Autorijden hoe doe je dat

Inleiding

Een interessante vraag, want iedereen die auto rijdt denkt hier vast niet meer over na. Veel handelingen zijn ge-automatiseerd en gaan vanzelf. Hier een kort artikel over autorijden, hoe doe je dat?

Auto, definitie

Om te beginnen is het goed om vast te stellen wat een auto is. Wat is de gangbare definitie voor "auto". Uit de online encyclopodie leren we het volgende: een auto of automobiel (van Grieks auto - vanzelf en Latijn mobile - bewegend is een uit het rijtuig en de fiets ontwikkeld voertuig dat zich zelfstandig voortbeweegt. Niet minder belangrijk is het te weten wat het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid zegt over het begrip auto. Een personenauto is een voertuig op drie of meer wielen waarvan de toegestane maximummassa minder bedraagt dan 3500 kilogram. Voor het besturen van een auto is rijbewijs B vereist.

Behalve deze algemene bepalingen zijn er voor de vraag "autorijden, hoe doe je dat" nog twee belangrijke zaken om rekening mee te houden. Het verschil tussen geschakelde auto's en automaten.

Auto, geschakeld

Een geschakelde auto is een auto waarbij je zelf moet zorgen voor het opschakelen van de versnelling en het terugschakelen van de versnelling. De meeste auto's hebben vijf verschillende versnellingen en een achteruit. Tegenwoordig zijn er ook auto's met zes versnellingen maar die kom je niet heel veel tegen. In Nederland is de geschakelde auto de soort die het meeste voorkomt. De automaat is echter wel bezig met een behoorlijke opmars.

Auto, automaat

Een automaat is een auto waarbij de auto zelf automatisch opschakeld en terugschakeld. Je hoeft dus niet meer na te denken of de versnelling waarin je zit de juiste is want de auto heeft dat volledig overgenomen. De meeste automaten beschikken wel over drie verschillende programma's. Een normaal programma, een sportief programma en een programma om in de bergen te rijden (D1, D2 en D3). Verder beschikt de automaat natuurlijk over een achteruit en een parkeerstand.

Autorijden, hoe doe je dat

Dan het antwoord op deze brandende vraag: autorijden, hoe doe je dat? In de eerste plaats moet je natuurlijk lessen nemen waarin je leert auto te rijden. Vervolgens kun je examen doen en natuurlijk slaag je dan in één keer. Je kunt je rijbewijs halen en dan mag je zelf, zonder begeleiding auto rijden.

In een handgeschakelde auto doe je het zo (vooruit wegrijden)

  • Je stapt in de auto en doet je gordel om
  • Je zorgt er voor dat de versnelling in neutraal staat
  • Je steekt de sleutel in het sleutelgat en draait die met de klok mee
  • Benzine auto kun je meteen starten, diesel auto moet even voorgloeien
  • Voet op de koppeling en in eerste versnelling zetten
  • Je haalt de auto van de handrem en laat langzaam de koppeling los
  • Beetje gas erbij en je rijd weg
  • Je kunt horen wanneer je door moet schakelen naar de tweede versnelling

In een automaat doe je het zo (vooruit wegrijden)

  • Je stapt in de auto en doet je gordel om
  • Je zorgt ervoor dat de automaat in neutraal staat
  • Je steekt de sleutel in het sleutelgat en draait die met de klok mee
  • Benzine auto kun je meteen starten, diesel auto moet even voorgloeien
  • Voet op de rem en automaat in de D1 stand zetten
  • Voet van de rem en je rijd langzaam weg, gas erbij
  • Je zult merken dat de auto doorschakeld als je harder gaat rijden

Tot slot

Tot zover een korte uiteenzetting van: autorijden, hoe doe je dat? Mijn ervaring is dat in de stad rijden vele malen eenvoudiger is met een automaat dan met een handgeschakelde auto. Je hoeft bij een automaat helemaal niks meer te doen terwijl je met een handgeschakelde auto, zeker met filerijden, continu aan het schakelen bent. Wat dat aangaat vind ik een automaat veel lijken op een botsauto, maar dan zonder het botsen (als het goed is). Zodra je buiten de stad komt heeft een handgeschakelde auto sterk mijn voorkeur omdat je meer controle hebt op de schakelmomenten. Maar in alle gevallen geld: autorijden, hoe doe je dat?

MET EEN RIJBEWIJS :-)