Zoveel kost je rijopleiding

Inleiding

De prijs van autobrandstof swingt nu al een tijdje de pan uit. Haast dagelijks wordt je met prijsstijgingen aan de pomp geconfronteerd, en niets laat voorzien dat deze prijzenvlucht kan worden gestopt. Dat maakt autorijden bijzonder duur. Voor velen een probleem, want wie kan er nog zonder koning auto? Beschik je over geen eigen vervoer, dan zit je met een ernstig mobiliteitsprobleem. Dan ben je voor al je verplaatsingen aangewezen op het openbaar vervoer, en dat verloopt zeker ook niet probleemloos. Autorijden wordt met de dag duurder, maar niet alleen als gevolg van dure energieprijzen. Nog voor je met je auto een eerste ritje maakt, ben je al heel wat geld kwijt. Er is de autoverzekering, maar in de eerste plaats je rijopleiding. Hoeveel kost zo'n rijopleiding eigenlijk?

Sparen voor je rijopleiding

De hoge kosten van een rijbewijs vormen voor velen, maar vooral voor jongeren een levensgroot probleem. En zeg nu zelf, wie droomt er in het vooruitzicht van zijn achttiende verjaardag niet van zijn eigen wagentje? Zit zo'n verjaarsdagsgeschenk er aan te komen, dan is het ongetwijfeld sparen geblazen voor je noodzakelijke rijopleiding. Die kosten zijn niet minnetjes. Recent consumentenonderzoek wees uit dat één uur rijopleiding gemiddeld bijna zestig euro kost. Nochtans kan zo'n rijbewijs ook voor jongeren voordelen opleveren. Wanneer die over eigen vervoer beschikken op het moment dat ze de arbeidsmarkt verruimen, beschikken ze ongetwijfeld over meer slaagkansen op een job dan leeftijdsgenoten zonder eigen vervoer.

Goede voorbereiding spaart geld

Een succesvolle rijopleiding vraagt een grondige voorbereiding. Dat kan je gratis via de verschillende websites waarop je alle nodige kennis kan opdoen om in je rijexamen te slagen. En dat zo'n grondige voorbereiding zeker geen verloren tijd is, wordt bewezen door de velen die bij hun eerste opleiding niet slagen in hun opzet, zij moeten hun eerste rijopleiding herdoen, zeven keer herkansen vormt hier beslist geen uitzondering. Dat maakt van je rijopleiding een peperdure zaak. Je theoretische rijopleiding is van groot belang voor het onder de knie te krijgen van de verkeersreglementen. Deze prijs van deze theoretische vorming valt nog mee. Het kost gemiddeld zo'n zeventig euro.

Praktijklessen grote slokop

Anders is het gesteld met de practische rijopleiding. Hier betaal je voor één uur opleiding gemiddeld zo'n 55 euro. Het gemiddeld aantal lesuren per cursist varieert tussen minimum 25 en 40 uren, en dan volgt nog het rijexamen zelf, ook dat kost geld. Iemand die nu een opleiding voor zijn rijbewijs start, is op het einde van de rit minstens 2000 euro armer.En voor velen stopt het hier niet, want zij die in hun eerste examen niet slaagden, wacht een nieuwe rijopelding en kan de eurodans opnieuw beginnen.

Ga in op de vele voordeelacties

Ook in deze sector is de concurrentie bikkelhard, zodat vele rij- instructeurs geregeld voordeelacties worden uitgewerkt. De meest spectaculaire afprijzing vind je ongetwijfeld bij die rijscholen die met een gebrek aan cursisten moeten afrekenen. Vele rijscholen bieden voordelige paketten aan. Een totaalpakket van theorie en praktijk voor een totaalprijs van 1500 euro vormen al lang geen uitzondering meer. In vele gevallen is een mogeijke herkansing in deze voordeelprijs inbegrepen.Ga bij dergelijke acties telkens na wat de kwaliteit van deze voordelige rijopledingen wel is, en hoe hoog het percentage geslaagden er ligt.

Internet belangrijk vergelijkingsinstrument

Ook in dit geval is internet bijzonder handig om de talrijke rijscholen naast mekaar te zetten en te vergelijken. Er zijn verschillende gespecialiseerde sites die deze rij- instructeurs met elkaar vergelijken op gebied van prijs en slaagpercentage. Op basis van beide factoren ben je voldoende gewapend om de juiste en voordeligste keuze te maken. Hou er zeker rekening mee dat de duurste rijscholen zeker niet altijd de hoogste kwaliteit leveren.