Hoe werkt ABS (antiblokkeersysteem)

ABS (Anti Blokkeer Systeem)

Het Anti Blokkeer Systeem, ook wel ABS genoemd, is een variant op het zogenaamde 'pompend remmen'. Het systeem neemt de functie van het pompend remmen over van de bestuurder. Deze hoeft dus niet meer zelf na te denken bij een noodstop. Hij kan de rem volledig intrappen, zonder dat de wielen hierbij blokkeren. Het systeem is overigens ontwikkeld door BMW in 1998. ABS is niet alleen verkrijgbaar op een auto. Ook motorfietsen kunnen worden uitgevoerd met ABS.

Wat doet ABS eigenlijk?

ABS zorgt ervoor dat de wielen bij hard remmen niet blokkeren. Ook bij het remmen op een glad wegdek neemt ABS de functie van het pompend remmen over van de bestuurder. De voordelen voor de bestuurder zijn tweeledig. De bestuurder heeft over het algemeen een kortere remweg, omdat de wielen niet blokkeren maar stelselmatig stilstaan en daarmee sneller remmen. Daarnaast kan de bestuurder remmen en sturend uitwijken tegelijkertijd. Bij een auto zonder ABS is dit niet mogelijk. Doordat de wielen blokkeren zal de auto rechtdoor blijven gaan, ondanks dat de bestuurder probeert uit te wijken.

Hoe werkt ABS

Hoe ABS werkt is niet zo eenvoudig uit te leggen. Er komt een redelijk complexe techniek bij kijken. In het kort komt het erop neer dat het systeem via de snelheidsmeter bij het wiel te weten moet komen of een wiel blokkeert of niet. Op het moment dat het systeem merkt dat een wiel blokkeert, wordt er een klep opgengezet die de remdruk weglaat. Het wiel kan hierdoor weer vrijer draaien. Door middel van een drukpomp wordt de remdruk weer opgevoerd. Dit gaat net zolang totdat het wiel weer gaat blokkeren. Dan begint de cyclus weer helemaal van voren af aan met het openzetten van de klep.

Wat merkt de bestuurder tijdens het remmen

De bestuurder die remt kan meestal voelen of het Anti Blokkeer Systeem werkt. Bij een noodstop drukt de bestuurder met alle kracht op het rempedaal. Op het moment dat de klep opengaat en het systeem dus opnieuw druk kan opvoeren, is het net alsof het rempedaal weer naar boven komt. Doordat het systeem erg snel werkt (tot wel 15x per seconde) voelt het voor de bestuurder aan alsof het rempedaal trilt. De werking van ABS gaat meestal ook gepaard met een hard geluid.

Het ABS is inmiddels alweer meer dan 20 jaar oud. De techniek is in de loop der jaren dan ook behoorlijk verfijnt. In de wat duurdere auto's, zoals een Mercedes of BMW, merkt een bestuurder vrijwel niets meer van de werking van ABS. Buiten enkele andere geluiden die de auto maakt wellicht. Er is echter geen sprake meer van een rempedaal dat continu terugspringt.

Tips

Omdat het ABS ervoor zorgt dat er automatisch pompend wordt geremd, is het af te raden om zelf ook pompend te gaan remmen indien de auto is voorzien van ABS. Het beste is het om het rempedaal zo stevig mogelijk in te drukken en het systeem zijn werk te laten doen. Per september 2010 wordt ABS verplicht gesteld door het Europees Parlement. De meeste auto's beschikken overigens al over ABS.