Alcoholslot en het ASP

Alcoholslot voor de auto

Alcohol en autorijden gaan niet samen. We weten het wel allemaal. Toch zondigen we allemaal wel eens als bestuurder. Niet iets om trots op te zijn natuurlijk. Het alcoholslot en het begeleidende ASP programma is een overheidsmaatregel: wie niet horen wil, moet voelen! Waren er in het verleden nog problemen met de technische kant van het alcoholslot die zijn opgelost.

Wat is het ASP?

Voluit betekent ASP: AlcoholSlotProgramma. Het is een initiatief, of beter gezegd maatregel, van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(CBR). Uiteraard in samenwerking en overleg met de politie. Het ASP bestaat uit 2 delen: ten eerste het plaatsen van een alcoholslot, en ten tweede een begeleidingsprogramma.

Wanneer krijg je een alcoholslot in je auto?

1. Als je als bestuurder wordt aangehouden met meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed.

2. Als je als bestuurder minder dan 5 jaar een rijbewijs hebt, en je wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol vanaf 1,0 promille.

3. Recidivisten (automobilisten die opnieuw in de fout gaan) krijgen al een alcoholslot vanaf 0,8 promille.

Hoe werkt een alcoholslot?

  • Het alcoholslot is niets meer dan een blaasapparaat dat ingebouwd wordt in de auto (in België op kosten van de bestuurder!). Dit slot werkt als een startonderbreker. Met andere woorden: heb je te veel drank op dan start je auto niet meer. Dit slot blijft 2 jaar (Nederland) in je auto zitten.
  • Verder nog het volgende: het apparaat registreert ook hoe het aantal keren dat er geblazen wordt, met welk promillage, op welke dag en op welk tijdstip! Ook eventuele fraudepogingen worden geregistreerd. Zelfs tijdens het rijden moet de bestuurder zo af en toe blazen. De gegevens worden regelmatig uitgelezen door het CBR.

Begeleidingsprogramma = verplicht!

Daarnaast moet je een verplicht begeleidingsprogramma (in groep) volgen. Daarin zitten ook adviezen om het eventuele drankprobleem aan te pakken. Verlenging met telkens 6 maanden is mogelijk.

In het slechtste geval: rijbewijs kwijt!

  • Probeer je de boel te belazeren dan vlieg je uit het programma. Ook wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Na 5 jaar mag je dan weer proberen omje rijbewijs opnieuw proberen te halen.
  • De recidive-regeling houdt in dat een bestuurder die binnen 5 jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, zijn rijbewijs moet inleveren.

Per 1 juli 2011: puntenrijbewijs!

  • De recidive-regeling, of andes gezegd: het puntensysteem voor rijbewijzen, gaat in. Ter verduidelijking deze herhaling: iemand die binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, is zijn rijbewijs kwijt. Na dit rijverbod moet je opnieuw rijexamen afleggen. Voorwaarde: het alcoholpromillage moet bij de tweede overtreding boven de 1,3 liggen. Of weigeren om mee te werken aan het alcoholonderzoek.
  • Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank! De invoerdatum van een puntenrijbewijs voor drugsgebruik is nog niet bekend. Naast een speekseltest, waarmee de politie ter plaatse kan testen op drugs, is hiervoor een wetswijziging nodig. Deze wordt later dit jaar verwacht.
  • Op termijn wordt ook voor beginnende bestuurders het aantal punten verlaagd van 3 naar 2 zware overtredingen.

Conclusie

Zoals in de inleiding reeds gemeld: alcohol en verkeer dat kan niet. Deze nieuwe maatregelen van de overheid zijn dus in eerste instantie bedoeld voor de hardlerende chauffeurs onder ons. Want de gouden regel is nog altijd: glaasje op, laat je rijden!