Uw auto en de accu
Uw auto en de accu
Waarom een accu in elke auto
Zonder accu kun je niet starten. Verder is dit onderdeel onmisbaar voor de verlichting (lampen maar ook dashboard, binnenverlichting). Ook je radio/CD speler, ruitenwissers, verwarming en autoalarm gaan pas werken als ze stroom krijgen. De accu is als het ware je energieleverancier van je auto. Bij elke start doe je dus een beroep op de accu.
Signalen van haperende accu
Als je accu niet ‘helemaal gezond is’ krijg je enkele waarschuwingssignalen. Het eerste is dat het waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden. De tweede waarschuwing is als de auto moeizaam start (ook te horen). En in het slechtste geval start je bolide helemaal niet meer. Ook een signaal van toekomstige problemen: een witte laag op de accuklemmen onder de motorkap. Tijdens de winter wordt de accu bij het starten zwaarder aangepakt dan in de zomer. Dat komt omdat het koud is en ook nog eens vochtig weer kan zijn. Je kunt dus maar best je accu in het begin van de winter of zelf eens inspecteren of dit laten doen in je garage. Bij een winterbeurt doet de garage dit uiteraard automatisch.
Levensduur?
De gemiddelde levensduur van een accu is ongeveer zes jaar. Maar wanneer er veel korte ritten worden gemaakt, is dit aanzienlijk minder. Een andere benadering is dat een accu onbruikbaar is geworden als de capaciteit onder de 40 procent is gezakt. Deze capaciteit kan verminderen door slijtage, te weinig bijladen omdat je voortdurende korte ritjes maakt, de accu spontaan ontlaadt (zelfontlading) omdat je auto bijvoorbeeld maanden stil staat om één of andere reden (overwinteren Spanje).
Prijzen en merken
Het type accu is afhankelijk van het type auto. De vermogens en afmetingen van accu’s verschillen flink. De garantie varieert tussen 2 tot 3 jaar. Je mag veronderstellen dat nieuwe accu’s volledig zijn opgeladen. Om enig idee te hebben van de verschillende prijzen: zie de links onderaan dit artikel.
Zelf een accu vervangen
Een nieuwe accu kopen en zelf installeren is niet moeilijk. Het stappenplan:
Open de motorkap;
Controleer waar de + en – zijde van de batterij is. Dit staat duidelijk aangegeven op de accu zelf.
Maak nu eerst de - kabel los.
Daarna de + kabel.
Hef de accu uit de auto.
Maak de plaats waar de accu stond goed schoon met water.
Plaats nu je nieuwe accu terug op dezelfde plaats.
De juiste procedure is om nu eerst de + pool vast te maken.
Daarna volgt vanzelfsprekend de – pool.
Motorkap sluiten.
Hoe sluit je startkabels aan?
Wil je auto niet meer starten dan heb je twee mogelijkheden.
1) Of je probeert hem in gang te duwen met enkele duwers (buren, collega’s). Dat kan succesvol blijken.
2) Of je gebruikt startkabels. Je moet dan wel een tweede auto hebben die voor stroom gaat zorgen. Zorg ervoor dat beide auto’s elkaar niet raken. De motor van de ‘leverende’ auto moet draaien. Echter nadat je de startkabels tussen de twee auto’s hebt verbonden. Kijk goed naar de klemmen die aan de startkabels zitten. Er is namelijk een plus/positieve/rode/+ klem en een min/negatieve/zwarte/- klem. Ook op je accu staat een + en – teken. Plus hoort uiteraard op plus en min wordt verbonden met min. Sommige lieden beweren dat je de min-kabel op een neutraal deel van het motorblok moet plaatsen. Dus niet op de min-pool. Dit zou het opladen versnellen. Het opladen gaat normaal gezien vrij vlug. Al na een minuutje zou je opnieuw moeten kunnen starten! Wacht tot de auto weer normaal als altijd ‘bromt’. Dan kun je de leverende auto stil zetten. Om de startkabels te verwijderen is er ook een volgorde: doe dat in de omgekeerde volgorde dan tijdens het aansluiten. De accu laat dan zichzelf automatisch verder op tijdens het rijden. Maar maak toch maar meteen een ritje van een kwartier zodat de accu goed kan opladen.
Prijs van startkabels?
Van € 10 (Halfords) tot € 179. Bij de aankoop moet je letten op:
- lengte: 3 tot 6 meter,
- aantal Ampère: van 200 tot 800,
- dikte: hoe dikker de kabels, hoe meer vermogen ze leveren. Een vuistregel: 16 mm voor benzinemotoren, 25 mm voor dieselwagens. Te dunne startkabels kunnen oververhitten en in brand vliegen.
Links
Nederland
,
België
,