisselen van de banden wat vaseline of andere vette substantie. Smeer het vet aan de binnenkant van band/velg. Dit zorgt ervoor dat je de band bij het verwisselen gemakkelijker van de as krijgt!