Wat is een Carnet de Passage
Invoer en uitvoerrechten
Zodra je met een motorvoertuig een reis naar het buitenland wil gaan maken moet je in- en uitvoerrechten betalen. Binnen de EU is dit afgeschaft maar buiten de EU betaal je nog steeds de in- en uitvoerrechten voor een motorvoertuig. Dit zijn hoge bedragen van ongeveer twee keer de waarde van je motorvoertuig. Gelukkig maakt een Carnet de Passage het een stuk makkelijker om een wereldreis te maken.
Het Carnet de Passage
Het Carnet de Passage is een grensdocument. Het werkt als een visum voor een motorvoertuig. Het geeft een overheid de garantie dat je een motorvoertuig weer uitvoert en niet gaat verkopen. Bijvoorbeeld bij schade of diefstal is de overheid ervan verzekerd dat de invoerrechten achteraf alsnog worden betaald. Daarnaast verzekerd het Carnet de Passage de eigenaar van een tijdelijke vrije invoer in de meeste landen ter wereld. Het Carnet de Passage is meestal 1 jaar geldig.
Hoe verkrijg je een Carnet de Passage?
Het Carnet de Passage word uitgegeven door de ADAC, de Duitse ANWB. Vroeger kon je het Carnet ook verkrijgen bij ANWB maar helaas word je tegenwoordig doorverwezen naar de ADAC. De ADAC kan je vertellen in welke landen een Carnet is vereist.
De ADAC bepaald ook het type Carnet waarvoor je in aanmerking komt. Stel dat je een reis gaat maken van Nederland naar Zuid Afrika. Je krijgt dan een Carnet dat geldig is voor de meeste landen in Europa, Midden-oosten en Afrika. Daarmee kun je waarschijnlijk niet uitwijken naar Azië of Zuid Amerika, tenzij je dat voortijdig aangeeft bij de ADAC.
Wat kost een Carnet de Passage?
Voor het Carnet de Passage is een borgsom vereist. De hoogte van deze borgsom word bepaald door het type en waarde van het motorvoertuig en het aantal landen dat je wil bezoeken.
De borgsom dien je over te maken op rekening van de ADAC. De borgsom kan ook worden verleend met een bankgarantie. Deze kun je normaal gesproken verkrijgen bij de meeste banken in Nederland maar vereist veel tijd en inspanning. Het feit dat de bankgarantie moet worden afgegeven aan een buitenlands bedrijf maakt het niet makkelijk.
De borgsom word weer vrijgegeven na inlevering van een foutloos gestempeld Carnet de Passage.
Hoe ziet een Carnet de Passage er uit?
Het Carnet de Passage is een kostbaar reisdocument en dien je daarom zorgvuldig te bewaren. Het Carnet heeft een voorblad met de gegevens van het voertuig en de eigenaar. Het Carnet is tevens ondertekend door de eigenaar en de ADAC. Aan de binnenzijde vind je de pagina's voor het aantal landen. Iedere pagina is verdeeld in drie delen:
- Counterfoil
- Exportation Voucher
- Importation Voucher
De onderste twee vouchers zijn bestemd voor de douane, hierop staan alle gegevens van het voertuig en de eigenaar. De counterfoil is het gedeelte dat bestemd is voor de eigenaar en de ADAC.
Carnet de Passage in de praktijk
Voor het invoeren van een motorvoertuig bij een grenspost ga je als volgt te werk. Overhandig het Carnet de Passage aan de douanebeambte. Je krijgt een stempel op de importation voucher en het linker vak van de counterfoil. De importation voucher word daarna afgescheurd voor de administratie van de douane. Nu is het voertuig tijdelijk vrij ingevoerd in een land.
Bij het verlaten van het land krijg je een stempel op de exportation voucher en het rechter vak van de counterfoil. De exportation voucher word nu ook afgegeven aan de douane. Wat nu overblijft is de counterfoil met daarop twee stempels in- en uitvoer. Dit is het bewijs voor de ADAC. Bij terugkeer in Nederland laat je de douane de laatste stempel zetten.
De afhandeling van het Carnet de Passage
Het volledige Carnet de Passage stuur je op naar de ADAC in Duitsland. Maak zelf een kopie van alle pagina's voor het geval van verdwijning. De ADAC gaat het Carnet bij ontvangst controleren. Mocht het Carnet niet juist of onvolledig gestempeld zijn dan zal de ADAC de borg inhouden. De ADAC gaat dan achterhalen of het voertuig verkocht is en/of ergens is achtergelaten. In dit geval ben je de borg vrijwel zeker kwijt.
Het kan zijn dat het voertuig total loss is geraakt bij een ongeval. In deze situatie kun je het beste de kentekenplaten en of chassis meenemen als bewijsmateriaal. In dat geval krijg je de borg wel terug.
Goede reis en vergeet vooral niet te genieten!