Veilig autorijden op gladde winterwegen
Inleiding
In tegenstelling tot de winters die we de laatste jaren beleefden, zijn strenge winters in ons land eerder zeldzaam. Automobilisten worden meestal verrast door sneeuw, ijs en winterse rijomstandigheden. En dan zeker wanneer het de eerste vracht sneeuw van het seizoen betreft. In dergelijke winterse rijomstandigheden zijn gevaarlijke slippartijen nooit uitgesloten. Het is dan zaak om veilig de winter door te komen. Met wat hou je dan bij voorkeur rekening om op een ondergesneeuwd en spekglad wegdek je auto bestuurbaar te houden? En hoe reageer je wanneer je ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, toch in een slippartij betrokken geraakt?
Nat, glad en besneeuwd wegdek
Automobilisten worden bij ons gelukkig niet zo veel geconfronteerd met gevaarlijks wegen als gevolg van strenge, winterse weersomstandigheden. Elke medaille heeft echter een keerzijde, en dat is zeker ook hier het geval. Dat wil immers meteen ook zeggen dat de doorsnee automobilist hier weinig of geen ervaring heeft met rijden op gladde en ondergesneeuwde wegen. En dat gladde wegen heel wat anders zijn dan rijden bij droge weersomstandigheden, ondergesneeuwde en/of gladde wegen wordt uitvoerig bewezen door de resultaten van recente onderzoeken door Europese automobielverenigingen georganiseerd. Daaruit blijkt dat rijden op natte wegen tweemaal zo gevaarlijk is dan op een droog wegdek. Besneeuwde wegen zijn op hun beurt nog eens tweemaal gevaarlijker dan een nat wegdek en gladde wegen zijn veruit het gevaarlijst: maar liefst tweemaal gevaarlijker dan ondergesneeuwde wegen.
Hoe rijden op gladde wegen?
Op gladde wegen kun je beter nooit bruusk remmen of accelereren. Dan is het aan te raden langzamer te rijden en méér afstand te nemen van je voorligger. Rij preventief, en hou het verkeer zo ver mogelijk voor jou in de gaten. Zo kun je bij ieder onverwachte gebeurtenis gepast reageren. Let ook op de in deze tijd van het jaar snel evoluerende toestand van het wegdek. Maak voor je vertrekt alle ruiten van je wagen grondig schoon, en stel je daarbij niet tevreden met een piepklein kijkvenstertje. Goed zien en gezien worden zijn zeker in de winter van levensbelang.
Pompend remmen is het veiligst
Waarschijnlijk leerde je ook dat pompend remmend veruit de veiligste manier is om tijdig te kunnen stoppen wanneer nodig. Op dit principe is dan ook het huidige abs- remsysteem gebaseerd. Daarbij worden je remmen electronisch geactiveerd. Sensoren sturen doorlopend alle nuttige informatie over de snelheid van je wagen naar het ABS- remsysteem. Bestaat er ook maar enig gevaar dat één der wielen zal blokkeren, dan wordt de remdruk op dat wiel onmiddellijk aangepast. Een auto die is uitgerust met zo'n ABS- remsysteem, blijft in alle (weers)omstandigheden bestuurbaar, ook op glad ijs. Met een dergelijk remsysteem kan je steeds gelijktijdig remmen en sturen.
Wat wanneer je auto toch gaat slippen?
Hoe reageer je best wanneer je toch in een slippartij betrokken geraakt? Is dat het geval, trap dan de koppeling volledig in, en blijf sturen in de richting waarin je reed. Moet je het stellen zonder ABS- remsysteem, ga dan in géén geval bruusk op je rem staan, dan zullen de wielen van je auto onmiddellijk blokkeren. Voel je dat je terug grip krijgt op het gladde wegdek, ga dan weer pompend remmen. Is je wagen met een ABS- remsysteem uitgerust hou dan je rempedaal onafgebroken ingedrukt tot alles weer normaal verloopt. En vergeet niet dat je met winterbanden best gewapend bent om sneeuw en ijs te trotseren.